Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πάνω από 10.000 οι εκτοπισμένοι μετά την επικράτηση των Αζέρων, φόβοι για μαζική έξοδο 120.000 ανθρώπων, έκρυθμη η κατάσταση στο Γερεβάν

Αrmenian police stand guard as protesters gather outside the government building during a protest against Azerbaijan’s military actions in the Nagorno-Karabakh region, in central Yerevan, Armenia, 19 September 2023. EPA/NAREK ALEKSANYAN




Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρμένιος διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον θύλακα αυτόν.

Η στρατιωτική επιχείρηση τερματίστηκε σήμερα, 24 ώρες μετά την έναρξή της, με την παράδοση των αυτονομιστών και την επιστροφή της περιοχής στον έλεγχο του Μπακού.

Ο Γκεγάμ Στεπανιάν είπε επίσης ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω των συγκρούσεων. Οι άνθρωποι αυτοί «δεν διαθέτουν αρκετά τρόφιμα, ούτε φάρμακα ή βασικά είδη για την προσωπική υγιεινή τους», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «καταστροφή».

Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του θύλακα θα διεξαχθούν «με τη μεσολάβηση» των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αυτή η ειρηνευτική δύναμη, που βρίσκεται στην περιοχή από το τέλος του πολέμου του 2020, διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία τηρείται. Δύο Ρώσοι στρατιώτες ωστόσο σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έγινε στόχος πυρών, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για αυτήν την επίθεση.

  • Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει την αποχώρηση «των μονάδων και των στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας» που έχουν απομείνει στον θύλακα καθώς και «τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό» των ομάδων του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι αυτονομιστές δέχτηκαν επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες αύριο, στην αζέρικη πόλη Γιέβλαχ, με θέμα την «επανένταξη» του θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Χικμέτ Χατζίεφ, ένας σύμβουλος του Αζέρου προέδρου, είπε ότι στόχος του Μπακού είναι «η ειρηνική επανένταξη των Αρμένιων του Καραμπάχ» και η «εξομάλυνση» των σχέσεων με την Αρμενία.

Με τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν ωστόσο εγείρονται φόβοι για μια μαζική έξοδο των 120.000 κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται ένα μεγάλο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του θύλακα. Το αεροδρόμιο ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στη γειτονική Αρμενία απόψε ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης βομβίδες κρότου-λάμψης και προειδοποίησαν ότι θα λάβουν «ειδικά μέτρα» εάν δεν επανέλθει η τάξη.

Οι αυτονομιστές παραδίδουν τον οπλισμό τους

Την προοπτική συνεργασίας, συμφιλίωσης και ανάπτυξης από κοινού πρότεινε απόψε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στους Αρμένιους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και στη γειτονική Αρμενία, αφού οι δυνάμεις του έθεσαν υπό έλεγχο αυτόν τον ορεινό θύλακα.

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Αλίεφ είπε ότι το Αζερμπαϊζάν ανέκτησε την πλήρη κυριαρχία των εδαφών του και τώρα επιθυμεί να ενσωματώσει τον πληθυσμό του Καραμπάχ και να μετατρέψει την περιοχή αυτήν σε «παράδεισο». Το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε, δεν έχει τίποτα εναντίον των Αρμένιων κατοίκων του Καραμπάχ –«είναι πολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά– αλλά μόνο εναντίον της «εγκληματικής» ηγεσίας των αυτονομιστών.

Το Μπακού εκτιμά το γεγονός ότι η Αρμενία, στη στήριξη της οποίας υπολόγιζε το Ναγκόρνο Καραμπάχ εδώ και τρεις δεκαετίες, δεν επιδίωξε να παρέμβει στη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων. Αυτό το γεγονός βελτιώνει τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών, είπε ο Αλίεφ.

Ο Αζέρος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι αυτονομιστές άρχισαν να παραδίδουν τον οπλισμό τους και να εγκαταλείπουν τις στρατιωτικές θέσεις τους, λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την οποία τερματίστηκε η «επίθεση αστραπή» στον θύλακα. Πρόσθεσε ότι οι αζέρικες δυνάμεις «κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος» των αυτονομιστικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους και «αποκατέστησαν την εθνική κυριαρχία» στην περιοχή.

 Η αντιπολίτευση ζητά την καθαίρεση του Πασινιάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συζήτησε την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες σήμερα, λίγες ώρες αφότου κηρύχθηκε εκεχειρία στον θύλακα αυτόν.

Η εκπρόσωπος του Πασινιάν, Ναζέλι Μπαγντασαριάν, ανέφερε μέσω του Facebook ότι «συζητήθηκε η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι Πούτιν και Πασινιάν συζήτησαν επίσης θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν μπροστά από την έδρα της αρμενικής κυβέρνησης στο Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Πασινιάν. «Χάνουμε την πατρίδα μας, τον λαό μας», είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο 20χρονος μουσικός Σαργκίς Χαγιάτς.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν το κοινοβούλιο να ξεκινήσει μια «διαδικασία καθαίρεσης» του πρωθυπουργού, όπως ανακοίνωσε στο πλήθος ο Ισκάν Σαγκατελιάν, του κόμματος Dachnaktsoutyoun. Τα κόμματα αυτά θέλουν επίσης να συγκροτηθεί μια «εθνική επιτροπή» που θα κατευθύνει το λαϊκό κίνημα και «θα μας απελευθερώσει από αυτές τις αρχές», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑFP, Reuters μέσω ΑΠΕ- ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Χιλιάδες Αρμένιοι σπεύδουν στο τοπικό αεροδρόμιο για να εγκαταλείψουν την περιοχή μετά τη συνθηκολόγηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: