«Mεγάλο ευρωπαϊκό διακύβευμα η αποκατάσταση της Θεσσαλίας, στο τραπέζι η δημιουργία μίας Task Force»: Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα λέει ο Μαργαρίτης Σχοινάς [βίντεο]

FILE PHOTO: Φωτογραφία από drone εικονίζει το πλημμυρισμένο χωριό Πηνειάδα Τρικάλων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Πρωτοφανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό που συνέβη στην Ελλάδα επισήμανε και πρόσθεσε ότι είναι απόλυτα εφικτή η αναθεώρηση της αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης για την στήριξη των πληγέντων.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι εδώ στις Βρυξέλλες. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα έζησε ένα κολασμένο καλοκαίρι και θέλω, πέρα από την αυτονόητη συμπάθεια, αλληλεγγύη και στήριξη σε όλους τους πληγέντες, να εκφράσω την απόλυτη βεβαιότητα μου ότι και σε αυτή την μεγάλη κρίση η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, όπως στάθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας, όπως στάθηκε και στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. μετά τη φωτιά στη Μόρια, έτσι και τώρα η αποκατάσταση της Θεσσαλίας δεν είναι ένα εθνικό ζήτημα.

Είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό διακύβευμα και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί, αρχής γενομένης από τη σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού αύριο στο Στρασβούργο και τη συνάντησή του με την πρόεδρο της φον ντερ Λάιεν» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Σε ερώτηση της Χριστίνας Βίδου για το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την ΕΕ ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξήγησε ότι «μην ξεχνάμε ότι μιλάμε σε μια συγκυρία ευνοϊκή, γιατί ποτέ στα 42 χρόνια της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ποτέ δεν είχαμε τόσους πόρους, κοινοτικούς πόρους στη διάθεσή μας έχουμε 35 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 35 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κανονικό προϋπολογισμό από το ΕΣΠΑ.

Έχουμε λοιπόν μια δύναμη πυρός πολύ μεγάλη, πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό από μόνο του δίνει το περιθώριο για να κινηθούμε με λύσεις που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες, αλλά θα στηρίξουν και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας. Ειδικά της Ελλάδας που στα τελευταία 10 – 12 χρόνια έκανε μια πολύ σημαντική προσαρμογή.

»Από το τελευταίο θρανίο της ευρωπαϊκής τάξης καταφέραμε να είμαστε με τις επιδόσεις μας στην οικονομία στο πρώτο. Το πλαίσιο λοιπόν είναι ευνοϊκό.

Τώρα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν μηχανισμοί, ευλυγισίες, δεν θέλω τώρα να προκαταλάβω με νούμερα, αλλά μπορώ να ιχνηλάτησω τις τρεις ας πούμε, λεωφόρους μέσα στους οποίους θα κινηθούμε.

Πρώτα είναι να δούμε τι υπάρχει αδιάθετο από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Μέχρι τέλος του χρόνου μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτών των χρημάτων.

Το δεύτερο είναι να δούμε τι προσαρμογές γίνονται μέσα στην τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο, δηλαδή μέχρι το ’27.

Εκεί έχουμε το Κοινωνικό Ταμείο με πολύ σημαντικές πιστώσεις για ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, έχουμε τις αγροτικές δαπάνες, και έχουμε φυσικά και την αναμόρφωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, η οποία ούτως ή άλλως εκκρεμεί, που μας δίνει περιθώριο για να κινηθούμε».




«Νομίζω ότι θα απαιτηθεί και η σύσταση κάποιας task force»

«Η αναθεώρηση της αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης έτσι όπως προκύπτει μέσα από τις νέες ανάγκες, είναι κάτι το απόλυτα εφικτό» τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος είπε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να το καταλάβουμε ότι εδώ βρισκόμαστε σε μια διαδικασία η οποία δεν είναι μια διαδικασία που θα εξαντληθεί στις εβδομάδες και στους μήνες που έρχονται θα απαιτηθούν δράσεις χρηματοδότησης σε βάθος χρόνου.

Πιστεύω ότι η αρχή θα γίνει τώρα, άμεσα, μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσα από ένα πρώτο κύμα ανακούφισης των πληγέντων και στήριξης των νοικοκυριών. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των υποδομών και της αγροτικής παραγωγής.

Μην ξεχνάτε ότι η Θεσσαλία είναι ένας σιτοβολώνας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Και ο συνεχιζόμενος πόλεμος δημιουργεί μια ανάγκη για την Ευρώπη να στηρίξει την αγροτική παραγωγή. Άρα και εκεί πρέπει να αναμένουμε ισχυρές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι η ευρωπαϊκή στήριξη θα κλιμακωθεί σε βάθος χρόνου. Θα αρχίσουμε αμέσως, αλλά οι παρεμβάσεις μας θα καλύψουν ό, τι χρονικό ορίζοντα, όποιο χρονικό ορίζοντα απαιτείται».

«Πιστεύω ότι ο συγκερασμός από αυτές τις τρεις “τσέπες”, τις τρεις δημοσιονομικές παρεμβάσεις, θα καλύψει και ίσως και υπερκεράσει το ό,τι απαιτείται. Θέλω να προσθέσετε και μια τέταρτη, που είναι η αναθεώρηση του πλέγματος για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πολλά από τα μέτρα τα ελληνικά, τα εθνικά, θα πρέπει να αναγνωριστούν ως νόμιμες κρατικές ενισχύσεις και αυτό έχει τη μεγάλη του σημασία γιατί επιτρέπει στον κρατικό και τον κυβερνητικό μηχανισμό να πάει γρήγορα.

Και τέλος, νομίζω ότι θα απαιτηθεί και η σύσταση κάποιας task force, δηλαδή μιας αφοσιωμένης, επικεντρωμένης στο πρόβλημα ομάδας εργασίας με εθνικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους που θα έχει το γενικό συντονισμό.

Πρέπει να πάμε γρήγορα, πρέπει να πάμε συντονισμένα, αλλά δεν νομίζω ότι μεσομακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρουμε. Η στήριξη αποκατάσταση της Θεσσαλίας, το ξαναλέω, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζητούμενο.

«Θα πρέπει να κάνουμε γενναία βήματα για γρήγορη προσαρμογή στην κλιματική κρίση»

«Όσες δυνάμεις να είχε το rescEU φέτος το καλοκαίρι και πάλι θα ήταν λίγες για το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στην Ιταλία, στα Κανάρια, στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα.

Πρέπει να πω λοιπόν χωρίς να θέλω να δραματοποιήσω ούτε να κινδυνολογήσω ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής όπου η κλιματική κρίση συγκλονίζει, συνταράσσει, θέτει σε αμφισβήτηση πολλές από τις αποφάσεις που πάρθηκαν σε έναν άλλο κόσμο και δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι και στην Ευρώπη θα πρέπει να κάνουμε γενναία βήματα έτσι ώστε η προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης να γίνει γρήγορα όχι μόνο στο rescEU, αλλά και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου που έχουμε για την Πράσινη Ευρώπη, στο πώς θα χτίσουμε τη γεωργία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όλα αυτά είναι θέματα που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση και θα πρέπει να τα δούμε ταχύτατα, ενδεχομένως στον νέο πολιτικό κύκλο που θα ανοίξει από τον Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ερώτηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου για το πόσο γρήγορα μπορεί να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για την οικονομική ενίσχυση της Θεσσαλίας από την ΕΕ ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι «καταρχήν είναι η συγκυρία πολύ καλή για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν αύριο.

Γίνεται στο Στρασβούργο γιατί την Τετάρτη η Πρόεδρος έχει μια πολύ σημαντική ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα είναι η τελευταία ομιλία της θητείας της σε αυτή την Κομισιόν.

Μας δίνει λοιπόν αυτή η συγκυρία την ευκαιρία ό, τι συζητηθεί και συμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό, να μπορέσει η πρόεδρος να το απεικονίσει και να το αναγγείλει τώρα, την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από κει και πέρα, το ξαναλέω, θα πρέπει να υπάρξει αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, να υπάρξουν τα ποσά, να υπάρξει αυτός ο διάλογος μέσω της task force του τι, πώς, γιατί και πότε.

Και είμαι αρκετά αισιόδοξος, πιστεύω ότι πριν από το τέλος του χρόνου η κοινοτική συνδρομή θα αρχίσει να γίνεται αισθητή στην πράξη, αλλά όπως είπαμε πριν, θα κλιμακωθεί σε βάθος χρόνου. Θα απαιτηθεί πολλή δουλειά».




ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Υδροδοτείται μερικώς αλλά με ακατάλληλο νερό ο Βόλος: Αποκομένο το Πήλιο, στήθηκε αερογέφυρα για τον ανεφοδιασμό με τρόφιμα και νερό

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: