Ποινικές διώξεις σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων για την κτηνωδία στο Blue Horizon: Σοκάρουν οι μαρτυρίες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα λιμάνια [videos]

Πολίτες πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο πλοίο Blue Horizon για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη από μέλη του πληρώματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ




Διώξεις ασκήθηκαν στα τέσσερα μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon μετά το θάνατο του 36χρονου επιβάτη Αντώνη Κ. στο λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος στην προσπάθειά του να μπει στο πλοίο της γραμμής για το Ηράκλειο της Κρήτης, απωθήθηκε από μέλη του πληρώματος με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον θάνατό του.

Στο ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου που φαίνεται στα video να απωθεί τον άτυχο 36χρονο, τον ύπαρχο, ασκήθηκε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος ασκήθηκε για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο, ενώ στον πλοίαρχο ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος παραμένουν στο δικαστικό μέγαρο Πειραιά και αναμένεται να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.




Οι ανώτατες προβλεπόμενες ποινές για τα εν λόγω αδικήματα είναι τα ισόβια.




Παράλληλα θα διενεργηθεί επείγουσα έρευνα από την Εισαγγελία για τις ευθύνες του Λιμενικού Σώματος, αν ήταν εκεί για να αποτρέψει την τραγωδία και τί έκανε όταν το πλοίο έφυγε αφήνοντας αβοήθητο στην τύχη του τον 36χρονο.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Το σοκ που προκάλεσε η δολοφονία του Αντώνη οδήγησε εκατοντάδες πολίτες στα λιμάνια Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

 

Κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά για το θάνατο του 36χρονου
(ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ / EUROKINISSI)

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην πύλη Ε3, όπου έγινε η δολοφονία, κρατώντας ομπρέλες και αψηφώντας την βροχή, φώναζε: “Δικαιοσύνη για τον Αντώνη “, ενώ σε ένα από τα πλακάτ υπήρχε αναγραφόμενη η φράση “Να μη συνηθίσουμε τη φρίκη “.

Ιδια εικόνα και στο Ηράκλειο Κρήτης όπου οι συγκεντρωμένοι πολίτες εμπόδισαν για ώρες την επιβίβαση στο Blue Horizon φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την απονομή Δικαιοσύνης για την αποτρόπαια πράξη των δραστών που έχουν συλληφθεί.

Ως συνέπεια της διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο το Blue Horizon απέπλευσε με καθυστέρηση περίπου έξι ωρών στις 02:30 τα ξημερώματα.

Το κάλεσμα συμμετοχής έγινε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, με πολίτες να εκφράζουν οργή και αγανάκτηση .

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, εξαιτίας του φόβου πως η κινητοποίηση θα εκτραχυνόταν, αποφασίστηκε να σηκωθεί ο καταπέλτης του πλοίου, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους επιβάτες, που δεν είχαν προλάβει να επιβιβαστούν, να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν προς τον προορισμό τους.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου από τις 19:00 προχθές Τρίτη που ξεκίνησε η κινητοποίηση και διαμαρτυρία των πολιτών βρισκόταν ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Μεγάλη συγκέντρωση έγινε και στον Αγιο Νικόλαο τόπο καταγωγής του άτυχου Αντώνη με τους συγκεντρωμένους να πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας. Κύριο συναίσθημα η οργή καθώς πολλοί γνώριζαν προσωπικά το θύμα. Μικροί και μεγάλοι κράταγαν στα χέρια λευκά τριαντάφυλλα. Καταστηματάρχες κατέβασαν τα ρολά.




Στη Θεσσαλονίκη πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη πραγματοποίησαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Με κεντρικό σύνθημα “να μη συνηθίσουμε τον θάνατο“ οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για τον τρόπο, που έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, ο οποίος απλά προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο αλλά δεν τα κατάφερε καθώς τον απώθησαν βίαια στη θάλασσα τα μέλη του πληρώματος.

Η πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και έφτασε μέχρι το λιμάνι.

 

Σοκαριστικές μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες των επιβατών που είδαν τον θάνατό του μπροστά τους, σοκάρουν.

«Σου δίνεται μία ευκαιρία. Η πρώτη πες ότι είναι βλακεία, η δεύτερη είναι μέσα σε νεύρα σου. Είχε μία τρίτη ευκαιρία να το διορθώσει την ώρα που έφευγε το καράβι, να καταλάβει ότι τον ρίχνεις στη θάλασσα, ίσως την τρίτη να μπορούσε να τον τραβήξει πίσω. Δεν τον τραβάει, πέφτει ακαριαία στη θάλασσα όρθιος» δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας.

«Απλά γύρισε και μας κοίταξε ειρωνικά και έδινε εντολή να φύγει το καράβι. Πήγαμε στον καπετάνιο 4 άτομα και ένα μωρό παιδί μαζί μας που είδαν το συμβάν και είναι 6 χρονών και απλά μας έκλεισαν τις πόρτες» λέει άλλος επιβάτης.




 

«Πνιγμό» έδειξε κατ’ αρχήν η ιατροδικαστική

Το πρώτο στάδιο της ιατροδικαστικής εξέτασης για τα αίτια θανάτου του 36χρονου έδειξαν, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές Ηλία Μπογιόκα και Σωκράτη Τσαντίρη, «πνιγμό εντός θαλάσσιου ύδατος».

Ο 36χρονος έφερε επίσης κακώσεις και κάποιες εκδορές στο κεφάλι.




Αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Ανάρτηση Μητσοτάκη

Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός σημειώνει:

Όπως όλοι μας, σήμερα, νιώθω αποτροπιασμό και φρίκη για το αδιανόητο τέλος που βρήκε ένας συνάνθρωπός μας, στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν το χωράει το μυαλό, ούτε και το ανέχεται η στοιχειώδης ηθική.

Δεν θα αναφερθώ σε όσα η Δικαιοσύνη και το κράτος ερευνήσουν και θα εντοπίσουν. Ή στους ενόχους που θα τιμωρηθούν για την υπόθεση. Όλα αυτά θα γίνουν. Αλλά, δυστυχώς, δεν αρκούν για το βάρος των στιγμών.

Στέκομαι ιδιαίτερα στο συγκλονιστικό μήνυμα που εκπέμπει αυτή η τραγωδία: έναν συνδυασμό από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία. Που τελικά γίνεται βία. Και έτσι ξαφνικά, χάνεται ένα παιδί της διπλανής μας πόρτας…

Όπως όλοι, είμαι δίπλα στην οικογένεια του θύματος. Ξέρω, όμως, ότι τίποτα δεν τον φέρνει πίσω για να ακούσει τη συγγνώμη ενός συλλογικού αναστοχασμού. Η απώλειά του, ωστόσο, παραμένει ένα σήμα κινδύνου, αφύπνισης και ανάταξης.

Το χθεσινό γεγονός της ντροπής δεν εκφράζει τη χώρα που θέλουμε. Και πιστεύω ότι καμιά Ελληνίδα και κανένας Έλληνας δεν θα ήθελε να το δει ως εικόνα του στον καθρέφτη της πραγματικότητας.

Στη μνήμη του Αντώνη, λοιπόν, η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της. Αλλά και καθένας ας υπηρετήσει υπεύθυνα τον ρόλο που του αναλογεί. Αλληλέγγυος με τους γύρω του. Γιατί αγαπώ τη ζωή και τον τόπο, σημαίνει αγαπώ τους ανθρώπους.

Νέο βίντεο

Νωρίτερα, κυκλοφόρησε στα social media νέο βίντεο που εμφανίζει τους υπαλλήλους της Blue Horizon να συνεχίζουν τον απόπλου ενώ ο 36χρονος πνίγεται αβοήθητος, γεγονός που ενέτεινε την κατακραυγή.

Ο 36χρονος περισυνελέγη νεκρός από τη θαλάσσια περιοχή, ενώ το πλοίο αναχώρησε και επέστρεψε μετά από εισαγγελική εντολή προκειμένου να δοθούν καταθέσεις από επιβάτες και πλήρωμα.

Μάλιστα προ της επιστροφής του στο λιμάνι, από τα μεγάφωνα του πλοίου ακούστηκε ότι η εταιρία ουδεμία ευθύνη έχει για το περιστατικό.

 

 

 

«Είναι δολοφονία» λέει ο αδερφός του

Ευρισκόμενος σε κατάσταση ψυχικής οδύνης ο αδελφός του 36χρονου Αντώνη σε δηλώσεις του ανέφερε: «Αυτό είναι έγκλημα, είναι δολοφονία»

Ζούσε μαζί με έναν εκ των αδερφών του, ο οποίος ενημερώθηκε για τον τραγικό θάνατο του Αντώνη νωρίς το πρωί. Ο άνδρας δεν άντεξε στο άκουσμα της τραγικής είδησης και λύγισε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Σπαρακτικά είναι τα λόγια έτερου αδερφού του 36χρονου, ο οποίος ανέφερε για το πως ενημερώθηκε για το τραγικό περιστατικό.

«Τον αγαπούσε όλος ο κόσμος, όλος ο Άγιος Νικόλαος κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Ρωτήστε όποιον θέλετε για τον αδερφό μου» μας είπε ο αδερφός του αδικοχαμένου Αντώνη , Νίκος Κ.

«Ο αδερφός μου» συνεχίζει ο Νίκος, «ήταν ένα παιδί που βοηθούσε τους πάντες. Δεν είχε σταθερη δουλειά, δεν είχε μάθει κάποια τέχνη, δεν είχε σπουδάσει, αλλά αγαπούσε τους πάντες και τους βοηθούσε».

Σύμφωνα με το ίδιο, ο αδερφός του είχε πάει ταξίδι για να δει φίλους του στην Αθήνα. «Ταξίδευε συχνά στην Αθήνα για να δει τους φίλους του. Αποκλείεται να μην είχε εισιτήριο. Πάντα πριν ξεκινήσει από την Κρήτη, είχε κόψει και το εισιτήριο της επιστροφής. Οι λιμενικοί μου είπαν ότι είχε λίγα ψιλά πάνω του, είχε αγοράσει εισιτήριο, πιστεύω».

Ο ίδιος ενημερώθηκε στις 3 τα ξημερώματα για το απίστευτο περιστατικό από έναν λιμενικό στον Άγιο Νικόλαο. «Δεν ξέρουμε κάτι άλλο περιμένουμε κι εμείς ενημέρωση».

Αναφορικά με τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας ο αδερφός του 36χρονου ανέφερε ότι τα είδε. «Αυτό είναι έγκλημα, είναι δολοφονία», δήλωσε.

Η δύσκολη ζωή ενός ανθρώπου που ήξερε να χαμογελά

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Ντουνάκης από την Κρήτη, που ήξερε το θύμα, έγραψε για τον Αντώνη:

Ο Αντώνης Κ. έζησε 36 δύσκολα χρόνια στις εργατικές κατοικίες στον Άγιο Νικόλαο μαζί με τη μητέρα του και τα δυο του αδέρφια…

Χωρίς δουλειά και αυτό που αποκαλούν στις μέρες μας potential βοηθούσε όποιον του το ζητούσε με αντάλλαγμα ένα χαρτζιλίκι ή λίγα τρόφιμα για το σπίτι…

Χωρίς άλλα εισοδήματα από τη μέρα που έχασε τη μητέρα του σε μια ζωή που για τους περισσότερους θα φάνταζε σωστός Γολγοθάς, ο ίδιος συνέχισε να καβαλάει το ποδήλατο του και να παλεύει για μια χούφτα ευρώ ή λίγες μπουκιές φαγητό πάντα με ένα ανεξήγητο πολλές φορές χαμόγελο…

 

Σε έναν κόσμο σκληρό που απορρίπτει εύκολα περιθωριοποιεί και πολλές φορές στιγματίζει το διαφορετικό πλήρωσε με τη ζωή του μια αργοπορία να επιβιβαστεί στο καταραμένο εκείνο πλοίο χθες το βράδυ στον Πειραιά…

Ο Αντώνης που αξίζει να σημειωθεί πως είχε εκδώσει κανονικά εισιτήριο (δεν ευσταθούν όλες εκείνες οι φήμες πως δοκίμασε να μπει με το έτσι θέλω χωρίς να πληρώσει)… δεν μπόρεσε να αντιδράσει όπως πιθανόν όλοι μας όταν εκείνο το δίποδο τον έσπρωχνε πάνω στον καταπέλτη…

Ο Αντώνης δεν ήταν κάποιος που μάλωνε, μπορεί και να γελούσε αμήχανα, ίσως να νόμιζε πως επρόκειτο για κάποιο αστείο, μια κακόγουστη φάρσα…

Μέχρι που βρέθηκε στο κενό…

Ίσως και να χαμογελούσε ακόμα και την ώρα που αποχαιρετούσε τον σκληρό και άδικο κόσμο μας…

Πριν προλάβει καν να καταλάβει τι λάθος έκανε και έπρεπε να πληρώσει με τη ζωή του για αυτό…

Τον Αντώνη τον ήξερα λίγο …πολύ λίγο όπως οι περισσότεροι σε αυτόν εδώ τον τόπο… που απλά σκέφτεται να βγάλει την “υποχρέωση” με μια κηδεία δημοσία δαπάνη…




Πολλοί ίσως να σκέφτονται όμως αυτές τις στιγμές όπως εγώ…

Πως όλοι μας ζούμε κατά τύχη σε αυτόν εδώ τον κόσμο και φεύγουμε μόλις αυτή η τύχη μας εγκαταλείψει ή κάποιος υπεύθυνος – ανεύθυνος αποφασίσει λάθος ή κατά λάθος…

Για τον Αντώνη δεν θα αγορεύσουν γνωστοί ποινικολόγοι… Αντιθέτως στην περίπτωση του το κουκούλωμα μπορεί να αποδειχθεί πολύ εύκολο…

Με συμπολίτη όμως του Αντώνη τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος περιμένω να δω κάποια πράγματα από την στιγμή που όλα έγιναν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και υπάρχει καταγραφή του συμβάντος…

Και τότε ίσως και ο Αντώνης μπορέσει εκεί ψηλά να ξανά καβαλήσει το ποδήλατο του και να χαμογελάσει όπως έκανε σε όλη την σύντομη και δύσκολη ζωή του…

 

 

 

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο 36χρονος είχε εισιτήριο, πρόκειται για ανθρωποκτονία…

  • Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 είπε ότι αισθάνεται «σοκ, φρίκη και θλίψη». Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την πράξη των μελών του πληρώματος «ποινικά και ηθικά καταδικαστέα», προσθέτοντας ότι «αποτελεί χυδαία προσβολή προς τους Έλληνες ναυτικούς της ελληνικής ακτοπλοΐας που δεν συνάδει με τις αρχές της ναυτοσύνης». Επεσήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι ο 36χρονος ο οποίος είχε εισιτήριο στην κατοχή του, αφού είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, έπειτα αποβιβάστηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους και στη συνέχεια στην προσπάθειά του να επανεπιβιβαστεί, απωθήθηκε από τα μέλη του πληρώματος με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον θάνατό του. Η διοίκηση της Attica Group στην οποία ανήκει το πλοίο, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, ενώ δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος.

Μέλος πολύτεκνης οικογένειας που πάλευε για το μεροκάματο ο Αντώνης Καρυώτης που σκότωσαν στο Blue Horizon: Σοκ στην κοινωνία του Αγίου Νικολάου [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: