Το νέο φαινόμενο Τζουντ Μπέλινγκχαμ: Σε ηλικία 20 ετών έχει παίξει 15.000 λεπτά ποδόσφαιρο, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αστέρα στο παρελθόν

epa10808135 Real Madrid’s Jude Bellingham celebrates after scoring during a Spanish LaLiga EA Sports soccer match between UD Almeria and Real Madrid at Power Horse Stadium in Almeria, southern Spain, 19 August 2023. EPA/Carlos Barba




Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Τζουντ Μπέλινγκχαμ, έκανε τη μετάβαση-από τη Bundesliga- στη La Liga να φαίνεται εύκολη και η αριστοτεχνική του εμφάνιση στο φιλικό εναντίον της Σκωτίας στη Γλασκώβη αυτή την εβδομάδα, δείχνοντας γιατί πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ο καταλύτης για την Αγγλία για να κερδίσει το Euro 2024.

Ο Μπέλινγκχαμ έχει αναδειχθεί ως ένας πραγματικά παγκόσμιας κλάσης παίκτης, αλλά υπάρχει μια προειδοποίηση, και κάτι που ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Κάρλο Αντσελότι και ο προπονητής της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα γνωρίζουν πολύ καλά, είναι μόλις 20 ετών.

Οι αμείλικτες απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, είναι απίθανο να μειωθούν σύντομα και ο Μπέλιγχαμ θα απαιτήσει προσεκτική διαχείριση εάν θέλει να διατηρήσει την εξαιρετική του πορεία.

Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του για την Μπέρμιγχαμ Σίτι σε ηλικία 16 ετών, έγινε σημείο αναφοράς της Μπορούσια Ντόρτμουντ, παίζοντας 132 φορές σε τρεις σεζόν.

Έγινε ο τρίτος νεότερος σε ηλικία διεθνής της Αγγλίας όταν ο Σάουθγκεϊτ του έδωσε την πρώτη του συμμετοχή το 2020, σε ηλικία 17 ετών, και τώρα έχει 26 συμμετοχές με πολλούς να προβλέπουν ότι θα είναι βασικό στοιχείο της μεσαίας γραμμής της χώρας του για την επόμενη δεκαετία.

Πέντε γκολ στις πρώτες τέσσερις εμφανίσεις του με τους Μαδριλένους τον έχουν ήδη καθιερώσει ως ένα από τα πρώτα ονόματα της ομάδας του Αντσελότι με τον Ιταλό προπονητή να τον περιγράφει ως τον «ολοκληρωμένο μέσο» παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Εκτός από τραυματισμούς, ο Μπέλιγχαμ θα αντιμετωπίσει τεράστιο φόρτο εργασίας αυτή τη σεζόν και η παγκόσμια ένωση παικτών FIFPRO έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι ευάλωτος εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, η FIFPRO διαπίστωσε ότι ο Μπέλιγχαμ είχε συγκεντρώσει σχεδόν 15.000 λεπτά σε ανταγωνιστικούς αγώνες πριν κλείσει τα 20 φέτος, πολύ περισσότερα από τους προκατόχους του όπως ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο Γουέιν Ρούνεϊ και ο Στίβεν Τζέραρντ στο ίδιο στάδιο της λαμπρής καριέρας τους.

Μόνο ο Ρούνεϊ πλησίασε το σύνολο του Μπέλινγκχαμ με 10.989 λεπτά, ενώ το σύνολο του Λάμπαρντ ήταν 3.477 και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ δεν είχε καν 1.000 λεπτά πριν κλείσει τα 20 του χρόνια.

«Ένα μειονέκτημα της υπερβολικής έκθεσης σε νεαρή ηλικία είναι ο κίνδυνος ψυχικής εξάντλησης, καθώς η πίεση για συνεχή απόδοση σε υψηλό επίπεδο έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία ενός νεαρού παίκτη», αναφέρει η έκθεση FIFPRO.

«Ένα άλλο πιθανό ζήτημα αφορά τη μακροζωία της καριέρας, με τους τραυματισμούς και τη σχετική φθορά στο σώμα ενός παίκτη να επηρεάζουν συχνά αυτούς τους παίκτες σε προγενέστερο στάδιο.

«Είναι σημαντικό για τους συλλόγους και τις εθνικές ομάδες να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη προσέγγιση όσον αφορά τη διαχείριση του φόρτου εργασίας των νεαρών παικτών».

Ο Σάουθγκεϊτ ελπίζει ότι θα δοθεί αρκετός χρόνος στον Μπέλινγκχαμ για να… επαναφορτιστεί από τώρα έως την έναρξη του Euro 2024.

Ωστόσο, ο προπονητής της Αγγλίας δεν ανησυχεί αδικαιολόγητα για το στολίδι του στη μεσαία γραμμή, λέγοντας ότι η απίστευτη ωριμότητά του και τα δίκτυα υποστήριξης γύρω του θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη μακροζωία του στο παιχνίδι:

«Δεν είμαι σίγουρος ότι έχω συναντήσει έναν παίκτη που έχει καεί», είπε αυτή την εβδομάδα ο Σάουθγκεϊτ σχετικά με το θέμα του φόρτου εργασίας του Μπέλινγκχαμ για την ομάδα και τη χώρα.

«Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τους παίκτες που δεν εκπληρώνουν τις δυνατότητές τους. Νομίζω ότι όλη του η ζωή και ο τρόπος με τον οποίο τον φρόντιζε η οικογένειά του, του έδωσαν ένα καλό ξεκίνημα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Η μεγάλη αγάπη που έγινε μίσος: Ο Μπονούτσι μηνύει την Γιουβέντους – Παραλίγο να μου κόψει το ποδόσφαιρο – Έχασα την εθνική ομάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: