Aύξηση των παρεμβάσεων της Τουρκίας και της επιρροής της θρησκείας στα Κατεχόμενα διαπιστώνουν οι Τουρκοκύπριοι: Δηλώνουν δυστυχισμένοι και απαισιόδοξοι

FILE PHOTO: Η ελληνική και κυπριακή σημαία στα στα όρια της κατεχόμενης Λευκωσίας. EPA/KATIA CHRISTODOULOU




Αύξηση των παρεμβάσεων της Τουρκίας και αυξανόμενη επιρροή της θρησκείας διαπιστώνουν οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι παράλληλα δηλώνουν και δυστυχισμένοι και απαισιόδοξοι.

Αυτό προκύπτει , σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο», από τα αποτελέσματα της έρευνας του Σεπτεμβρίου 2023 με την οποία το Κέντρο Μελετών για την Ταυτότητα και τα Δικαιώματα της Μετανάστευσης (CMIRS) μετρά την πολιτική εμπιστοσύνη, την κοινωνική εμπιστοσύνη, την ατομική αυτοπεποίθηση και την αντίληψη της ευτυχίας των Τουρκοκυπρίων σε τριμηνιαία βάση.

Τα αποτελέσματα αυτά ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Halkın Sesi.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων με 500 άτομα, το 90,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε σε λάθος κατεύθυνση στα κατεχόμενα και το σημαντικότερο πρόβλημα της «χώρας» είναι το «οικονομικό», ακολουθούμενο κατά σειρά από το Κυπριακό, τους ανίκανους πολιτικούς ηγέτες, τον πληθωρισμό, την ανεργία και τη διαφθορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 82,76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι «παρατηρείται μια αυξανόμενη παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της ΤΔΒΚ πρόσφατα».

Το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με αυτήν την άποψη ήταν μόλις 7,13%, ενώ το ποσοστό όσων πίστευαν ότι υπήρξε αυξανόμενη παρέμβαση από την Τουρκία ήταν 56,36% τον Ιούλιο του 2016.

Το 64,89% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «η παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της ΤΔΒΚ» είναι κάτι αρνητικό, ενώ το 35,1% θεωρεί ότι είναι θετικό.

Το ποσοστό όσων θεωρούσαν ότι αυτή η παρέμβαση είναι αρνητική ήταν 59,79% τον Ιούλιο του 2016.

Ομοίως, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σε ποιο βαθμό συμφωνούν ή διαφωνούν με την άποψη ότι «η θρησκεία έχει αυξημένη επιρροή στη χώρα μας πρόσφατα».

Το 66,9% δήλωσε ότι πιστεύει ότι η θρησκεία έχει αυξανόμενη επιρροή πρόσφατα, ενώ το 14,49% δεν συμφώνησε με αυτή τη δήλωση. Το ποσοστό εκείνων που πίστευαν ότι η θρησκεία είχε αυξανόμενη επιρροή τον Ιούλιο του 2016 ήταν 52,55%.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης εάν πιστεύουν ότι μια πιθανή αυξημένη θρησκευτική επιρροή είναι θετική ή αρνητική.

Το 71,26% των ερωτηθέντων είπε ότι η πιθανότητα η θρησκεία να γίνει μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας είναι κάτι αρνητικό, ενώ το 28,74% είπε ότι είναι θετικό.

Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η αυξανόμενη επιρροή της θρησκείας είναι κάτι αρνητικό ήταν 65,68% τον Ιούλιο του 2016.

Αξιοσημείωτο επίσης ότι το 63,84% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η προσωπική οικονομική τους κατάσταση θα είναι χειρότερη σε 2 χρόνια και το 80,3% δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση της «χώρας» θα είναι χειρότερη σε 2 χρόνια.

Ο βαθμός ευτυχίας της κοινωνίας ήταν 5,66 στα 10.

Στην έρευνα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δώσουν στην «ΤΔΒΚ» βαθμολογία με άριστα το 10 σε κάθε τομέα. Θεωρείται αξιοσημείωτο ότι η «διοίκηση της χώρας» έλαβε βαθμολογία κάτω από 5 σε όλα τα θέματα, με τη βαθμολογία της τον Σεπτέμβριο του 2023 να υπολογίζεται στο 3,50 στα 10.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι 3 «θεσμοί» που εμπιστεύεται περισσότερο η κοινωνία είναι κατά σειρά «η αστυνομία, η δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης».

Το 90,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα στα κατεχόμενα βαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Το ποσοστό αυτό ήταν 93,5% στην έρευνα του Ιουνίου 2023 και 95,2% τον Μάρτιο 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Σεπτεμβρίου 2023, η βαθμολογία ευτυχίας της κοινωνίας ήταν 5,66 στα 10.

Η εν λόγω βαθμολογία ήταν 5,34 τον Ιούνιο του 2023 και 5,82 τον Μάρτιο του 2023.

Το ποσοστό κοινωνικής εμπιστοσύνης ήταν επίσης σε χαμηλό επίπεδο και υπολογίστηκε στο 2,52.

Στον δείκτη δημοκρατίας, η βαθμολογία της «ΤΔΒΚ» είναι 3,50 στα 10.

Η βαθμολογία της βιωσιμότητας της «χώρας» μειώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ήταν 4,91 στα 10.

 

ΠΗΓΗ: philenews.com

Δεν θα συμβιβαστούμε με την κατοχή διαμηνύει ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Χαιρετισμός στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων των Κοινοτήτων Φιλιάς και Μάσαρι

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: