Βούλιαξε σε τόνους λάσπης ο Βόλος: 200.000 στρέμματα κάτω από το νερό στη Μαγνησία, τεράστιες ζημιές σε Λάρισα και Εύβοια [videos]

Κάτοικοι καθαρίζουν δρόμο από τις λάσπες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias στο Παλαιό Λιμεναρχείο στον Βόλο, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ




Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η επέλαση της κακοκαιρίας Elias σε Θεσσαλία και Εύβοια που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Η νύχτα πέρασε χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα και τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά πίσω έχουν μείνει τόνοι λάσπης. Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη ιδίως για τους καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους.

Ο Βόλος έχει μετατραπεί ξανά σε βούρκο, πνιγμένος από τόνους λάσπης λασπότοπο, ενώ προβλήματα υπάρχουν τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και στην υδροδότηση της πόλης.

Συγκεκριμένα νερό δεν υπάρχει πουθενά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου και της ΕΥΔΑΠ που συνδράμει, ώστε να αποκαταστήσουν έστω και μερικώς την υδροδότηση της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας μικρές ποσότητες νερού έγινε εφικτό να φτάσουν σε κάποιες περιοχές, αλλά χωρίς πίεση, ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας έγινε και πάλι διακοπή στην παροχή νερού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εφόσον ηλεκτροδοτηθεί η πόλη θα καταφέρουμε να θέσουμε σε λειτουργία υδραγωγεία που θα δώσουν νερό σε τμήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Θα χρειαστούμε όμως για την ολική επαναφορά περίπου 10 ημέρες. Δυστυχώς ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μετά τον Daniel το κατέστρεψε η κακοκαιρία Elias και ξεκινάμε πάλι από την αρχή».

Στο μεγαλύτερο μέρος της η πόλη του Βόλου έχει ηλεκτροδοτηθεί, αφού εργάζονται νυχθημερόν δεκάδες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ακόμη παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα προάστια του Βόλου και χωριά στο Πήλιο, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο από πτώσεις στύλων της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι σε κοινότητες του Παλαμά Καρδίτσας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη.

Στη Θεσσαλία ο όγκος νερού που έπεσε σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου προσέγγισε κατά πολύ εκείνον της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, ενώ στην Εύβοια, τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias που καταγράφηκαν από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία ήταν μεγαλύτερα.




Βομβαρδισμένη πόλη ο Βόλος – Σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο

Ο Βόλος θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη. Παρότι το νερό που δέχτηκε αθροιστικά η γη από την κακοκαιρία Daniel ήταν περισσότερο, εντούτοις η κακοκαιρία Elias, εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες και καταστροφικές βροχοπτώσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά τον φετινό Σεπτέμβριο στο Βόλο έβρεξε 100 φορές πάνω από το κανονικό: όσο βρέχει στην Αθήνα σε δυόμιση χρόνια!

Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και η πόλη βούλιαξε στα λασπόνερα. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το “Αχιλλοπούλειο” νοσοκομείο.

Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι, ενώ αρκετές συνοικίες είναι ακόμη μέσα στο νερό. Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο.

Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 300 διασώσεις.




Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το “κατέβασμα” μέσα από τα ρέματα στη θάλασσα χιλιάδων τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές.

Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Στο περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων.

Κάτοικοι είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ πως είχαν να δουν τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο από το 1954.

Στη «μάχη» και ο στρατός

Οι δρόμοι της Μαγνησίας έχουν ανοίξει σε πολλά σημεία ενώ ακόμη δεν μπορεί να αποκασταθεί η επικοικοινωνία με αρκετά χωριά. Ο στρατός επιχειρεί σε πολλά σημεία με την Φρόσω Παύλου να παρομοιάζει την κατάσταση σαν «σκηνικό πολέμου».

«Και σήμερα θέλει ιδιαίτερη προσοχή με τους οδηγούς να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των πιθανών κινδύνων που υπάρχει στο οδόστρωμα», είπε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ περιγράφοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Αρχών για να ανοίξουν τους δρόμους.




Κάτω από τη λάσπη και τα νερά κοινότητες σε Καρδίτσα και Λάρισα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά κοινότητες στον Παλαμά Καρδίτσας, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης. Τα χωριά Φύλλο και Ορφανά είναι βυθισμένα κάτω από τα λασπόνερα.

Στη Λάρισα, οι δήμοι Δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων έχουν πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, που πνίγηκε στα νερά για τρίτη φορά -δύο φορές από την κακοκαιρία Daniel και μία από την κακοκαιρία Elias- και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους.

Η κυκλοφορία στο χωριό γίνεται μόνο με τρακτέρ. Η παλαιά εθνική οδός παραμένει κλειστή. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει επίσης η Υπέρεια Φαρσάλων καθώς και τα χωριά Νίκη και Αρμένιο καθώς τα νερά δεν λένε να υποχωρήσουν.

Και στη Λάρισα οι κάτοικοι συνεχίζουν τον Γολγοθά τους. Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας, σε ορισμένα σημεία, έχει ξεπέρασει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλίας και Μαγνησίας είναι η λίμνη Κάρλα όπου 200.000 στρέμματα είναι ακόμη κάτω από τα νερά προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα. Οι ειδικοί αναζητούν λύση ώστε να αποχωρήσουν τα νερά προς τον Παγασητικό αλλά όπως λένε είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Aπό σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία, μετά από τρεις εβδομάδες, ξεκινούν πλην των σχολείων που συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση καθώς οι σχολικές αίθουσες είναι πλημμυρισμένες. Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias τα οχήματα κινούνται πλέον κανονικά στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης και στην ΠΑΘΕ με τις αρχές να κάνουν έκκληση στους οδηγούς να μην αναπτύσουν μεγάλες ταχύτητες.

Εικόνα αποκαρδιωτική στη βόρεια Εύβοια

Εικόνες οδυνηρής καταστροφής καταγράφονται στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια μετά το σαρωτικό πέρασμα του Elias. Πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό μετά τις ζημιές που προκάλεσε στο δίκτυο η υπερχείλιση χειμάρρων.

Το χρώμα της θάλασσας άλλαξε από τις λάσπες που κατέβηκαν από το βουνό, δρόμοι εξαφανίστηκαν, σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα, ενώ φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες.

Και μπορεί αυτή η κακοκαιρία να τελείωσε αλλά από σήμερα, Παρασκευή ο άστατος καιρός θα επιστρέψει με βροχές.

Προσοχή και πάλι θα πρέπει να επιδείξει η ανατολική Θεσσαλία και η ανατολική Στερεά, ενώ αναμένονται λίγες βροχές σε Εύβοια και Μαγνησία.

 Σύγκριση ύψους βροχής για τις κακοκαιρίες Daniel και Elias

Η Θεσσαλία και η Εύβοια είναι από τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια των κακοκαιριών Daniel Και Elias.

Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία, ενώ στην Εύβοια (με εξαίρεση τους σταθμούς σε Ωρεούς και Στενή) τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα.

Σε ό,τι αφορά τον σταθμό της πόλης του Βόλου, παρότι τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις. Έτσι το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής εξαώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 χιλιοστά (στις 5 Σεπτεμβρίου, 6.10 π.μ.-12.10 μ.μ.) ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής εξαώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201,6 χιλιοστά (στις 27 Σεπτεμβρίου, 4.30-10.30 μ.μ.), μεγαλύτερο επομένως κατά περίπου 26%.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr παρουσιάζει στον παραπάνω πίνακα πίνακα τα ύψη βροχής, όπως τα κατέγραψαν μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του.

Πηγή: ertnews

Πληρώνουμε αμαρτίες 10ετιών: Τουλάχιστον μια 5ετία για να γίνουν τα έργα, λέει ο Ευθύμιος Λέκκας – Η θεσσαλική γη δεν αντέχει άλλο νερό – Μεγάλο πρόβλημα και ο Κηφισός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: