Τι απαίτησε χωρίς αιδώ ο ισλαμιστής ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας; Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει διαψεύσει τους αιθεροβάμονες, αλλά και όλους τους άλλους

FILE PHOTO: Islamit Recep Tayyip Erdoğan (centre), President of the Republic of Türkiye, arrives to address the general debate of the General Assembly’s seventy-seventh session. Credit UN Photo, Cia Pak




Κύριο άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ, Λευκωσία

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αναμέναμε κάτι διαφορετικό από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα όσα είπε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να σεβαστεί τον χώρο στον οποίον βρισκόταν και με την γνωστή υπεροψία του, ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η τουρκική πλευρά θεωρεί πως θα πρέπει να κινηθεί μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις θέσεις που διατυπώνει η τουρκική πλευρά διαχρονικά. Μια προσέγγιση, που έκπαλαι προωθούσε η Άγκυρα, αλλά τα τελευταία χρόνια προβάλλεται πιο έντονα και κατηγορηματικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος με την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, έστειλε στα αζήτητα την όποια προοπτική επανέναρξης των προσπαθειών στο Κυπριακό πρόβλημα.

Έχει εξουδετερώσει κάθε προοπτική συνεννόησης. Έχει επαναλάβει τους γνωστούς όρους του για εκ προοιμίου αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας για να προσέλθει σε μια διαδικασία. Όρος που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί θα συνιστά αυτοχειρία για την ελληνική πλευρά.

  • Τι ζήτησε ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης;

1) Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος υποστηρίζοντας πως «όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας δεν μπορεί εφαρμοστεί». Συγκεκριμένα ανέφερε πως «καλούμε τη διεθνή κοινότητα να το αποδεχθεί και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ‘’τδβκ’’ και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτή τη χώρα».

2) Γνωρίζοντας πως αυτό δεν ισχύει ποσώς, ισχυρίσθηκε ότι «δεν έχουμε βλέψεις εναντίον κανενός». Για να συμπληρώσει ότι «δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αγνοήσει τα δικαιώματά μας».

3) Αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα λέγοντας: «Θεωρούμε τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο ως εκδήλωση της κενής θεσμικής δομής (των ΗΕ) που δεν εμπνέει δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη». Αυτή η αναφορά παραπέμπει εν πολλοίς στην τουρκική αξίωση για να συναφθεί χωριστή συμφωνία του κατοχικού καθεστώτος με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η ομιλία του ηγέτη της κατοχικής δύναμης επί της ουσίας αποτελεί επανάληψη και συνέχεια της περσινής, που θεωρήθηκε κομβικής σημασίας, γιατί είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει και να αναγνωρίσει την αποσχιστική οντότητα, που έχει δημιουργήσει με την εισβολή του 1974 η Τουρκία.

Τα όσα ανέφερε ο Ερντογάν δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Δεν αφήνουν χαραμάδα ελπίδας. Χωρίς να εγκαταλείπεται η προσπάθεια, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις, που να οδηγούν την κατοχική δύναμη στην ανάγκη να αναθεωρήσει τη στάση της.

Θέλει η Τουρκία αναβάθμιση των σχέσεων με την Ε.Ε.; Δεν θα πάρει όσο συνεχίζει να μην συνεργάζεται στο Κυπριακό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν κάνει τα… γλυκά μάτια στην Αθήνα ενώ ζητά από την Κύπρο να παραδοθεί στις αξιώσεις του: Ξέχασε τη φράση: Το Αιγαίο είναι νεκροταφείο προσφύγων!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: