Μεγάλη η δημοσιότητα των ισραηλινών ΜΜΕ της επίσκεψης του κ. Νετανιάχου στη Λευκωσία: Ισχυρή η σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καλύπτουν τα ισραηλινά μέσα την επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έμφαση δίνεται τόσο στην ατζέντα των διμερών και τριμερών επαφών, όσο και στην χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Israel Hayom και Makor Rishon τονίζουν ότι βασικό μέλημα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ είναι «να καθησυχάσει τον άξονα Αθήνας-Λευκωσίας λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Βενιαμίν Νετανιάχου στην Τουρκία εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει βελτίωση των εδώ και χρόνια διαταραγμένων σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας».

Επισημαίνουν ότι κύκλοι του Πρωθυπουργικού Γραφείου επιμένουν ότι η αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να υποβαθμίσει την άριστη συνεργασία που έχει κτισθεί με τον κυπριακό και ελλαδικό περιφερειακό παράγοντα.

Ωστόσο, καμία εφημερίδα δεν αναφέρει πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Νετανιάχου-Ερντογάν, καθότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση του πλήρους προγράμματος των επαφών του Ισραηλινού Πρωθυπουργού κατά την διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Όπως είχε ανακοινωθεί στα μέσα Αυγούστου, εκτός από τη μετάβαση του Βενιαμίν Νετανιάχου στην Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, κατόπιν πρόσκλησης που του έχει ήδη απευθύνει ο Βασιλιάς της χώρας, ως επίσης και η επίσκεψη στην Τουρκία που είχε ήδη ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιείτο δύο ημέρες μετά την τριμερή συνάντηση ηγετών της Κύπρου και της Ελλάδας τον περασμένο Ιούλιο.

Πληροφορίες που επικαλείται από το κυβερνητικό περιβάλλον η εφημερίδα Israel Hayom αναφέρουν ότι η ατζέντα της συνάντησης Νετανιάχου-Ερντογάν θα περιλαμβάνει ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας και εξοπλισμού ως επίσης, και ζητήματα διμερούς συνεργασίας ανταλλαγής πληροφοριών.

Οι εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας Maariv και Yediot Aharonot επισημαίνουν ότι η επίσκεψη στην Κύπρο είναι η πρώτη μετάβαση του Βενιαμίν Νετανιάχου στο εξωτερικό τους τελευταίους πέντε μήνες.

Τονίζουν ότι η τελευταία του μετάβαση στο Λονδίνο τον περασμένο Μάρτιο είχε σημαδευτεί από τις επικριτικές δηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, που προκάλεσαν την άμεση παύση από τα καθήκοντά του, δίνοντας τη σκυτάλη σε πρωτοφανείς αυθόρμητες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Σε άρθρα γνώμης, οι δύο εφημερίδες προβάλλουν το ερώτημα κατά πόσον ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αισθάνεται τώρα «πιο σίγουρος όσον αφορά τον τρόπο που η τοπική κοινή γνώμη κρίνει την πολιτική που εφαρμόζει σε εσωτερικό επίπεδο».

Δεν λείπουν και επικριτικά δημοσιεύματα εκ μέρους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας HaAretz, η οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε μεγάλο κόστος που έχει για το ισραηλινό δημόσιο η μετάβαση του ζεύγους Νετανιάχου στην Κύπρο και σε μεγάλο αριθμό αξιωματούχων που συνοδεύουν τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, που φέρεται κατά το δημοσίευμα να ανέρχεται σε 65 άτομα.

ΚΥΠΕ – Γαβριήλ Χαρίτος – Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Συζήτησαν διεξοδικά τα ενεργειακά, πάνε για συνεργασία: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφάσισαν την πραγματοποίηση διακυβερνητικής συνόδου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: