Συνεχής ενημέρωση: Σαρώνει η κακοκαιρία Daniel, δύο οι νεκροί – Εκκενώθηκαν οικισμοί σε Φθιώτιδα και Καρδίτσα, απομακρύνουν με βάρκες τους κατοίκους [video]

Άνδρας κοιτάζει τα στοιβαγμένα αυτοκίνητα σε δρόμο γεμάτο λάσπες στον Βόλο, ύστερα από την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας DANIEL, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε Βόλο, Λάρισα και Σκιάθο, με έναν κτηνοτρόφο να χάνει τη ζωή του στον Βόλο και έναν να αγνοείται.

Παράλληλα νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρή μία 85χρονη που αγνουούνταν.

Την ίδια ώρα καταρρακτώδης βροχή σημειώνεται στα Νότια Προάστια Αττικής ενώ μηνύματα του 112 εστάλησαν στους κατοίκους της Καρδίτσας και των Φαρσάλων ειδοποιώντας τους ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στις περιοχές τους λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα τα μηνύματα αναφέρουν: «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νομό Καρδίτσας και στην ευρύτερη περιοχή Φαρσάλων λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Aλλαγές και ακυρώσεις δρομολογίων από Hellenic Train

14:32

Oι αμαξοστοιχίες Intercity από τις 15:00 σήμερα και μέχρι νεωτέρας, θα κυκλοφορήσουν ως εξής:

Οι αμαξοστοιχίες από την Αθήνα (54 & 56) θα έχουν τελικό προορισμό το Λειανοκλάδι και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Αντίστοιχα, οι αμαξοστοιχίες από τη Θεσσαλονίκη (55, 57) θα έχουν τελικό προορισμό τη Λάρισα και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη.

Το τμήμα Λειανοκλάδι – Λάρισα – Λειανοκλάδι δεν θα εξυπηρετηθεί με λεωφορεία.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Παλαιά επαρχιακή οδό Επιδαύρου – Μεθάνων

13:35 – Διακόπηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Αργολίδα, η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Παλαιάς Επιδαύρου – Μεθάνων, από το 5,8 χιλιόμετρο, έως το 8,5 χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται μέσω της επαρχιακής οδού Παλαιάς Επιδαύρου – Κολιάκι – Τραχεία, προς Φανάρι Τροιζηνίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο Δομοκό – Μήνυμα του 112 

13:23 –  Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους του Δομοκού Φθιώτιδας ειδοποιώντας τους ότι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο δήμο Δομοκού λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο Δήμο Δομοκού Φθιώτιδας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης Περιφερειακές Ενότητες και δήμοι στη Θεσσαλία

12:27 – Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός  αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

Στα όρια η στάθμη των ποταμών, αποκλεισμένα χωριά στο Μουζάκι

Η στάθμη των ποταμών στην Καρδίτσα βρίσκεται σε οριακό σημείο από την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ωρών.

Στους δρόμους της πόλης της Καρδίτσας έχουν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα γιατί δεν μπορεί να παροχετευτεί το νερό από τα φρεάτια προς τους ποταμούς. Ήδη έχουν κλείσει κάποιοι κεντρικοί δρόμοι.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι. Στο δήμο Παλαμά σοβαρά προβλήματα καταγράφονται σε σπίτια κοινοτήτων και γίνονται προληπτικές εκκενώσεις, ενώ υπάρχουν πολλές πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις.

Χωρίς πρόσβαση η δυτική Αργιθέα και χωριά στο δήμο Μουζακίου, όπου εκκενώθηκαν χωριά, αφού παρουσιάστηκε πρόβλημα στη γέφυρα Αργυρίου.




Νεκρή ηλικιωμένη που αγνοούνταν στη Μαγνησία 

10.30 το πρωί:  Σορός ηλικιωμένης ανασύρθηκε στην περιοχή Παλτσή Μαγνησίας. Την γυναίκα ηλικίας περίπου 85 ετών αναζητούσαν τις τελευταίες ώρες η αστυνομία και η πυροσβεστική μετά την θεομηνία που έπληξε την περιοχή.

Χθες Τρίτη νεκρός βρέθηκε ηλικιωμένος κτηνοτρόφος ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Βόλου. ενώ ένας ακόμα αγνοείται.

Εκκενώσεις οικισμών

10 το πρωί: Με τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας και του Δομοκού, οι περιοχές και τα χωριά στα όρια της Φθιώτιδας με την Καρδίτσα έχουν πλημμυρήσει. Τεράστιος όγκος νερού έχουν μεταφερθεί προς την πλευρά της Φθιώτιδας στα χωριά Σοφιάδα και Ν. Μοναστήρι της Φθιώτιδας.

Γύρω στις 10 το πρωί ολοκληρωθήκαν οι πρώτες προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων. Οι περισσότεροι έχουν μεταφερθεί σε ψηλότερο σημείο γιατί τα νερά έχουν ξεπεράσει και τα 60 εκατοστά.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ο κάμπος έχει γίνει λίμνη, η κατάσταση είναι κρίσιμη».

Όπως ο ίδιος δηλώνει «κάναμε αρκετούς απεγκλωβισμούς κατοίκων τις τελευταίες ώρες από το πρωί στη Σοφιάδα και τα Πετρίλια και έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια. Αναμένουμε ενισχύσεις ομάδας με βάρκες για να πλησιάσουμε σε άλλα σημεία μέσα στα χωριά όπου είναι ηλικιωμένοι και να τους μετακινήσουμε. Ο όγκος του νερού είναι εφιαλτικός και η βροχόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες 5 ώρες».

 

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις τη πυροσβεστικής και τη αστυνομίας. Ειδικά για τα Πετρίλια έχει διαταχθεί η εκκένωση του οικισμού, ενώ υπάρχουν και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και πολλά βαριά αγροτικά μηχανήματα των κατοίκων της περιοχής που όμως δεν μπορούν να παρέμβουν σε πολλά σημεία λόγω του ύψους του νερού που συνεχώς αυξάνεται.

Τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, από την έντονη βροχόπτωση που πέφτει αδιάκοπα όλη τη νύχτα, έχοντας σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οικισμοί όλων των δήμων στην Π.Ε. Τρικάλων, έχουν δεχτεί μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα κτηνοτροφικές μονάδες και κατοικίες να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στον Δήμο Μουζακίου της Π.Ε. Καρδίτσας, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, εκκενώθηκαν οικισμοί, όπως είναι η Μαγουλίτσα και ο οικισμός «Νησιά» Πευκοφύτου και στον Δήμο Παλαμά η κοινότητα Φύλλου.




«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, 32 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας, δίνουν την δική τους μάχη», τόνισε επίσης ο ίδιος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ανέφερε πως δεκάδες μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων προσπαθούν να δώσουν λύσεις εκεί που υπάρχουν προβλήματα.

Διακοπές ρεύματος

Σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Βόλου υπάρχει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και διακοπή του νερού, ισχύει ακόμη η απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ υπάρχει απόφαση για την κήρυξη της κατάστασης ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας και στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και στις Σποράδες και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Έτσι σήμερα θα παραμείνουν κλειστά καταστήματα, λαϊκές αγορές, θα απαγορεύονται τα delivery, όπως κλειστές θα παραμείνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες ενώ κατ’ εξαίρεση θα λειτουργήσουν φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μάκη Νασιάδη.

Όσο για το γηροκομείο στο οποίο κατέρρευσε μέρος της παλιάς πτέρυγας δεν υπήρξε κάποιο άλλο πρόβλημα. Έγκαιρα οι τρόφιμοι του νοσοκομείου απομακρύνθηκαν από το σημείο. Μάλιστα κρίθηκε αναγκαίο από τη διοίκηση του γηροκομείου οι 20 από τους κατάκοιτους τρόφιμους να μεταφερθούν σε κλινικές. Η επιχείρηση αυτή έγινε και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με λεωφορείο και με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Οι υπόλοιποι 74 ηλικιωμένοι παρέμειναν στο γηροκομείο.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις υποδομές σε όλη την ανατολική Θεσσαλία, σε όλα τα παράλια. Και στο ανατολικό και στο νότιο Πήλιο οι δρόμοι έχουν αποκοπεί ενώ έχει ζητηθεί η συμβολή του στρατού ώστε να ανοιχτούν οι δρόμοι. Επίσης προβλήματα υπάρχουν και στην περιοχή της Αγίας Λάρισας και στη Σκιάθο όπου έχουν σημειωθεί πλημμύρες σπιτιών και καταστημάτων και προβλήματα στις υποδομές.

Παράλληλα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βαγγέλης Μητσούσιας σημείωσε πως το νέο κύμα ξεκίνησε από την περιοχή της Νέας Αγχιάλου, συνέχισε στα Φάρσαλα και στον δήμο Κιλελέρ.

Μάλιστα σε περιοχή στο κέντρο του Βόλου, στα Παλιά, ο δημοσιογράφος ανέφερε πως από τη Δευτέρα που ξεκίνησε η βροχόπτωση πλημμύρισε δύο φορές, ενώ το απόγευμα της Τρίτης στον δρόμο είχε ένα μέτρο νερό με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν όλα τα ακίνητα στο σημείο.

Επιπλέον μετέφερε και μαρτυρίες ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν είτε στο ΚΤΕΛ είτε στο στρατόπεδο Γεωργούλα.

Αρτοποιός: Προσοχή στις περιοχές που «χτύπησε» η κακοκαιρία

«Επισήμως υπάρχει ένας αγνοούμενος, ο κτηνοτρόφος που παρασύρθηκε από τα νερά. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε όλη την περιοχή και επιχειρούν όπου υπάρχει ανάγκη. Οι αναφορές που υπάρχουν είναι πως το φαινόμενο είναι σε ύφεση, αντιθέτως σε περιοχές που έχει μεταφερθεί το κύμα της κακοκαιρίας, όπως είχαν προδιαγράψει οι ειδικοί, όπως στην Πελοπόννησο αυτή τη στιγμή στην Αργολίδα έχουμε έντονα φαινόμενα, το ίδιο και στα Φάρσαλα, στη Λάρισα» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Την προσοχή ζήτησε και την προσοχή των οδηγών, ζήτησε ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε γίνεται υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ενός 4χ4 αυτοκινήτου έναντι των συμβατικών. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Αρτοποιός πολλά αμάξια τέτοιο τύπου έμειναν χθες αφού μπήκε νερό στον κινητήρα και εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ συμπλήρωσε πως το πιο επικίνδυνο είναι το οδόστρωμα το οποίο ίσως να έχει υποστεί καθίζηση, γεγονός που δεν θα είναι ευδιάκριτο.

Ενώ ζήτησε την προσοχή και όλων των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σημείωσε πως το βράδυ της Τρίτης εστάλη και μήνυμα από το 112 για υπενθύμιση της απαγόρευσης.

Τέλος ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως η Ζαγορά Πηλίου έχει δεχθεί τα μεγαλύτερη ποσότητα νερού, πάνω από 700-800 χιλιοστά νερού και όλο αυτό το νερό όλα τα φερτά υλικά θα κατέβουν προς τα παράλια του ανατολικού Πηλίου όπως είναι ο Αη Γιάννης, τα Ποτιστικά κλπ.

Για τις διακοπές ρεύματος σημείωσε πως υπήρχαν συχνές διακοπές που γινόταν άμεση αποκατάσταση, στύλοι της ΔΕΔΔΗΕ έχουν υποστεί βλάβες ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των ζημιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χαρακτήρισε τιτάνια προσπάθεια των ανθρώπων που επιχειρούν ακόμη και το να προσεγγίσουν κάποια σημεία.

 




Στο Αρμένιο Λάρισας ( Δ. Κιλελέρ) η πυροσβεστική υπηρεσία επενέβη, στη διάρκεια της νύχτας, για παροχή βοήθειας σε κατοίκους που πλημμύρισαν τα σπίτια τους, καθώς χείμαρρος της ευρύτερης περιοχής λόγω της ορμητικότητάς του υπερχείλισε.

Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται, επίσης, στην περιοχή της Χάλκης Λάρισας ( Δ. Κιλέλερ). Η Π.Υ μάλιστα απεγκλώβισε οδηγό που κινούνταν στον επαρχιακό δρόμο Χάλκη – Νίκαιας , ενώ νερό έχει φτάσει και στα πρώτα σπίτια της Νίκαιας ( έδρα του Δ. Κιλελέρ).




Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από τον Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τη χ.θ. 323+439, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
  • Τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα θα εκτρέπονται στον Α/Κ Νίκαιας και μέσω της περιφερειακής οδού Τρικάλων θα εισέρχονται στην Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων και ακολούθως στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65.
  • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ.8+000) έως τα Φάρσαλα, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
  • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Αχιλλείου – Καλαμακίου από τα όρια της Τοπικής Κοινότητας Αχιλλείου έως τα όρια της Τοπικής Κοινότητας Καλαμακίου, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
  • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
    · Εξαιρούνται:
    (α) Τα οχήματα οδικής βοήθειας (β) Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης




  • Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 882 & 887 (Αθήνα- Καλαμπάκα- Αθήνα) αναστέλλονται, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και περιορισμών κυκλοφορίας από την Αστυνομία, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.
  • Επίσης: Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 1330 και 1331 (Διακοπτό- Καλάβρυτα- Διακοπτό) θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία, λόγω κατολίσθησης στη γραμμή, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Συνολικά 1196 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες το πρωί μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της χώρας. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 1.049 κλήσεις, εκ των οποίων:

– στη Μαγνησία, 750 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 200 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 200 άτομα.

– στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 130 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 30 άτομα

– στην Καρδίτσα, 60 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων

– στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα




Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 80 κλήσεις, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις, εκ των οποίων:

– στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

– στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων και

-στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 47 κλήσεις, εκ των οποίων:

-στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8 αντλήσεις υδάτων

-στην Επίδαυρο 10 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα

-στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα

Ακόμη, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα, εκδόθηκαν 2 διαφορετικά μηνύματα από το 112, στις 05:10 και στις 05:13 αντίστοιχα, για απαγόρευση κυκλοφορίας στις παραπάνω περιοχές.




Σε Φθιώτιδα και Πελοπόννησο

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Σοφιάδα και Πετρίλια Φθιώτιδας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Σοφιάδα και Πετρίλια απομακρυνθείτε προς Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους σε Μέθανα και Τροιζήνα προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Εκτακτο δελτίο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως αύριο, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Για σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

β. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Επιπλέον το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Αύριο, Πέμπτη 07-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας).

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα ηπειρωτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://bit.ly/44IznUu

Πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου κατέρρευσε

Απο το βράδυ της Τρίτης το σφοδρό κύμα χτύπησε Μεσσηνία και Λακωνία, ενώ απο σήμερα Τετάρτη (6/9) την ανατολική Πελοπόννησο, την Αργολίδα και τη Δυτική Κρήτη. Για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες οι βροχές θα συνεχιστούν στις ήδη πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών ένας άνθρωπος αγνοείται αλλά υπάρχουν πληροφορίες για παραπάνω αγνοούμενους από τις φονικές πλημμύρες ενώ νεκρός βρέθηκε ηλικιωμένος κτηνοτρόφος ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Ανω Βόλου.

Εκκενώθηκε ακόμη το Κέντρο Υγείας Αγαλαστής, όπως αποφάσισαν από κοινού ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου. Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας παρατείνοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το νομό.

Προβλήματα στην Εθνική Βόλου – Λάρισας – Διακοπές ρεύματος 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα και στην Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος και νερού σε όλο το εύρος της Μαγνησίας με προβλήματα να εντοπίζονται και στις επικοινωνίες.

Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» αφήνει πίσω του έως τώρα ένα νεκρό, τρεις αγνοούμενους και απίστευτες εικόνες, κυρίως στην Μαγνησία, όπου ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping λόγω των ακραίων φαινομένων.

Θεομηνία στο Βόλο: Πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές

Θύμα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, στην περιοχή του Ανω Βόλου, που σαρώνει τον Βόλο και τη Μαγνησία, έπεσε ηλικιωμένος κτηνοτρόφος, αγνώστων προς το παρόν στοιχείων, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Ανω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα, και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου.

Όπως έγινε γνωστό στις προσπάθειες για τη διαχείριση των καταστροφών της κακοκαιρίας Daniel στο Βόλο συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν διαθέσει 3 φορτωτές στην ευρύτερη περιοχή ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το προσωπικό προκειμένου να συνδράμει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε εξέλιξη είναι έρευνες της ΕΜΑΚ και της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό ενός άντρα στην Αγία Αικατερίνη Βόλου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ένας άντρας 34 ετών, προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του ένα ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης Βόλου, άνοιξε την πόρτα και παρασύρθηκε.

Στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επέβαινε και ο γιος του, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Ενδεικτικά, 516 mm βροχής καταγράφηκαν στη Ζαγορά ενώ με ιδιαίτερη ένταση αναμένεται να συνεχιστεί η βροχόπτωση που από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία χαρακτηρίζεται ως ακραία.

Χαρακτηρισμό που υιοθέτησαν ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας και ο παρουσιαστής του δελτίου καιρού, Σάκης Αρναούτογλου.

Η κατάσταση στους δρόμους του Βόλου είναι τραγική αφού τόνοι λάσπης και νερού συγκεντρώθηκαν στις κεντρικές λεωφόρους.

Ρεκόρ βροχόπτωσης στη Ζαγορά

Μέσα σε 10 ώρες έπεσαν 528 τόνοι νερού ανά στρέμμα στη Ζαγορά Πηλίου, από την ώρα που ξεκίνησε η κακοκαιρία μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, ποσό που στην Αθήνα πέφτει σε 2 χρόνια.

«Πνίγηκε» ο Άγιος Ιωάννης και δεκάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα αμάξια τους. Παράλληλα, δραματικές είναι οι εκκλήσεις και των παραθεριστών για βοήθεια ενώ συγκλονίζουν τα βίντεο που δείχνουν τη θάλασσα να «καταπίνει» αυτοκίνηταΣτην Τσαγκαράδα και την Μακρινίτσα τόνοι νερού και λάσπης καταπλάκωσαν οχήματα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Ώρες αγωνίας και στην περιοχή του Πλατανιά, όπου οι κάτοικοι ανέβηκαν και παρέμειναν στα μπαλκόνια τους για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.

Χωρίς ρεύμα και νερό είναι πολλά χωριά της Μαγνησίας.

Δραματικές στιγμές στη Σκιάθο

Με απόφαση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας διακόπηκε προσωρινά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Σκιάθου, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινομένων.

Τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν σπίτια και ξενοδοχεία στην περιοχή της Σκιάθου.

Συνίσταται σε όλους όσοι βρίσκονται σε Πήλιο και Σκιάθο να μη βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, λόγω της καταρρακτώδους βροχής και των χιλιάδων κεραυνών που πέφτουν στις περιοχές αυτές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews

Απεγκλωβισμός on camera στο Κιλελέρ, πυροσβέστης σώζει άνθρωπο μέσα από τα λασπόνερα

: Βλάβη σε πλοίο με 384 επιβάτες, παραμένει στα ανοιχτά του Βόλου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: