Μήπως πρέπει να παραιτηθεί σήμερα ο αρχηγός του Λιμενικού; Ανακοινώθηκαν καρατομήσεις στο Σώμα, αλλά αν όχι πρώτος αυτός, ποιος…

File Photo Ο νέος αρχηγός Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης μιλάει στην τελετή παράδοσης παραλαβής της αρχηγίας του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Πειραιάς Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Για μια ακόμη φορά χρειάζεται ένα τραγικό περιστατικό -όπως η ουσιαστική δολοφονία του Αντώνη K. που προσπαθούσε να επιβιβαστεί στο πλοίο Blue Horizon που απέπλεε από τον Πειραιά- για να αντιληφθούμε πόσο στον αυτόματο βρίσκεται η Ελλάδα.

Και δεν συζητάμε για το αδιανόητο, ότι έσπρωξαν έναν επιβάτη στη θάλασσα ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί στο πλοίο που είχε αρχίσει να αποπλέει.

Συζητάμε για το γεγονός, όπως αποκαλύφθηκε, ότι απαγορεύεται να αποπλεύσει πλοίο από το λιμάνι με κατεβασμένο τον καταπέλτη: Ο κανόνας, που μάλλον δεν τηρείται από κανέναν, λέει πρώτα ανεβάζεις τον καταπέλτη και λύνεις κάβους μετά ξεκινάς.

Και ποιος είναι υπεύθυνος για να επιβλέπει την τήρηση του νόμου; Φυσικά το Λιμενικό Σώμα. Που όμως, όπως φαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, έλαμπε δια της απουσίας του.

Γιατί αν ήταν εκεί λιμενικοί:

  • πρώτον δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν στο πλοίο να ξεκινήσει με κατεβασμένο τον καταπέλτη και
  • δεύτερον θα έπρεπε να εμποδίσουν την πρόσβαση, πριν δηλαδή φτάσει ο Αντώνης Κ. στον κααπέλτη και ακολουθήσουν τα όσα εγκληματικά έγιναν από τους ναυτικούς του Blu Horizon.

Και ποιός είναι τελικά υπεύθυνος για αυτή τη δυσλειτουργία του Λιμενικού Σώματος αν όχι ο φυσικός του προϊστάμενος, ο αρχηγός του;

Άρα λοιπόν, ναι στις καρατομήσεις στο Λιμενικό, ναι στην τιμωρία του Λιμενικού υπαλλήλου που προφανώς δεν ήταν στη θέση του, γιατί αν ήταν τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αλλά να ξεκινήσουμε από ψηλά.

Με την ελπίδα ότι ο επόμενος αρχηγός θα «πείσει» στους υφισταμένους του να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

ΥΓ1: Το θέμα φυσικά δεν είναι προσωπικό. Μπορεί να είναι ο καλύτερος, αλλά δυστυχώς αυτό πρέπει να αποδεικνύεται παντού και πάντα…

ΥΓ2: Σε ότι αφορά στην πληροφορία ότι εκτός από την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου και του Blue Horizon συνολικά από τγη γραμμή της Κρήτης είναι το πλέον σωστό καθώς όπως όλα δείχνουν, τα πλοία θα πηγαινοέρχονταν άδεια.

HJ

Απομακρύνεται ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και ο διοικητής του Α΄λιμενικού τμήματος.-Τέσσερις λιμενικοί σε πειθαρχικό έλεγχο.

Στο μεταξύ, υπήρξαν οι πρώτες διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις:

Με εντολή προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γιώργου Αλεξανδράκη για απομάκρυνση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά,του Διοικητή του Α΄ Λιμενικού Τμήματος, αλλά και την παραπομπή σε πειθαρχικό έλεγχο τεσσάρων στελεχών του λιμενικού, ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά την παράδοση του πορίσματος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση των ευθυνών αναφορικά με το τραγικό περιστατικό του θανάτου του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά στις 05-09-2023.

Ακόμη, ο υπουργός έδωσε εντολή για την άμεση επιστροφή αποσπασμένων στελεχών του λιμενικού σώματος από υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, προς ενίσχυση της επιτήρησης και αστυνόμευσης του μεγαλύτερου Λιμανιού της χώρας.

Σημειώνεται, πως η διερεύνηση για ενδεχόμενες άλλες ευθύνες που σχετίζονται με τον απόπλου του πλοίου «Blue Horizon» συνεχίζεται.

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και οι ευθύνες του Λιμενικού για τη δολοφονία του Αντώνη στο Blue Horizon: Αποσύρεται το πλοίο από τα δρομολόγια του Ηρακλείου [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: