Ο Πούτιν δε λογαριάζει κόστος σε ζωές και οικονομία: Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες κατά 70% το 2024 στο πρωτοφανές 6% του ΑΕΠ: Μήνυμα οτι θα συνεχίσει τον πόλεμο

FILE PHOTO Russian President Vladimir Putin EPA, MICHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 70% το 2024, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίο.

Μια αύξηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της Μόσχας να συνεχίσει τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία παρά το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 68% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και θα φτάσουν τα 10,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια (106 δισεκατομμύρια ευρώ με σημερινό ρυθμό).

Έτσι, το ποσό που θα διατεθεί για την Άμυνα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των συνολικών ομοσπονδιακών δαπανών το 2024 και το 6% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται για την εσωτερική ασφάλεια θα αυξηθεί στα 3.400 δισεκατομμύρια ρούβλια (33 δισεκατομμύρια ευρώ), που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των ετήσιων ομοσπονδιακών δαπανών. Οι προτεραιότητες αυτού του προϋπολογισμού είναι σαφείς: «Ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας» και «ενσωμάτωση των νέων ουκρανικών περιοχών» των οποίων η Μόσχα απαιτεί την προσάρτηση, αλλά και «κοινωνική βοήθεια στις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών», λίγους μήνες πριν από την προεδρικές εκλογές προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2024.

Ζήτημα χρηματοδότησης

Αντίθετα, οι συνδυασμένες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος θα αντιπροσωπεύουν μόλις το ένα τρίτο του αμυντικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Συνολικά, οι ομοσπονδιακές δαπάνες θα αυξηθούν στα 36.661 δισεκατομμύρια ρούβλια (359 δισεκατομμύρια ευρώ), ένα θεαματικό άλμα άνω του 20% σε σύγκριση με το 2023.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, μόλις και μετά βίας έχει εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτήσει αυτή τη σημαντική αύξηση αυτή τη στιγμή όταν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Mikhail Michoustine την περασμένη Παρασκευή, τα έσοδα από την πώληση υδρογονανθράκων θα είναι σε απότομη πτώση και θα αντιπροσωπεύουν το 2024 «το ένα τρίτο του (προϋπολογισμού) για το επόμενο έτος», έναντι σχεδόν των μισών πριν από την επίθεση στην Ουκρανία.

Προηγουμένως, αυτός ο τομέας οδήγησε τη ρωσική ανάπτυξη, αλλά οι υδρογονάνθρακες βλέπουν το μερίδιό τους να μειώνεται υπό το βάρος των διεθνών κυρώσεων και την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να τερματίσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Μόσχα.

Ένα σημάδι, τέλος, ότι η κυβέρνηση αναμένει ευαίσθητους επόμενους μήνες για την εθνική οικονομία, είπε ότι έκανε τις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό με την υπόθεση ενός δολαρίου αξίας περίπου 90 ρούβλια, υπολογίζοντας έτσι στην αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος στο μέσο όρο. Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2024-2026 πρόκειται να φτάσει στη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Το Παρίσι πιέζει Τουρκία-Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Να θέσουν σε εφαρμογή τη δέσμευσή τους δηλώνει η Κολονά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: