Στη Βραζιλία άρχισαν οι δίκες για την «απόπειρα πραξικοπήματος» μετά την ήττα του Μπολσονάρο: Οι πρώτες καταθέσεις δείχνουν τον ίδιο [videos]

FILE PHOTO Police confront supporters of former Brazilian President Jair Bolsonaro invading Planalto Palace, in Brasilia, Brazil, 08 January 2023. EPA/ANDRE BORGES




Οι γεμάτοι μίσος βάνδαλοι πίσω από την «απαίσια πραξικοπηματική επίθεση» στη μεγαλύτερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, δήλωσε δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου καθώς η Βραζιλία διεξήγαγε την πρώτη δίκη που σχετίζεται με την εξέγερση της Μπραζίλια της 8ης Ιανουαρίου.

Χιλιάδες οπαδοί του πρώην προέδρου Ζαΐς Μπολσονάρου έκαναν επιδρομές στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας στις 8 Ιανουαρίου φέτος σε αυτό που ο αριστερός διάδοχός του, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αποκάλεσε απόπειρα πραξικοπήματος. Σχεδόν 2.000 μαχητές υποστηρικτές του Μπολσονάρο συνελήφθησαν τις ημέρες μετά τη λεηλασία του προεδρικού μεγάρου, του ανωτάτου δικαστηρίου και του Κογκρέσου από ριζοσπάστες Μπολσονάριστα, εξοργισμένους με την ήττα του στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη, οι τέσσερις πρώτοι από αυτούς τους φερόμενους ταραχοποιούς δικάστηκαν σε μια άκρως συμβολική ακρόαση στο ανακαινισμένο κτίριο του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο καταστράφηκε πλήρως κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Ιανουαρίου.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Alexandre de Moraes περιέγραψε πώς οι δεξιοί εξεγερμένοι είχαν κατακτήσει την καρδιά της βραζιλιάνικης δημοκρατίας, «δείχνοντας απόλυτη περιφρόνηση για τη δημοκρατία και εμποτισμένοι με το θράσος της άγνοιας».

Οι ταραχοποιοί – τους οποίους ο Moraes ισχυρίστηκε ότι «κατέχονταν από ένα παράλογο, σχεδόν παθολογικό μίσος» – προκάλεσαν ζημιές πάνω από 15 εκατομμύρια ρεάλ (3 εκατομμύρια $/2,4 εκατομμύρια £) καθώς προχώησαν σε μια νοτιοαμερικανική εκδοχή της επίθεσης στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. . «Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν κατέστρεψαν το πνεύμα της δημοκρατίας», είπε ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου.

«Οι εχθροί της ελευθερίας πρέπει να γνωρίζουν ότι, στο αγιασμένο έδαφος αυτού του δικαστηρίου, το μόνιμα καλλιεργημένο δημοκρατικό σύστημα παραμένει ακλόνητο».

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας, Κάρλος Φρεντερίκο Σάντος, ξεκίνησε με ανάλογοτρόπο  καθώς άνοιξε την υπόθεση της εισαγγελίας εναντίον του 51χρονου Aécio Lúcio Costa Pereira, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν μέρος του «ένοπλου και αντιδημοκρατικού όχλου» πίσω από την επίθεση του Ιανουαρίου.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί… ότι η Βραζιλία έπαψε εδώ και πολύ καιρό να είναι μια δημοκρατία της μπανάνας», είπε ο Σάντος. «Γυρίσαμε σελίδα για τα πραξικοπήματα στην ιστορία μας».

Ο Περέιρα και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι – οι Τιάγκο ντε Άσις Μάθαρ, Μοακίρ Χοσέ ντος Σάντος και Ματέους Λίμα ντε Καρβάλιο Λάζαρο – κατηγορούνται για αδικήματα που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 30 ετών. Πρόκειται για: ένοπλη εγκληματική οργάνωση, βίαιη κατάργηση του δημοκρατικού κράτους δικαίου, πραξικόπημα και πρόκληση ζημιών στη δημόσια περιουσία με τη χρήση εύφλεκτης ουσίας.

Και οι τέσσερις αρνούνται τις κατηγορίες και λένε ότι πήγαν στη Μπραζίλια για να λάβουν μέρος σε μια ειρηνική διαμαρτυρία. Περισσότεροι από 200 άλλοι ύποπτοι αναμένεται να δικαστούν τους επόμενους μήνες, ενώ περισσότεροι από 1.000 ερευνώνται με μικρότερες κατηγορίες.

Οι δικηγόροι του Περέιρα απέρριψαν τις κατηγορίες εναντίον του στη δίκη της Τετάρτης, την οποία η εφημερίδα  Globo χαρακτήρισε μια ιστορική ευκαιρία να τιμωρηθεί ένα «απεχθές έγκλημα κατά της δημοκρατίας».

Ο Σεμπαστιάο Κοέλιο ντα Σίλβα αρνήθηκε ότι ο πελάτης του –ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να εισβάλει στο κτίριο της Γερουσίας με μπλουζάκι απαιτώντας στρατιωτική επέμβαση– ήταν επικίνδυνος ή βίαιος άνδρας.

Στην πραγματικότητα, ο Σίλβα ισχυρίστηκε ότι ένα από τα μοναδικά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Περέιρα ήταν ένα βίντεο που γυρίστηκε στη ράμπα που οδηγούσε στο συνέδριο στο οποίο ο κατηγορούμενος ανακοίνωσε σχέδια να δείξει την αντιπάθειά του προς τους πολιτικούς αδειάζοντας τo έντερο του μέσα. «Έκανε [κακ]; Έγινε αυτό;» ο δικηγόρος ρώτησε το δικαστήριο, προτού απαντήσει: «Όχι, δεν συνέβη».

Ο Σίλβα γελοιοποίησε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η αναταραχή του Ιανουαρίου ήταν μια απόπειρα πραξικοπήματος, συγκρίσιμη με την πρόσφατη ανατροπή της κυβέρνησης του Νίγηρα. «Θα γραφτούμε πραγματικά στην ιστορία ότι υπήρξε απόπειρα πραξικοπήματος χωρίς όπλα», είπε ο δικηγόρος. «Είχε κανείς τουφέκι;»

Παράλληλα με τις δίκες της 8ης Ιανουαρίου, η ομοσπονδιακή αστυνομία συνεχίζει να καταδιώκει τους πολιτικούς εγκεφάλους και τους οικονομικούς υποστηρικτές ενός από τα χειρότερα ξεσπάσματα πολιτικής βίας στη σύγχρονη ιστορία της Βραζιλίας.

Πολλοί υποπτεύονται ότι ο Μπολσονάρο –ένας ένθερμος θαυμαστής της πρώην στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας και του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ– συμμετείχε ο ίδιος στην υποκίνηση της βίας. Αυτή την εβδομάδα ο Λούλα ισχυρίστηκε ότι ο Μπολσονάρο «εμπλέκτηκε μέχρι τα μπούνια» στην υποτιθέμενη συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ο πρώην πρόεδρος αρνείται τέτοιους ισχυρισμούς.

Ωστόσο, ο πρώην βοηθός του Μπολσονάρου, Αντισυνταγματάρχης Μάουρο Σιντ, έκανε πρόσφατα συμφωνία με τους ανακριτές βάσει της οποίας πρέπει να παράσχει πληροφορίες για διάφορες ποινικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της 8ης Ιανουαρίου. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αποκαλύψεις του αντισυνταγματάρχη Σιντ είναι πιθανό να περιπλέξουν τη ζωή του Μπολσονάρο, καθώς και αρκετών βασικών συμμάχων και συγγενών.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Οι μουλάδες βάzουν και πάλι φωτιά στο Ιράν: Φυλάκιση εως δέκα χρόνια για τις γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ φέρνει νέο νομοσχέδιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: