Αντί να έχουμε ήδη 4-5 πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου και να εξάγουμε είμαστε μια εξαρτημένη χώρα που πληρώνει πανάκριβο τίμημα, λέει ο Γιάννης Μανιάτης [video]

Ο Γιάννης Μανιάτης . ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Δυσοίωνες προβλέψεις για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, άρα και της παραγόμενης από αυτά ενέργειας έκανε ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “News Room” με τους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη, προέβλεψε ότι οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές, με τελικό «θύμα» τον καταναλωτή.

«Έχουμε ένα τοπίο το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Απλά όλοι μας ευχόμαστε να μην έχουμε μια γενικευμένη γεωπολιτική αναστάτωση και μια σύρραξη, η οποία θα ανατρέψει οτιδήποτε ξέραμε μέχρι τώρα, όχι μόνο στο χώρο της ενέργειας αλλά και σε πολύ ευρύτερα ζητήματα» τόνισε ο κ. Μανιάτης και έκανε τρεις σημαντικές παρατηρήσεις:

Σημείωσε όμως ότι κατά την άποψή του το ενεργειακό τοπίο θα αλλάξει εάν υπάρξει έστω και άτυπο εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή διοχετεύεται προς την Κίνα και σε άλλες περιοχές που δεν ελέγχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, άρα τροφοδοτείται εμμέσως η παγκόσμια αγορά». «Τότε θα δούμε εξωπραγματικές τιμές πετρελαίου και βεβαίως φυσικού αερίου», είπε.




Όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, όλο αυτό το σκηνικό διαμορφώνει πράγματα τα οποία θα επηρεάσουν σε υψηλότατο βαθμό την παγκόσμια οικονομία, μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση. «Μην ξεχνάμε ποτέ ότι η πατρίδα μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εμπόλεμες ζώνες: βόρεια την Ουκρανία και νότια αυτό που εξελίσσεται. Σ κάθε περίπτωση έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς εμείς θα συμπεριφερθούμε και ως χώρα που έχει πολύ στενές στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και ως κράτος εταίρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αντί να έχουμε δικές πλατφόρμες…

«Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά εξαρτημένη χώρα από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν έχουμε ούτε σταγόνα δικό μας πετρέλαιο και ούτε ένα κυβικό δικό μας φυσικό αέριο. Είμαστε γύρω στο 74-75% εξαρτημένοι σε όλα τα ενεργειακά. Συνήθως κάθε χρόνο για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου πληρώνουμε γύρω στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2022, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου πληρώσαμε 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν λοιπόν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα για τις αγορές των υδρογονανθράκων, τότε θα βρεθούμε για άλλη μια φορά να πληρώνουμε βαρύ τίμημα, δηλαδή να πληρώνει ο πολίτης. Γιατί όλα αυτά ο φορολογούμενος πολίτης τα πληρώνει» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η χώρα μας από το 2015 κοιμάται. «Είναι θλιβερό αυτό που λέω. Σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε τέσσερις με πέντε εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου και όχι μόνο να έχουμε μία επαρκή ενεργειακή αυτονομία, αλλά και να τροφοδοτούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες. Μακάρι. Αλλά ξέρετε, από το να το λέμε μέχρι στην πραγματικότητα να γίνει, θέλει μεγάλη απόσταση και θέλει και διαρκή πολιτική ενίσχυση. Και δεν αφορά μόνον την κυβέρνηση. Αφορά όλο το πολιτικό σύστημα. Γιατί έχω πει πολλές φορές ότι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έχουν βάλει υπογραφές για να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα μας».

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Το Ισραήλ έκλεισε το υπεράκτιο κοίτασμα αερίου Ταμάρ: Βρίσκεται εντός εμβέλειας των ρουκετών της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: