Τσούνης: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ενέργεια και στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

FILE PHOTO: Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. photo via Twitter@USAmbassadorGR




Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία, την ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό εφοδιασμό των Βαλκανίων επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης μιλώντας σήμερα σε συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.

Η Ελλάδα διαθέτει υποδομές εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα οι οποίες επεκτάθηκαν ενώ προωθείται η κατασκευή και άλλων μονάδων ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη και αλλού, τόνισε ο κ. Τσούνης. Έτσι δημιουργείται ανταγωνισμός που είναι σημαντικός, καθώς και διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από την Gazprom ή το Κρεμλίνο.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρόσθεσε, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλές από τις επενδύσεις αυτές έγιναν, τόνισε, από επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή με εξοπλισμό προέλευσης ΗΠΑ.

Αναφερόμενος δε στο ρόλο της χώρας μας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Βουλγαρία δεν θα είχε βγάλει τον προηγούμενο χειμώνα χωρίς τη συνδρομή της Ελλάδας και ότι η χώρα μας μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον εφοδιασμό των χωρών στα βόρεια σύνορα τόσο με φυσικό αέριο όσο και με εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Αναφερόμενος δε στη ναυτιλία, ο κ. Τσούνης πρότεινε να ενισχύσει η ΕΕ με κεφάλαια τις επενδύσεις που απαιτούνται για τον εφοδιασμό της ελληνικής ακτοπλοίας με πράσινο υδρογόνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η Αίγυπτος έδωσε άδειες για έρευνες για πετρέλαιο σε ENI, BP, Qatar Energy και τη ρωσική Zarubezhneft

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: