Στα όρια της αντοχής ο Πηνειός: Τρία μέτρα το ύψος του νερού στα περίχωρα της Λάρισας, διεκόπη η κυκλοφορίας στην Ε.Ο λόγω υπερχείλισης *Πόρτα με πόρτα η αναζήτηση πιθανώς εγκλωβισμένων

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, κατόπιν οδηγιών της Ηγεσίας από την πρώτη στιγμή στέκονται στο πλευρό της κοινωνίας της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από την κακοκαιρία «DANIEL», και συνδράμουν με προσωπικό και μέσα τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας, έχοντας απεγκλωβίσει μέχρι τώρα 1158 πολίτες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΕΘΑ/STR




Φόβοι ότι τις επόμενες ώρες μπορεί να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός εντός της πόλης της Λάρισας, υπάρχουν από τους αρμόδιους φορείς και τον Δήμο Λαρισαίων καθώς το ύψος του ποταμού έφτασε τα 10 μέτρα.

Παράλληλα συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές συνοικίες της πόλης από υπερχείλιση των φρεατίων με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί, με τους κατοίκους να μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.

Οι διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν ακόμη και με βάρκες προκειμένου να απεγκλωβίσουν κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία έχουν «παγιδευτεί» με νερό.

Μεταξύ άλλων και δεκάδες εθελοντές μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί ώστε προστατεύουν όσο μπορούν οι κατοικίες.

  • Σε προάστια της πόλης πάντως -Γιάννουλη, Άγιο Θωμά, Εργατικές Κατοικίες και Ιπποκράτη- παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς τα νερά έχουν φτάσει τα 3 μέτρα.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο στη μάχη να αποφευχθεί επειδείνωση των πλημμυρικών φαινομένων, δίδεται, σύμφωνα με δηλώσεις  του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιού στο Mega, περιμετρικά της Καρδίτσας.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι σήμερα οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην Πεδιάδα καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τις περιοχές της Καρδίτσας και των Τρίκαλων και τα πλημμυρισμένα χωριά όπου δεκάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό πολύ δύσκολες συνθήκες για 4η ημέρα.

Μάλιστα ο κ. Αρτοποιός διαβεβαίωσε ότι η αναζήτηση πιθανώς αγνοουμένων θα γίνει σπίτι προς σπίτι.

Διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην ΠΑΘΕ, στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα

Την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και συγκεκριμένα από το ύψος των διοδίων Μαλγάρων, μέχρι τα όρια με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας, ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η απαγόρευση ξεκίνησε και θα ισχύει μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών. Εξαιρούνται τα οχήματα με τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Για τα οχήματα με προορισμό την Αθήνα, πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας και η κίνηση γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού.

Από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Π.Υ., κ.λπ.) και τα οχήματα οδικής βοήθειας.




Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας).

Η διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω εκτροπής στο Κλειδί Ημαθίας».

 




Ανθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα

Περίπου πενήντα άνθρωποι, από τις πληγείσες περιοχές, φιλοξενούνται στα νοσοκομεία Τρικάλων, Καρδίτσας, Βόλου και Λάρισας.

Ανάμεσά τους είναι άνθρωποι, που υποβάλλονται σε οξυγονοθεραπεία και στις περιοχές τους το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί, νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και κατοικούν σε αποκλεισμένα χωριά καθώς και φιλοξενούμενοι σε δομές, οι οποίες επλήγησαν. Νοσηλεία, λόγω υποθερμίας, έχουν χρειαστεί, έως τώρα, λίγοι πλημμυροπαθείς.

Οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν με βάρκες και ελικόπτερα, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και του Στρατού στα σημεία, στα οποία τους περίμεναν τα ασθενοφόρα, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.




Όλα τα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειες λειτουργούν, πλέον, απρόσκοπτα, με τα προβλήματα που προκάλεσε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας να αντιμετωπίζονται, χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων, των διοικήσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των δήμων των πληγεισών περιοχών.

Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί το νοσοκομείο «Αχιλλοπούλειο» του Βόλου, το οποίο λόγω σοβαρής βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης, υδροδοτείται από βυτιοφόρα.

Χίλιοι τριακόσιοι τόνοι πόσιμου νερού έχουν εξασφαλιστεί και θα φτάνουν στο νοσοκομείο, με υδροφόρες, από μία πηγή, στον Αγιο Γεώργιο (μερίμνησε, σχετικά, ο δήμος Ρήγα Φεραίου), καθώς και από τη Θεσσαλονίκη, (με σύμβαση, που υπογράφεται) και την Αθήνα.

Σκηνές πρωτόγνωρες, για όλους, εκτυλίσσονται, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας, όπου προσγειώνονται τα ελικόπτερα με τους πλημμυροπαθείς, από τα αποκλεισμένα χωριά της Θεσσαλίας.

Εκεί, περιμένουν τα ασθενοφόρα, για να παραλάβουν εκείνους, οι οποίοι έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν.

Σε ρόλο, αντάξιο του επαγγέλματός τους, είναι παρόντες οι γιατροί της πόλης, ιδιώτες και από δημόσιες δομές.

Με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, οι γιατροί έχουν αναλάβει να κάνουν τη διαλογή των περιστατικών, αμέσως μετά την αποβίβαση των πλημμυροπαθών από τα ελικόπτερα και να γνωμοδοτούν, για το αν χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη ή όχι.




Οσοι μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας, έχουν κοντά τους άλλους γιατρούς, που τους εξετάζουν και φροντίζουν για να πάρουν τα φάρμακά τους.

Τις συγκινητικές αυτές εικόνες μεταφέρει (στο ertnews.gr) ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σίμος Θωμάς.

«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει τα πάντα. Δεν έχουν διάθεση ούτε να φάνε το φαγητό, που τους δίνουν. Κάποιοι βρίσκονταν σε ταράτσες, δύο ημέρες, ορισμένοι είχαν να πάρουν, τρεις ημέρες, τα φάρμακά τους. Ούτε τον ΑΜΚΑ τους δεν έχουν. Επειδή οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, έπρεπε να βρούμε, μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα στοιχεία τους και να φροντίσουμε για τη φαρμακευτική αγωγή τους».

  • Αρκετοί από τους πλημμυροπαθείς, που φτάνουν στις προσωρινές δομές φιλοξενίας, μεταφέρονται, στη συνέχεια, σε σπίτια, ως φιλοξενούμενοι ή σε ξενοδοχεία. Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, από 40 ημερών βρέφος έως υπερήλικες. Στις δομές προσωρινής φιλοξενίας έχουν παραμείνει περίπου διακόσιοι πλημμυροπαθείς.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σίμος Θωμάς προσθέτει: «Οι γιατροί, που βρίσκονται κοντά στους πληγέντες, είναι τριάντα, ενώ συνολικά, έχουν ενδιαφερθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες – και μέσα από τα ιατρεία τους- εκατό συνάδελφοι, όλων των ειδικοτήτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ειδικότητες πρώτης γραμμής είναι οι γενικοί γιατροί, οι παιδίατροι, οι παθολόγοι, οι ψυχίατροι, καθώς ορισμένοι άνθρωποι βίωσαν συνθήκες ιδιαίτερα έντονου στρες».

Κοντά στους πλημμυροπαθείς, βρίσκονται εθελοντές πολίτες, προκειμένου να προσφέρουν ό, τι μπορούν για να τους ανακουφίσουν.

Πώς άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας: Εκεί που φούσκωσαν και έσμιξαν πέντε ποτάμια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: