Θα αντέξει ο Πηνειός; Ολονύχτια μάχη για να μην μπει στη Λάρισα * Συνεχείς μάχες για απεγκλωβισμούς και διασώσεις σε Καρδίτσα και Τρίκαλα [videos]

Πολίτες απεγκλωβίζονται με φουσκωτή βάρκα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel, στη Λάρισα, την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Oλονύχτια μάχη με την οργή της φύσης και τη στάθμη του ποταμού Πηνειού θα δίνουν όλες οι δυνάμεις που συνδράμουν στο τιτάνιο έργο περιορισμού των ολέθριων συνεπειών της θεομηνίας Daniel,  προκειμένου το νερό που έχει ξεπεράσει τα 10 μέτρα να μην φτάσει μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Παράλληλα και στα Τρίκαλα στην Καρδίτσα οι διασωστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες, ενώ λίγο μετά τις 11 το βράδυ ανασύρθηκε η σορός μιας  γυναίκας ανασύρθηκε απο σπίτι στη Μαραθέα Καρδιτσας. Επιχείρησαν 8 πυροσβέστες. Σύμφωνα με την Υπηρεσία ανήκει στους δέκα νεκρούς που έχουν ήδη καταμετρηθεί.

Ο ποταμός έχει υπερχειλίσει και τα νερά στα περίχωρα της Λάρισας έχουν κατακλύσει τις κατοικημένες περιοχές. Με μήνυμα από το 112, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κατοίκων από τις περιοχές Γιάννουλη, Άγιο Θωμά και Ιπποκράτη.




Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς στα περίχωρα της πόλης, προκειμένου να ανακόψουν την περαιτέρω άνοδο της στάθμης του Πηνειού, ενώ ομάδες διάσωσης βρίσκονται σε ετοιμότητας, ώστε να επέμβουν αν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, «ωστόσο τα περίχωρά της στο νότιο και βόρειο κομμάτι έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα».

«Είμαστε σε εγρήγορση, έχουν σταλεί μηνύματα από το “112” στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στην Γιάννουλη, στον Ιπποκράτη, στον Άγιο Θωμά με σκοπό να αποφύγουμε οποιαδήποτε απειλή για τους πολίτες οι οποίοι μένουν στην περιοχή. Όλο το βράδυ οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλοι θα είμαστε στο πεδίο. Το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, ωστόσο τα περίχωρά της στο νότιο και βόρειο κομμάτι έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα» τόνισε ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στο Open.

Δήμαρχος Λαρισαίων: «Άγνωστο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα»

«Τα νερά που έρχονται από τα Τρίκαλα είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα από εδώ και πέρα» ανέφερε ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, το απόγευμα της Παρασκευής σε δήλωσή του σε βίντεο στο Facebook.




Διασώσεις – απεγκλωβισμοί

Συνολικά 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, είχαν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Παρασκευή στις 20:00, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστική.

Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.882 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Στους 1.158 ανέρχονται οι διασωθέντες πολίτες από τις Ένοπλες Δυνάμεις από την πληγείσα Θεσσαλία, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.




Σε 44 απεγκλωβισμούς πολιτών στις θαλάσσιες περιοχές Χοντρή Αμμος, Χόρτο, Μηλίνα και Πλατανιά νομού Μαγνησίας προχώρησαν δύο πλωτά του λιμενικού και ένα ρυμουλκό υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού.

Ολοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου.

Σε εξέλιξη είναι επίσης επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων στην παραλία Χορευτό.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα έως τώρα έχουν απεγκλωβιστεί 17 άτομα και σε σύνολο 61.

Στις επιχειρήσεις συνέδραμε και ένα ελικόπτερο του λιμενικού.




Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: