Ο αμερικανόφερτος κομήτης σηματοδοτεί το τέλος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ; Όντως άλλαξαν οι αριστεροί στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο; Έτσι φαίνεται…

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με τον σύντροφό του Τάϊλερ Μακμπέθ κάνει δηλώσεις έξω από τα γραφεία του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την προεδρία, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Δρόσος στο 75% των ψήφων προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 56.461 ψήφους και ποσοστό 56,69% έναντι της Έφης Αχτσιόγλου με 43.139 ψήφων και ποσοστό 43,31%. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*, Λευκωσία

Ζούμε σε μια εποχή πλανητικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων που επηρεάζουν και τα πολιτικά συστήματα. Αυτές οι ανακατατάξεις ξεκίνησαν με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης που αποτελούσε το αντίπαλο δέος της Δύσης.

Και συνεχίζονται στις μέρες μας αφού πέρασαν από διάφορα στάδια με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ανακατατάξεων είναι η υποχώρηση της Αριστεράς και η εμφάνιση μιας δυναμικής Ακροδεξιάς σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα υιοθέτησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που άλλαξαν το κοινωνικό συμβόλαιο όπως τον γνωρίσαμε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι χώρες της Δύσης γνώρισαν μια περίοδο ευημερίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δημιουργήθηκε από την Σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά γενικότερα το κοινωνικό κράτος που περιόρισε τις ανισότητες και που έγινε αποδεκτό ακόμη και από τα συντηρητικά κόμματα.

  • Ήταν η απάντηση στο σοβιετικό πείραμα. Βασίστηκε ιδεολογικά στον Τζων Μέυναρντ Κέυνς , ένα σημαντικό οικονομολόγο, οι ιδέες του οποίου-γνωστές ως κευνσιανισμός- επηρέασαν αποφασιστικά την εξέλιξη του καπιταλισμού.
  • Με την εξαφάνιση όμως του αντιπάλου δέους, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αποδομήθηκε το κοινωνικό κράτος και αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες και η φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Η αποδόμηση αυτή ξεκίνησε με τον νεοφιλελευθερισμό, με την θεωρητική στήριξη της Σχολής των Οικονομολόγων του Σικάγου με επικεφαλής τον Μίλτον Φρίτμαν που αντιτάχτηκε στις θεωρίες του Κέυνς.

Ο νεοφιλελευθερισμός είναι γνωστός επίσης και ως Θατσερισμός ή Ριγκανισμός από τα ονόματα των πολιτικών που τον εισήγαγαν στη Δύση, της Βρετανής πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ και του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν. Με βάση τη νέα ιδεολογία ιδιωτικοποιήθηκε ότι ήταν δημόσιο αγαθό και παραδόθηκε στον ιδιωτικό τομέα και τα μεγάλα συμφέροντα.

Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε σταδιακά στην παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε λίγο πριν τη δεκαετία του 2010 και φυσικά έπληξε περισσότερο τις φτωχότερες χώρες. Δημιούργησε όμως και μεγάλες νησίδες φτώχειας ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Η κρίση αυτή έπληξε την Ελλάδα με τα μνημόνια και την Κύπρο με το κούρεμα και τη διάλυση του τραπεζικού της συστήματος. Η ανεξέλεγκτη αυτή παγκοσμιοποίηση καθώς και οι πόλεμοι της Δύσης προκάλεσαν και τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα που είναι επίσης το αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας και των πλανητικών ανισοτήτων που επέβαλε η Δύση στους λαούς της περιφέρειας.

Μεγάλωσε έτσι το χάσμα ανάμεσα στον ανεπτυγμένο Βορρά και τον αποικιοποιημένο Νότο. Τελευταίο επεισόδιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, πόλεμος ουσιαστικά των ΗΠΑ και της Δύσης εναντίον της Ρωσίας που μετέτρεψε τον πλανήτη σε κόλαση.

Από τη στιγμή που η Αριστερά, τα κόμματά της, οι οργανώσεις της, τα συνδικάτα, όλα φθίνουν, και δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση ή όραμα, το κενό καλύπτεται από την Άκρα Δεξιά και διάφορες νεοφασιστικές οργανώσεις. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είτε υποχώρησαν, είτε υιοθέτησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις οποίες παρουσίαζαν ως τον τρίτο δρόμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τόνι Μπλέρ στη Βρετανία που ουσιαστικά θατσεροποίησε το Εργατικό Κόμμα. Με τις πολιτικές αυτές η κοινωνία φτωχοποιείται αλλά ταυτόχρονα και συντηρητικοποιείται. Το είδαμε στη Δυτική Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ με την άνοδο του Τραμπ και τον τραμπισμό ως ιδεολογία που άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα των ΗΠΑ.

Στα καθ’ημάς, στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λόγω μνημονίων αλλά και γιατί η Αριστερά που εκφράστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης και εγκατάλειψης ακόμη και κάποιων αρχών που φαίνονταν εμπόδιο στον νεοφιλελευθερισμό που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι ότι η υποχώρηση των ιδεών της Αριστεράς στην Ελλάδα ξεκίνησε με τον Κώστα Σημίτη και το μεταπαπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ για να φτάσει στη σημερινή Δεξιά όπως εκφράζεται με την νεοφιλελευθεροποίηση της Νέας Δημοκρατίας.

  • Απλώς, ο εναλλακτικός πόλος εξουσίας

Τα τελευταία γεγονότα στον ΣΥΡΙΖΑ με την παραίτηση Τσίπρα μετά την εκλογική ήττα του κόμματος και την εμφάνιση ενός αμερικανόφερτου κομήτη σηματοδοτεί το τέλος αυτής της Αριστεράς με ένα ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι απλώς ο εναλλακτικός πόλος εξουσίας που δεν θα απειλεί το σύστημα ούτε και θα είναι ενοχλητικός στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

Παρόμοια ζήσαμε και ζούμε και στην Κύπρο μετά την αποτυχία της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ-Χριστόφια και την άνοδο μιας νεοφιλελεύθερης Δεξιάς που εκφράστηκε πρώτα από τον Νίκο Αναστασιάδη και συνεχίζεται με τον σημερινό πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα επιβιώνει το ΚΚΕ που είναι ως ένα σημείο ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Δεξιάς. Στην Κύπρο τέτοιο ανάχωμα δεν υπάρχει.

Θα μπορούσαμε βεβαίως να προσθέσουμε εδώ ότι η Αριστερά έχει υποχωρήσει και στον υπόλοιπο κόσμο, μολονότι παρουσιάζονται κάποιες προσπάθειες αναβίωσής της σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Λατινική Αμερική. Όμως το κενό παραμένει παντού.

Η Αριστερά, δεν έχει μια συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση απέναντι στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα και τον νεοφιλελευθερισμό. Ένα σύστημα που εντούτοις περνά επίσης την δική του κρίση, καθώς η πολιτική έχει υποχωρήσει και οι σημερινοί πολιτικοί είναι απλώς διαχειριστές του, στην υπηρεσία ειδικά του χρηματοοικονομικού συστήματος.

*Στέφανος Κωνσταντινίδης
Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

O ελληνοτουρκικός διάλογος γίνεται χωρίς την Κύπρο: Υλοποιούνται διάφορα τουρκικά σχέδια σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πύλα και την Αμμόχωστο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: