Ανοιξαν οι πύλες της κολάσεως, νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στη Γάζα – Νεκροί 1.500 ένοπλοι της Χαμάς μέσα στο Ισραήλ, λέει ο στρατός [video]

Smoke rises following an Israeli air strike on Gaza City, 09 October 2023. EPA, MOHAMMED SABER




Τέταρτη ημέρα πυραυλικών επιθέσεων από τους Ισραηλινούς στη Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερους από 900 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ και περίπου 700 να είναι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει βρει “περίπου 1.500 πτώματα” ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ μετά την επίθεση το Σάββατο το πρωί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος από τη Λωρίδα της Γάζας.

“Περίπου 1.500 πτώματα ενόπλων της Χαμάς έχουν βρεθεί στο Ισραήλ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, οι δηλώσεις του οποίου μαρτυρούν το εύρος της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Μέχρι στιγμής ο στρατός έκανε λόγο για περίπου χίλιους μαχητές της Χαμάς που διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος.

Το Ισραήλ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη στα σύνορα της Γάζας, τον οποίο είχαν παραβιάσει οι παλαιστίνιοι ένοπλοι της Χαμάς, που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο μαζική εισβολή στο ισραηλινό έδαφος, και ναρκοθετεί τα τμήματα στα οποία ο φράκτης είχε παραβιαστεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε πως από τη Δευτέρα δεν έχουν σημειωθεί νέες διεισδύσεις από τη Γάζα.

Απαντώντας προφανώς σε φήμες ότι ένοπλοι χρησιμοποίησαν σήραγγες για να περάσουν υπογείως τα σύνορα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

Ο ισραηλινός στρατός συμβούλευσε τους ανθρώπους στη Γάζα να φύγουν από το μοναδικό πέρασμα που ελέγχεται, από την Αίγυπτο, αλλά αργότερα δήλωσε ότι το πέρασμα είναι επίσης κλειστό.

Πυρήνες φωτιάς φώτισαν επανειλημμένα την πόλη της Γάζας πριν από την αυγή της Τρίτης, καθώς ακούγονταν εκρήξεις και σειρήνες σφύριζαν. Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν σκοτώσει τέσσερις από τους ομήρους της. Αργότερα δήλωσε ότι θα μπορούσε να αρχίσει να τους σκοτώνει η ίδια.

“Κάθε στοχοποίηση του λαού μας χωρίς προειδοποίηση θα αντιμετωπίζεται με την εκτέλεση ενός από τους άμαχους ομήρους“, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξέδωσε ενημέρωση που λέει ότι έπληξε 200 στόχους της Χαμάς και άλλων μαχητικών ομάδων στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η IAF ανέφερε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα στις περιοχές Ριμάλ και Χαν Γιουνίς, καταστρέφοντας στόχους, μεταξύ των οποίων το κέντρο διοίκησης και ελέγχου, μια αποθήκη όπλων που λέγεται ότι βρισκόταν μέσα σε ένα τζαμί και το σπίτι ενός φερόμενου ως διοικητή της Χαμάς.

 

«Θα εκτελούνται οι όμηροι»

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έχει απειλήσει ότι αν γίνονται ισραηλινά χτυπήματα χωρίς προειδοποίηση εναντίον αμάχων τότε ισραηλινοί όμηροι, όπου ο αριθμός τους είναι απροσδιόριστος, θα εκτελούνται δημόσια και η εκτέλεση θα βιντεοσκοπείται και θα ανεβαίνει στο διαδίκτυο.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απείλησε χθες Δευτέρα το βράδυ να εκτελέσει ισραηλινούς ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας που πολλαπλασιάστηκαν, την τρίτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η μαζική και αιφνιδιαστική επίθεση του, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 1.600 νεκρούς, με βάση επίσημες ανακοινώσεις της μιας και της άλλης πλευράς, μέσα σε τρεις ημέρες.

Η απειλή ακολούθησε την ανακοίνωση του Ισραήλ πως έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα τον οποίο ελέγχει η Χαμάς από το 2007.

 

Σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος από το Σάββατο, από γη, θάλασσα κι αέρα, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, που συγκρίνεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Χθες ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε τον «έλεγχο» κοινοτήτων στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου επιτέθηκαν παλαιστίνιοι μαχητές

Σημειώνεται πως οι στόχοι εναντίον της Χαμάς είναι εκατοντάδες σε ένα 24ωρο, με τους Ισραηλινούς να χτυπούν και από θάλασσα και από αέρα.

Από τη δική του πλευρά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χθες, στο διάγγελμά του είπε ότι αυτό που αντιμετωπίζει η Χαμάς τώρα είναι μόνο η αρχή και έκανε σύγκριση των πρακτικών που χρησιμοποιεί η Χαμάς με αυτές της τρομοκρατικής οργάνωσης του ισλαμικού κράτους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα χρησιμοποιηθεί η απόλυτη δύναμη εναντίον της Χαμάς».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσιοποίησε ένα βίντεο μέσω της πλατφόρμας X, σε «συνέχεια» τους μηνύματος προς την Χαμάς πως «η απάντηση τώρα ξεκινά».

 

Το βίντεο δείχνει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ίδιος έγραψε: «Ξεκινήσαμε. Το Ισραήλ θα κερδίσει».

Ετοιμάζονται οι χερσαίες δυνάμεις

Η χερσαία δύναμη ακόμη δεν έχει έρθει αλλά περιπλέκεται η κατάσταση λόγω των ομήρων. 300.000 έφεδροι ισραηλινοί έχουν κληθεί στα όπλα και αυτή τη στιγμή παρατάσσονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν ισοπεδωθεί πάνω από 400 κτίρια και πάνω από 1.200 έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές στη Γάζα.

 

Σχετικά με το πώς οι Ισραηλινοί δεν κατάλαβαν τίποτα για το χτύπημα που ερχόταν, μια εξήγηση είναι ότι οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν παραδοσιακούς – συμβατικούς τρόπους επικοινωνίας, χωρίς κινητά, που θα μπορούσαν να εντοπιστούν τα στίγματα τους, ούτε ηλεκτρονικές συνομιλίες.

Δηλαδή τίποτα από όλα όσα θα μπορούσαν να «μαρτυρήσουν» αυτό που προετοίμαζαν.

 «Σφαγή»

Πάνω από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε ρέιβ πάρτι σε περιοχή που καλύπτεται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. «Σφαγίασαν κόσμο εν ψυχρώ κατά τρόπο εντελώς αδιανόητο», δήλωσε ο Μοτί Μπουκτζίν, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Zaka, η οποία συμμετείχε στην περισυλλογή των πτωμάτων.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, έχουν σκοτωθεί 687 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.727, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, τον μικροσκοπικό θύλακα όπου ζουν υπό ασφυκτικές συνθήκες 2,3 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Συνεχίζουν να δρουν οι τρομοκράτες στο ισραηλινό έδαφος

Μόνο χθες είχαμε 260 σορούς στο Φεστιβάλ στην έρημο του Ισραήλ, άλλες 100 σοροί εντοπίστηκαν στο Κιμπούτς Μπεερί, ενώ ακόμη και αυτή την ώρα τρομοκράτες της Χαμάς δρουν στο έδαφος του Ισραήλ, αυτό λένε και οι Αρχές, ενώ χθες είδαμε τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας με καταγγελτικό ύφος να λέει ότι «θα επιβάλλουμε τον πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Τέρμα στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στον ηλεκτρισμό, στο νερό».

Την ίδια ώρα η ανθρωπιστική κρίση που έτσι και αλλιώς σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας να επιδεινώνεται αφού πάνω από 130.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ και νοσοκομεία.

Πληροφορίες στα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, που επικαλούνται τον Παλαιστίνιο Πρέσβη της Ρωσίας, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, στη Μόσχα.

 

Αμπάς: Να παρέμβει άμεσα ο ΟΗΕ

Τον ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της “συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης, ειδικά στην Γάζα” κάλεσε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο ότι η χώρα του θα συνεχίσει την υποστήριξή της προς τους Παλαιστίνιους, θα σταθεί στο πλευρό τους και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας και των πρωθυπουργών Βρετανίας και Ιταλίας και του καγκελαρίου της Γερμανίας, όπου απηύθυναν έκκληση ευθέως στο Ιράν να μην κάνει κάτι που θα εξαπλώσει και θα επεκτείνει τον πόλεμο πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, εκεί δηλαδή που είναι το επίκεντρο της Ισραηλινής δράσης.

 

Ο έλεγχος του φράκτη στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος διόρθωσε προηγούμενο σχόλιό του λέγοντας πως το μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο έχει τώρα κλείσει.

Λίγο νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν προτείνει να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο οι Παλαιστίνιοι που διαφεύγουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η χώρα αυτή έχει επίσης σύνορα με τον αποκλεισμένο θύλακα.

«Γνωρίζω πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) εξακολουθεί να είναι ανοικτό», είχε δηλώσει προηγουμένως στη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Εχτ, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας. «Όποιοι μπορούν να φύγουν, θα τους συμβούλευα να φύγουν».

Στη συνέχεια από το γραφείο του στρατιωτικού εκπροσώπου εκδόθηκε η εξής δήλωση: «Διευκρίνιση: Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα ήταν ανοιχτό χθες, αλλά τώρα έχει κλείσει».

 

 Νεκροί δεκαοκτώ Ταϊλανδοί υπήκοοι

Δεκαοκτώ Ταϊλανδοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά τη μαζική εισβολή παλαιστινίων ενόπλων της Χαμάς το σαββατοκύριακο στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ταϊλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου στη Βιέννη, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως τρεις πολίτες με διπλή, αυστριακή και ισραηλινή, υπηκοότητα μπορεί να είναι μεταξύ των απαχθέντων από τη Χαμάς.

«Τρεις πολίτες με διπλή υπηκοότητα, που έμειναν πρόσφατα στο νότιο Ισραήλ ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, μπορεί επίσης να είναι μεταξύ των πολλών ξένων που απήχθησαν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews

Aνάλυση Reuters: Το δράμα των ομήρων και οι προσωπικοί εφιάλτες του Νετανιάχιου για τον νεκρό αδελφό στην επιχείρηση του 1976 περιπλέκουν την υπόσχεση του Ισραήλ να ισοπεδώσει την Χαμάς [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: