Στους 14 οι νεκροί από τη θεομηνία στην Θεσσαλία: Αγωνία για 5 αγνοουμένους * Διαρκής απειλή ο Πηνειός για τη Λάρισα [videos]

Άνδρας μεταφέρει σακούλα με είδη ανάγκης καθώς περπατά μέσα στο νερό στον Κοσκινά Καρδίτσας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, το Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2023. Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602. Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Στους 14 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη φονική κακοκαιρία Daniel, καθώς σήμερα εντοπίστηκαν τρεις ακόμη σορεί στην Καρδίτσα.

Αρχικά εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική η σορός ενός 56χρονου ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημητρίου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα ο οποίος συμπεριλαμβάνονταν στην λίστα των αγνοουμένων.

Στη συνέχεια και μικρή χρονική απόσταση, εντοπίστηκαν οι σοροί άλλων δυο ανθρώπων στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Σημειώνεται ότι στην περιοχή αναζητούνταν μια μητέρα με τον γιο της.

Ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους 5, αλλά εφόσον επιβεβαιωθεί ότι οι σοροί ανοίκουν στην γυναίκα και τον γιο της θα αγνοούνται πλέον 3 άτομα.

Πέμπτη ημέρα απεγκλωβισμών

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και οι προσπάθειες προσέγγισης των χωριών της Καρδίτσας και των Τρικάλων που βρίσκονται βυθισμένα στα νερά. Συνεργεία του στρατού μεταφέρουν νερό, τρόφιμα και εφόδια στα αποκλεισμένα χωριά. Στο 1ο δημοτικό σχολείο της Καρδίτσας μεταφέρονται οι απεγκλωβισμένοι.

Συνολικά 4,250 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 9.047 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Η στάθμη του Πηνειού απειλεί όλες τις παραποτάμιες περιοχές και οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Έχουν σταλεί μηνύματα ετοιμότητας για πλημμυρικά φαινόμενα στους κατοίκους όλων των χωριών μέχρι το σημείο που το ποτάμι εκβάλλει στη θάλασσα και στα χωριά της κοιλάδας των Τεμπών.

Η συμβολή των ενόπλων δυνάμεων

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απεγκλωβίσει μέχρι στιγμής 2.029 πολίτες από τις περιοχές της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), 475 πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), 35 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), 45 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και 1474 από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με κατάλληλο εξοπλισμό στις πληγείσες περιοχές, μέρα νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο σώζοντας ζωές, μεταφέροντας πολίτες σε ασφαλή σημεία, συνδράμοντας με τα μηχανήματά τους, με ασθενοφόρα, λεωφορεία, λέμβους, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Eικόνα από τις διασώσεις που κάνουν οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλία. ΓΕΕΘΑ- ΓΕΣ- ΓΕΑ- ΠΝ

Έχουν μεταφέρει τόνους εφοδίων και υλικών υπέρ των πληγέντων, ενώ παράλληλα στήνουν γέφυρες αποκαθιστώντας την συγκοινωνία και την πρόσβαση για παροχή βοήθειας, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά και στην αποκατάσταση των ζημιών, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η μεταφορά δυο μεγάλων γεννητριών για την υποστήριξη της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που έσωσε και σώζει ζωές ανθρώπων που ήδη βρίσκονται σε κίνδυνο, υπογραμμίζει το ΓΕΕΘΑ.

Eικόνα από τις διασώσεις που πραγματοποιούν οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων στην Θεσσαλία. ΓΕΕΘΑ- ΓΕΣ- ΓΕΑ- ΠΝ

Στόχος ήταν και είναι να νικηθεί η μάχη με τον χρόνο, καθώς πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν σε μη προσβάσιμα σημεία, είχαν αποκλειστεί, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της ανεύρεσης και διάσωσής τους, επισημαίνεται.

Η αγωνία του Πηνειού στη Λάρισα

Στη Λάρισα, συνεχίζονται σε όλη την έκταση του νομού και στην πόλη τα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς η Λάρισα βιώνει ακόμη μια μέρα αγωνίας.

  • Σημειώνεται ότι οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, περιοχές δηλαδή όπου χθες υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση.

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, ενώ επί ποδός είναι άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς, για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.




Σημειώνεται ότι κλειστή παραμένει η εθνική οδός από τη Λαμία μέχρι την Πιερία στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, και από την Πιερία μέχρι τη Λάρισα στο ρεύμα προς Αθήνα.

Την ίδια ώρα, χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων εξακολουθούν να βρίσκονται βυθισμένα στα νερά, παρόλο που η στάθμη τους έχει υποχωρήσει. Απόλυτη είναι η καταστροφή σπιτιών, υποδομών, επιχειρήσεων και καλλιεργειών στον Θεσσαλικό κάμπο, στον Βόλο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης, ενώ στο Πήλιο μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου έχει καταστραφεί και πολλά χωριά παραμένουν αποκομμένα.




Γέφυρα τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – Άρτας

Μετά από αυτοψία δύο ημερών από κλιμάκιο του στρατού αποφασίστηκε η δημιουργία γέφυρας τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – ‘Αρτας και συγκεκριμένα στη θέση «Ποταμιά» Στουρναραίικων εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Τρικάλων – ‘Αρτας.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της εν λόγω γέφυρας η κυκλοφορία θα γίνεται προσωρινά μέσω Βλάχας – Σακάτικο – Διάσελο – Στουρναραίικα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews.gr

 

Στις πληγείσες περιοχές Θεσσαλίας και Εβρου ο Μητσοτάκης -Ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: