Πλημμύρισε το Χονγκ-Κονγκ από πρωτοφανείς βροχές εδώ και 140 χρόνια τα ίδια και στην Κινέζικη μητρόπολη Σεντσέν: Είχε προηγηθεί ένα τεράστιος τυφώνας [videos]

A taxi driver affected by the flood is seen on the debris of a damaged road following continued torrential rains hitting the city, in Hong Kong, China, 08 September 2023. EPA/DANIEL CENG




Το οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ επλήγη από μία τις χειρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν τα αρχεία το 1884 την Παρασκευή, προκαλώντας πλημμύρες και μεγάλες διαταραχές στις συγκοινωνίες, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το χτύπημα του σούπερ τυφώνα.

Η κινεζική μητρόπολη Shenzhen, που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ, πλήττεται από την Πέμπτη από καταρρακτώδεις βροχές, τις πιο έντονες που έχουν καταγραφεί ποτέ από το 1952, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η περιοχή έχει βιώσει ακραίες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, γεγονότα που οι επιστήμονες λένε ότι επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή. Το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετεωρολογική υπηρεσία της πόλης, ανέφερε βροχόπτωση 158,1 χιλιοστών στα κεντρικά γραφεία του μεταξύ 23:00 και τοπικά τα μεσάνυχτα (3 μ.μ. έως 4 μ.μ. GMT Πέμπτη). Δεν αναφέρθηκαν αμέσως τραυματισμοί.

Διαταραχές στο χρηματιστήριο και στις μεταφορές

Οι αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο των σχολείων «λόγω των ακραίων συνθηκών», καθώς και ορισμένων τελωνειακών υπηρεσιών στα σύνορα μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Σενζέν. Αυτή η μητρόπολη έχει 17,7 εκατομμύρια κατοίκους και είναι η έδρα πολλών εταιρειών τεχνολογίας. Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανεστάλησαν για την ημέρα λόγω καιρικών συνθηκών. Από την άλλη, αυτό του Shenzhen άνοιξε χαμηλότερα το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, το Shenzhen ετοιμάζεται να απελευθερώσει νερό από τις δεξαμενές του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλημμύρες σε τμήματα της βόρειας επικράτειας του Χονγκ Κονγκ. Ο φορέας εκμετάλλευσης του μετρό του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει εν μέρει τα δρομολόγια σε μία από τις γραμμές του μετά την πλημμύρα ενός σταθμού. Στα κοινωνικά δίκτυα, χρήστες του Διαδικτύου δημοσίευσαν εικόνες που δείχνουν το μετρό να μην σταματά στο σταθμό Wong Tai Sin, του οποίου η πλατφόρμα πλημμύρισε από το νερό. Επηρεάζονται και άλλοι σταθμοί.

Σε αρκετούς δρόμους, αυτοκίνητα και λεωφορεία ήταν μισοβυθισμένα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις προκλήθηκαν από τη «χαμηλή πίεση που σχετίζεται με το υπόλοιπο Χαϊκούι»

Ένταση τροπικής καταιγίδας

Ο τυφώνας Χαϊκούι σάρωσε την Ταϊβάν στις αρχές της εβδομάδας, τραυματίζοντας περίπου εκατό ανθρώπους, ξεριζώνοντας δέντρα και καταστρέφοντας δρόμους, προτού κατευθυνθεί προς τη νότια Κίνα, όπου υποβαθμίστηκε σε καταιγίδα. Η Νότια Κίνα επλήγη το περασμένο Σαββατοκύριακο από δύο διαδοχικούς τυφώνες, τον Saola και τον Haikui.

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση των τροπικών καταιγίδων, με περισσότερες βροχές και ισχυρότερες ριπές που οδηγούν σε ξαφνικές πλημμύρες και ζημιές στις ακτές, λένε οι ειδικοί. Στο άλλο άκρο της χώρας, η κινεζική πρωτεύουσα, το Πεκίνο γνώρισε τη βαρύτερη πλημμύρα των τελευταίων 140 ετών στα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, και η γειτονική επαρχία Χεμπέι επλήγη ιδιαίτερα. Αυτές οι βροχές προκάλεσαν το θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Ανθρωποκυνηγητό στο Λονδίνο: H αστυνομία αναζητά δραπέτη, πρώην στρατιώτη, υπόδικο για τρομοκρατία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: