Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων στη Θεσσαλία: Πληροφορίες για αγνοούμενους στη Μεταμόρφωση, ήχησε και πάλι το 112 σε επτά περιοχές [βίντεο]

Διασώστης με φουσκωτή βάρκα βοηθάει πλημμυροπαθείς να μετακινηθούν, στην συνοικία του Αγίου Θωμά στην Λάρισα.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία. Δέκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ συνεχίζονται ασταμάτητα οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Πολύ μεγάλη η ανησυχία και για την πόλη της Λάρισας, καθώς ήδη τα περίχωρα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά του Πηνειού ποταμού.

Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι, ήχησε το 112 στους κατοίκους στο Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ.

Λίγο μετά τις 16:00 στάλιηκε μήνυμα 112 και για Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννους, Μακρυχώρι και Ευαγγελισμό καλώντας τους κατοίκους να βρισκονται σε ετοιμότητα.

Όπως είπε ο δήμαρχος του Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έσπασε ανάχωμα. «Ο Πηνειός σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα έσπασε και γυρίζουν όλα τα νερά προς τον Δήμο Κιλελέρ» τόνισε.




Την ίδια ώρα σε έξέλιξη είναι επιχείρηση διάσωσης στη Μεταμόρφωση της Καρδίτσας.

Με τέσσερις βάρκες εθελοντικές ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και την Αθήνα ξεκινούν την επιχείρηση από το χωριό Βλoχός που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Μεταμόρφωση.

Δύο εγκλωβισμένοι, ο ένας με πρόβλημα υγείας αλλά και δύο αγνοούμενοι, μια 85χρονη και ο γιος της 65 ετών, αναζητούνται κατά την επιχείρηση.




Οι δύο από αυτούς εντοπίστηκαν καθώς δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το χωριό.




Στη συνοικία του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα, συνεχίζονται από το βράδυ να απομακρύνονται άνθρωποι από τα σπίτια τους.

Οι άνθρωποι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να πνιγούν όμως έχουν πια κλείσει δύο εικοσιτετράωρα στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα.

Το νερό φτάνει περί τα 2 μέτρα σε κάποια σημεία της συγκεκριμένης συνοικίας ενώ τα ισόγεια και τα υπόγεια είναι ήδη πλημμυρισμένα. Ο κόσμος καλεί στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής προκειμένου να μεταφερθεί με βάρκες σε ασφαλή σημεία.




Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάνια Γκουσιάρη, υπάρχουν δεκάδες αιτήματα ανθρώπων να αφήσουν τα σπίτια τους γιατί δεν έχουν άλλες προμήθειες, δεν έχουν ρεύμα και επιθυμούν διαμείνουν κάπου αλλού μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά.

Ο κόσμος φεύγει και από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης όπου το νερό επίσης έφτασε στα σπίτια και έχουν πλημμυρίσει τα ισόγεια, όπως επίσης και στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης, όπου υπάρχει και ένα ζήτημα με την πυροσβεστική που δεν μπορεί να βρει εύκολη πρόσβαση.

Στα 4 μέτρα η στάθμη του Πηνειού που περνάει μέσα από το κέντρο της Λάρισας

Η στάθμη του Πηνειού που περνάει μέσα από το κέντρο της πόλης είναι στα 4 μέτρα σταθερά.

Στο κομμάτι του Πηνειού που περνάει περιφερειακά από τη Λάρισα η στάθμη είναι πάνω από τα 10 μέτρα μεν, όμως έχει σταθεροποιηθεί κι ενδεχομένως να έχει πέσει και λίγο.

Παρόλα αυτά κανένας δεν εφησυχάζει και οι αρχές είναι σε συναγερμό καθώς τώρα η αγωνία αφορά στα αναχώματα.

Οι τεράστιες ποσότητες νερού μπορεί να μην αυξάνονται και να μην προστίθενται νέες, όμως μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα έχουν να διατρέξουν μια πολύ μεγάλη διαδρομή με πολλά σημεία στα οποία τα αναχώματα είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν.

Να σημειωθεί ότι για όσους δεν έχουν που να μείνουν λειτουργούν δύο δομές στη Λάρισα, στο κλειστό της Νεάπολης και στο κλειστό γυμναστήριο του πρώτου Γυμνασίου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, υπάρχει ανακοίνωση από τη ΔΕΥΑΛ ότι το νερό είναι πεντακάθαρο και μπορεί κανείς όχι απλά να το χρησιμοποιήσει για να πλυθεί, αλλά και για να το πιει.

Η συνοικία του Ιπποκράτη στη Λάρισα επίσης απειλήθηκε από τα νερά του Πηνειού ενώ στο συγκεκριμένο σημείο υποχωρεί η στάθμη των υδάτων κατά 30 με 40 εκατοστά.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μητρούσια η συνοικία του Ιπποκράτη πέρασε τα δύσκολα χτες το βράδυ, εκεί όπου υπήρχαν ρωγμές στο ανάχωμα τις οποίες όμως κατάφεραν να κλείσουν για να μην σπάσει και φτάσει το νερό μέχρι το κέντρο της πόλης.

Η συνοικία του Αγίου Θωμά και η Φιλιππούπολη έχουν πλημμυρίσει κι αυτές και όπως λένε οι κάτοικοι είναι από τα όμβρια ύδατα και όχι από τα νερά του Πηνειού. Και εδώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι.




Όπως είπε ο Βαγγέλης Μητρούσιας «τα νερά που έχουν κατακλύσει τη Λάρισα και τα περίχωρα, κατεβαίνουν προς τα κάτω με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μετακινείται κάτω από τη Λάρισα, στα χωριά Κουλούρι, Γυρτώνη, στα χωριά του Δήμου Τεμπών, Γόννοι, Ιτέα και θα φτάσουν στα παράλια που έχουν ήδη πλημμυρίσει, Αλεξανδρινή, Παλιόπυργος και Μεσάγκαλα».

Να σημειωθεί ότι και στα Φάρσαλα υπάρχουν άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι. Είναι πλημμυρισμένα τα χωριά Υπέρρεια, Ευύδριο, Βρυσιά, Άγιος Γεώργιος, Σταυρός που παραμένουν εδώ και τέσσερις ημέρες μέσα στα νερά και στην λάσπη και υπάρχουν και εκεί άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια, όπως και στα χωριά των Τρικάλων, η Πηνειάδα, το Ζάρκο και η Φαρκαδόνα.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα δόθηκε στην κυκλοφορία είναι η παλιά εθνική οδός Λάρισας – Βόλου, που μέχρι πρότινος ήταν κλειστή.

Τριάντα εγκλωβισμένοι στο Κεραμίδι Τρικάλων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κεραμίδι Τρικάλων που είναι βυθισμένο μέσα στα νερά και στις λάσπες, υπάρχουν περίπου 30 άτομα εγκλωβισμένα στην εκκλησία και κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Στο χωριό της Φαλάνης υπάρχουν δρόμοι και σπίτια πλημμυρισμένα με νερά και λάσπες.

Σύμφωνα με το ανταποκριτή της ΕΡΤ, Μάκη Νασιάδη, στο συγκεκριμένο σημείο τα νερά σιγά – σιγά αρχίζουν να ανεβαίνουν. Από χθες έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια ενώ ο αντιπρόεδρος της κοινότητας έκανε έκκληση στους κατοίκους μέσω της ΕΡΤ να φύγουν.

Βιβλική καταστροφή στον Παλαμά

Εικόνα απόλυτης καταστροφής στον Παλαμά όπου συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης αλλά και εντοπισμού αγνοουμένων.

Υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία είναι ακόμη αποκλεισμένα και φυσικά υπάρχουν και σπίτια τα οποία έχουν καταρρεύσει από τους χειμάρρους. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που αρκετοί κάτοικοι επιστρέφουν για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους.

Η περιοχή παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και οι κάτοικοι παίρνουν νερό και τρόφιμα από από τα σωστικά συνεργεία.




Στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας προσγειώνονται τα εναέρια μέσα και φέρνουν ανθρώπους από διάφορα χωριά. Τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν διασωθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Οι διασωθέντες δέχονται τις πρώτες βοήθειες από γιατρούς του νοσοκομείου αλλά και από εθελοντές ενώ όσοι χρειάζονται νοσηλεία μεταβαίνουν στο νοσοκομείο της Καρδίτσας.




Από τη Μηλίνα του Πηλίου η δημοσιογράφος Χριστίνα Τοπούζη τόνισε ότι είναι μία από τις περιοχές η οποία έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές λόγω της κακοκαιρίας και της σφοδρής βροχόπτωσης.

Οι κάτοικοι μιλώντας για τις στιγμές που έζησαν ανέφεραν ότι τουλάχιστον 40 οχήματα την ημέρα της κακοκαιρίας παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά όπως και κομμάτι μιας γέφυρας η οποία είναι μέσα στη θάλασσα.

Στην περιοχή η λάσπη φτάνει ακόμη και μέχρι το 1 μέτρο ενώ κάποιοι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στα καταστήματά τους αλλά και στα σπίτια τους.

Στην ανατολική πλευρά του Πηλίου υπάρχουν σημεία που παραμένουν αποκομμένα λόγω των πολύ σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Να αποφεύγουν οι οδηγοί την ΠΑΘΕ και να χρησιμοποιούν εναλλακτική διαδρομή μέσω Εγνατίας, Ιόνιας και Ολυμπίας Οδού, συστήνει η ΕΛΑΣ

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: