Το κράτος δεν είναι μόνο ο Μπέος και ο Αγοραστός! Υπάρχουν και άλλοι αρμόδιοι που πρέπει να μπουν στο στόχαστρο εισαγγελέα: Για ευθύνες στο έγκλημα του Θεσσαλικού Κάμπου

Αυτοκίνητα θαμμένα μέσα στην άμμο σε παραλία, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, στο χωριό Κατηγιώργης στο νότιο Πήλιο, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, παρήγγειλε στους συναδέλφους της εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων να διακριβώσουν «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κ.λπ.». ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ*, Αθήνα

Την περασμένη Κυριακή μέσα από τις σελίδες της Δημοκρατίας και από αυτήν την ιστοσελίδα, εξέφραζα την έκπληξη μου για το γεγονός ότι παρότι είχαν περάσει αρκετές μέρες από την εκδήλωση του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στη κεντρική Ελλάδα, με τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε και το βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, δεν είχε υπάρξει κάποια εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διερευνηθεί το «τι, πώς και γιατί».

Ανυποψίαστοι άνθρωποι πνίγηκαν αβοήθητοι, χιλιάδες οικόσιτα ζώα είχαν την ίδια τύχη, σπίτια, αυτοκίνητα, δημόσια κτίρια και βασικές υποδομές καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ η χώρα βρέθηκε κομμένη στα δύο καθώς πλημμύρισε η κεντρική οδική της αρτηρία, παρουσιάζοντας μία επιεικώς αξιοθρήνητη τριτοκοσμική εικόνα.

Πρώτη στο χορό των αποκαλύψεων η Δημοκρατία έφερε στο φως «σημεία και τέρατα» για παραλείψεις και αυθαιρεσίες, «αρμοδίων» και μη, που είχαν ως αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση των συνεπειών της τραγωδίας.

Τι άλλο έπρεπε να συμβεί ακριβώς για να συγκινηθεί κάποιος εισαγγελέας και να αναζητήσει ενδεχόμενες ευθύνες του κράτους ή ιδιωτών, κατά την ίδια έννοια που το 2017, μία μόλις μέρα μετά την φονική πλημμύρα της Μάνδρας, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από τον προιστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών;

Πρώτος (και δυστυχώς…τελευταίος), από πλευράς πολιτικών αρχηγών, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εισαγγελικής παρέμβασης ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Σχετικά έγραψαν και μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην αριστερή αντιπολίτευση.

  • Τελικά με έκδηλη καθυστέρηση πολλών ημερών που θα μπορούσε ίσως να αποδοθεί στην προσπάθεια πληρέστερης ενημέρωσης, δεδομένου ότι υπήρξε εξ’ αρχής προσπάθεια ελεγχόμενης πληροφόρησης στα μέσα, κινητοποιήθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Μόνο που η αξιότιμη κυρία εισαγγελεύς φαίνεται να περιορίζει την έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες, σχετικά με το κακό που συνέβη και την διαχείριση του, σε ένα μόνο τμήμα της κρατικής μηχανής και όχι στην κυβέρνηση, στον κεντρικό τομέα πολιτικής προστασίας ή σε μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες που ανέλαβαν την αντιπλημμυρική θωράκιση με απευθείας ανάθεση!

Ειδικές νομικές γνώσεις δεν διαθέτω και πιθανόν σε αυτό το στάδιο της έρευνας να μην μπορούν να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες υπουργών. Θα πρέπει ίσως να προκύψουν από μαρτυρίες των ελεγχόμενων αυτοδιοικητικών που θα πουν «μα ο υπουργός μου είπε…» ή «το υπουργείο αποφάσισε», ώστε σε δεύτερο στάδιο να ζητηθεί η άρση ασυλίας των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Γεγονός είναι ότι στη σχετική εντολή της προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων η κυρία Αδειλίνη διατάσσει την διακρίβωση πιθανών αξιόποινων πράξεων, περιορίζοντας την διερεύνηση σε τυχόν παραλείψεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, όπως και των δημάρχων Βόλου και Καρδίτσας.

Στην εισαγγελική της παραγγελία(πιθανώς επειδή έτσι επιβάλει το δικονομικό τυπικό σε αυτό το στάδιο) δεν αναφέρεται η λέξη κυβέρνηση,  υπουργείο υποδομών, ή υπουργείο πολιτικής προστασίας, μυστηριωδώς όμως-τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως-δεν αναφέρεται πουθενά και ο εκλεγόμενος από το 2014 δήμαρχος Λάρισας, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη(OPEN)είχε αφοπλιστικά ομολογήσει πώς δεν γνώριζε ποια είναι η στάθμη του Πηνειού!

Κοντολογίς κατά την εισαγγελική αντίληψη(που επαναλαμβάνω μπορεί να υπόκειται σε τυπικούς περιορισμούς) οι πιθανές ευθύνες για το πολυδιάστατο έγκλημα στον Θεσσαλικό κάμπο επιμερίζονται εν πρώτοις σε αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρωτίστως στο δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό.

Κατά την ίδια έννοια η κακοδιαχείριση κονδυλίων αναφορικά με την αντιπλημμυρική  θωράκιση της περιοχής, ιδιαίτερα μετά την κακοκαιρία Ιανός του 2020, διερευνάται μόνο σε συνάρτηση με έργα της Περιφέρειας, χωρίς να εξετάζεται η ευθύνη υπουργείων που τα διέθεσαν, αλλά και η «απευθείας ανάθεση» στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έργων «αποκατάστασης» ύψους 140 εκ. ευρώ μετά την επέλαση του Ιανού το 2020(η ίδια η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αφορούσε μόνο έργα αποκατάστασης οδοποιίας/υποδομών και όχι αμιγώς αντιπλημμυρικά).

Η σύμβαση αυτή δεν υπογράφηκε με την περιφέρεια, αλλά με το αρμόδιο υπουργείο μεταφορών και υποδομών επί υπουργίας, Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέως, ο οποίος διαβεβαίωνε σε δημόσιες δηλώσεις του ότι τα εκτελούμενα έργα προσφέρουν και «αντιπλημμυρική προστασία»!

  • Κατά την ταπεινή μου άποψη, βάσει μιας λογικής αλληλουχίας γεγονότων και όχι ενός νομικού σκεπτικού το οποίο ξαναλέω, μπορεί και να αγνοώ, πρώτος και καλύτερος ως προς την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, είναι ο αρμόδιος υπουργός υποδομών της προηγούμενης περιόδου(όχι ο σημερινός) και ο αντίστοιχος της Πολιτικής Προστασίας που προ ημερών επελέγη για να αναλάβει το υπουργείο ναυτιλίας.

Ομολογώ βεβαίως ότι βολεύει αφάνταστα το κυβερνητικό αφήγημα να εξαντληθεί η έρευνα για τυχόν ευθύνες σε κατώτερες διοικητικές βαθμίδες, δηλαδή στον Μπέο και τον Αγοραστό (που ασφαλώς διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και οφείλουν να λογοδοτήσουν).

Πλην όμως η «κολοβή» διερεύνηση δεν οδηγεί στην ανακάλυψη όλων των πτυχών του εγκλήματος και ειδικά αυτών που αφορούν τα ανώτατα κλιμάκια της εκτελεστικής εξουσίας. Ας ελπίσουμε ότι η διερεύνηση θα έχει βάθος και συνέχεια, ώστε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο…

* Γιώργος Χαρβαλιάς
Συγγραφέας του βιβλίου  «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο “αιρετικός” Χαρβαλιάς ερωτά: Τι περιμένει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά από τέτοια καταστροφή; Ας βάλει και κανέναν πίσω από τα σίδερα μήπως και σταματήσει η κοροιδία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: