Το δράμα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη: Η σμηναγός Εύη -κόρη πεσόντος αεροπόρου- η πλώταρχης Γλυκερία και τα παιδιά της διασποράς…

Φωτογραφία από το Libya update




Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε πέντε άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 15, θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν στελέχη που είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία  και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη.

Μεταξύ των νεκρών και δύο γυναίκες: Η Πλωτάρχης Γλυκερία Μεμεκίδου η οποία εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στην Ογκολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και η σμηναγός Εύη Ανδρεαδάκη, νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η  προσπάθεια συλλογής στοιχείων θα είναι μακρά και δεν θα αποτελέσει για τις ένοπλες δυνάμεις, υπόθεση λίγων ημερών.

Νεκρά δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας

Για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος μίλησε στον ΣΚΑΙ,ο κ. Γιώργος Σαγιάνος, πρόεδρος του ευρωπαϊκού σχολείου της Βεγγάζης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαγιάνο στις 10 το C-130 έφτασε στη Λιβύη το πρωί της Κυριακής με τον γενικό πρόξενο, Σταύρο Βενιζέλο, τους τρεις μεταφραστές εκ των οποίων τα δύο είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Κανάκη Μανδαλιού και ένα παιδί μεικτής οικογένειας καθώς επίσης και 15 μέλη της αποστολής (νοσηλεύτριες, τραυματιοφορείς, στρατιώτες).




Ο κ. Σαγιάνος συνέχισε λέγοντας πως τα μέλη της ελληνικής αποστολής, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο προς την πόλη Ντέρνα με ένα καινούργιο λεωφορείο και δύο οχήματα του στρατού για συνοδεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού σχολείου της Βεγγάζης επειδή η εθνική οδός στη Λιβύη έχει καταστραφεί, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα από βουνά και χωριά.

 

Στο χωριό Μαράουα, (χάρτης) γύρω στις 14:30 το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη βγήκε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Όπως είπε ο κ. Σαγιάνος η οικογένεια που επέβαινε στο επιβατικό όχημα απανθρακώθηκε καθώς επίσης και τα πέντε άτομα που βρισκόνταν μπροστά και αριστερά στο λεωφορείο. «Ήταν ένα δυστύχημα».

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Αυτη τη στιγμή δέκα στελέχη των ΕΔ βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δύο στο ΓΝΑ και ένα άτομπ ο1 στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όποιοι ήταν απαραίτητο, μπήκαν σε χειρουργεία. Ανάμεσα στα 13 μέλη που επέστρεψαν, υπάρχουν 2-4 άτομα που χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες. Άλλος με σοβαρά κατάγματα, άλλος με εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

Σε κάθε περίπτωση, το ιατρικό προσωπικό που μετέβη στη Βεγγάζη για να επαναπατρίσει τους τραυματίες, τους προσέφερε οπιαδήποτε δυνατή βοήθεια.

Οι φωτογραφίες πριν από την τραγωδία

Φωτογραφίες που δείχνουν τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής λίγα μόλις λεπτά μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης και πριν γίνει το τραγικό δυστύχημα, που οδήγησε στον θάνατο 5 μέλη της αποστολής  και τον σοβαρό τραυματισμό ακόμη 13, δημοσίευσε η ιστοσελίδα “The Libya Update”.

Όπως φαίνεται στις εικόνες, τα μέλη της ελληνικής αποστολής, 16 εκ των οποίων ήταν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενημερώνονται στην πίστα του αεροδρομίου λίγο πριν επιβιβαστούν στο μοιραίο λεωφορείο για να ξεκινήσουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης στη πλημμυρισμένη Λιβύη.

 

«Μονάδες του ελληνικού στρατού φτάνουν στη Λιβύη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των θυμάτων από τις πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της ανατολικής περιοχής της χώρας» έγραφε σε άρθρο του ο ιστότοπος “The Libya Update” ενώ λίγη ώρα μετά αναρτούσε το συγκλονιστικό βίντεο στο οποίο φαίνεται να καίγεται το όχημά μεταφοράς τους μετά τη σύγκρουση με φορτηγό.

 Κόρη πεσόντος αεροπόρου

Σοκ και πένθος στην Κρήτη για την τραγωδία με την ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, καθώς η μία εκ των δύο νοσηλευτριών που έχασαν τη ζωή τους μαζί με τον υπαξιωματικό και τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν Ηρακλειώτισσα.

Oπως αναφέρει το creta24.gr, η νέα γυναίκα με καταγωγή από το Ηράκλειο διέμενε στην Αθήνα και ήταν μία εκ των τριών στρατιωτικών που «έσβησαν» στο φρικτό τροχαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία ως νοσηλεύτρια στο 251 ΓΝΑ και η οικογένειά της έχει ήδη ενημερωθεί για τον χαμό της.

 

Η τραγική ιστορία της

Ο χαμός της Εύης Ανδρεαδάκη εν ώρα καθήκοντος αποτελεί ένα οδυνηρό πλήγμα για την οικογένειά της, η οποία έχει δεχτεί δύο ακόμη φορές τα χτυπήματα της μοίρας.

Ο αδερφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της, Βασίλης Ανδρεαδάκης, ήταν πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος. Σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 1980 στην περιοχή Λαμίας, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους RF-5A της 349 Μοίρας Τακτικής Αναγνωρίσεως της 111 Πτέρυγας Μάχης (Νέα Αγχίαλος), στο οποίο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων
Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

 




 

Η ελληνική τραγωδία στη Λιβύη: Αποκλείεται η τρομοκρατική ενέργεια με βάση τα στοιχεία, αλλά δεν μπορεί να εξηγηθεί η έκρηξη [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: