Συνεχίζεται η απέλαση των Αϊτινών μεταναστών από τις ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη η δράση των συμμοριών στο κράτος της Καραϊβικής

FILE PHOTO: Φωτιές και οδοφράγματα κατά την διάρκεια διαδήλωσης στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής. EPA, Johnson Sabin




Οι αρχές των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να απελαύνουν αϊτινούς μετανάστες στην πατρίδα τους, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, την ώρα που οι συγκρούσεις συμμοριών ώθησαν την Ουάσιγκτον προχθές Τετάρτη να παροτρύνει τους Αμερικανούς να φύγουν αμέσως από το κράτος της Καραϊβικής.

«Οι απομακρύνσεις [σ.σ. από την αμερικανική επικράτεια] αϊτινών πολιτών που απαντώνται [σ.σ. συλλαμβάνονται] στα νότια σύνορά μας και οι επαναπατρισμοί αϊτινών πολιτών που απαντώνται στη θάλασσα συνεχίζονται», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν παραπέμπει περισσότερους αϊτινούς σε ειδικά δικαστήρια αρμόδια για υποθέσεις μετανάστευσης.

«Όσοι αναχαιτίζονται στη θάλασσα υπόκεινται σε άμεσο επαναπατρισμό και όσοι απαντώνται στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν νομική βάση για την παραμονή τους υπόκεινται σε απομάκρυνση», επέμεινε.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να σταματήσουν να απελαύνουν Αϊτινούς.

Οι αμερικανικές αρχές προσήγαγαν πάνω από 125.000 πολίτες Αϊτής από τον Οκτώβριο του 2022 ως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή (CBP).

Νωρίς χθες το πρωί, πτήση με 66 μετανάστες από την Αϊτή που απέλασαν οι αρχές των ΗΠΑ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Toussaint Louverture της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Αργότερα το πρωί, μικρή ομάδα ανθρώπων, ανάμεσά τους ορισμένοι που έφθασαν με αυτοκίνητα της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ, συγκεντρώθηκαν σε διάδρομο του ίδιου αεροδρομίου για να επιβιβαστούν σε Boeing 767 της εταιρείας τσάρτερ Omni Air International, με την αντίστροφη πορεία.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ στην Αϊτή το 2023», υπογράμμισε η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα (BINUH) σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες, συμπληρώνοντας πως υπολογίζει πως πάνω από 2.500 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί και άλλοι 970 έχουν απαχθεί από την αρχή της χρονιάς.

Ο αριθμός συμπεριλαμβάνει 71 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην πρόσφατη έξαρση της βίας τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου.

«Το νέο κύμα βίας προκάλεσε τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό δέκα χιλιάδων ανθρώπων και πλέον, που κατέφυγαν σε πάνω από είκοσι αυτοσχέδιους καταυλισμούς και σπίτια οικογενειών που τους φιλοξενούν», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημοσιονομικής παράλυσης των ΗΠΑ: Ζήτησε από το Κογκρέσο επιτάχυνση για τον προϋπολογισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: