Νίκη της Ρωσίας σημαίνει ήττα για όλο τον κόσμο, σημειώνει ο Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Ο Πούτιν επιθυμεί τον… τελικό πόλεμο

FILE PHOTO: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνεται στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. EPA/JUSTIN LANE




«Το κακό δεν μπορείς να το εμπιστευτείς», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς προέτρεψε τον κόσμο να ενωθεί για να τερματιστεί η ρωσική επιθετικότητα εναντίον της χώρας του.

Σε μια παθιασμένη ομιλία στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι μια πυρηνικά οπλισμένη Μόσχα πρέπει να σταματήσει να «σπρώχνει τον κόσμο στον τελικό πόλεμο».

Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι επιχειρεί να μετατρέψει σε όπλα τα πάντα, από τρόφιμα μέχρι ενέργεια.

Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει ευρεία καταδίκη.

Σε μια ομιλία που επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον κίνδυνο που θέτει η Ρωσία για τον κόσμο, υποστήριξε ότι άλλες κοινές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή μπορούν να αντιμετωπιστούν σωστά μόνο αφού η Μόσχα ηττηθεί.

«Ενώ η Ρωσία ωθεί τον κόσμο στον τελικό πόλεμο, η Ουκρανία κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι μετά τη ρωσική επιθετικότητα κανένας στον κόσμο δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε κανένα έθνος», είπε ο Ζελένσκι στους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετείχαν στην ετήσια Γενική Συνέλευση.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία απλώς «δεν έχει δικαίωμα να κατέχει πυρηνικά όπλα».

«Ο οπλισμός πρέπει να περιοριστεί, τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να τιμωρηθούν, οι απελαθέντες πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ο κατακτητής πρέπει να επιστρέψει στη γη τους.

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να τα καταφέρουμε και θα το κάνουμε!» είπε ο κ. Ζελένσκι.

Κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι διέπραξε «γενοκτονία» απαγάγοντας παιδιά από την Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την φερόμενη παράνομη απέλαση Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες της Ουκρανίας – αλλά αρκετοί διεθνείς εμπειρογνώμονες και οργανισμοί επισημαίνουν αυξανόμενα στοιχεία ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε προειδοποιώντας για «σκιώδεις συμφωνίες» για να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο -τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- με άδικους όρους.

Αλλά το βασικό του σημείο ήταν να προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα ότι η έκβαση του πολέμου θα επηρέαζε όλους.

Στόχος της Ρωσίας, είπε, ήταν να μετατρέψει την Ουκρανία σε «όπλο εναντίον σας, ενάντια στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Η φόρμουλα ειρήνης που είχε σκιαγραφήσει εδώ και μήνες ήταν, είπε, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Έτσι, το γήπεδο ήταν ξεκάθαρο και στόχευε καθαρά σε χώρες – πολλές από αυτές στον λεγόμενο «Παγκόσμιο Νότο» συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Ινδίας – που μέχρι στιγμής έχουν μείνει στο πλάι.

Ορισμένα έθνη έχουν ακόμη και ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς τους με το Κρεμλίνο.

Οι δυτικές δυνάμεις σπεύδουν γύρω από τον ΟΗΕ προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις ευρύτερες ανησυχίες αυτών των χωρών σχετικά με τα αναπτυξιακά ζητήματα και την κλιματική αλλαγή.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Ουκρανός ηγέτης χειροκρότησε την ομιλία του Τζο Μπάιντεν, στην οποία ο Αμερικανός ομόλογός του προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες εάν δεν σταματήσει η επιθετικότητα της Ρωσίας.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο κόσμος θα κουραστεί και θα του επιτρέψει να ασκήσει βάναυση συμπεριφορά στην Ουκρανία χωρίς συνέπειες. Εάν επιτρέψουμε να τεμαχιστεί η Ουκρανία, είναι ασφαλής η ανεξαρτησία οποιουδήποτε έθνους;» είπε ο κ. Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από BBC / James Landale – Jaroslav Lukiv

Ας μην ξεχνάμε: Η Ρωσία ευθύνεται για αυτόν τον πόλεμο – Ο Ολαφ Σολτς αντιτάσσεται σε μια κατ’ επίφαση ειρήνη στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: