Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Μάθε που ψηφίζεις και πόσους σταυρούς βάζεις στο ψηφοδέλτιο

FILE PHOTO: Κάλπη σε εκλογικό τμήμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» μπορούν να πληροφορηθούν οι πολίτες το σχολικό συγκρότημα, στο οποίο καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023.

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και με λίγα κλικ μπορούν να μάθουν σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πατήστε εδώ για να δείτε που ψηφίζετε

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους. Επισημαίνεται ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα εκλογικά τμήματα, όπου απαιτείται, εξαιτίας των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί.

Για την πληροφόρηση των εκλογέων, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Για την εκλογή περιφερειακών συμβούλων οι ψηφοφόροι βάζουν:

1 σταυρό σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
Μέχρι και 3 σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
Έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Τα γραφεία ταυτοτήτων

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00
Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00
Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Επισημαίνεται ότι τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν-καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας, ενώ παράλληλα η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα λειτουργήσουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων – Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: