Κι όμως… Υπάρχουν εντάσεις και αναταράξεις στις σχέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη Μαύρη Θάλασσα: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη, ο Ερντογάν τρέχει να πάει στο Σότσι

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the opening ceremony of Judicial Year 2023-2024 in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Στην ατζέντα της συνάντησης του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στο Σότσι (Suchi) την επόμενη εβδομάδα αναφέρεται σε ανάλυσή του το Politico, (κείμενο Gabriel Gavin).

Δίνει έμφαση στις εντάσεις, που όπως σημειώνει, υποβόσκουν  στη Μαύρη Θάλασσα καθώς Ρωσία-Τουρκία ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία.

Και τούτο διότι όπως επισημαίνει, ήδη από το 2016, ο Erdogan διαμαρτυρόταν  ότι η Μαύρη Θάλασσα μετατρέπεται σε «ρωσική λίμνη» και υποστήριξε έναν κοινό ΝΑΤΟϊκό στόλο Ρουμανίας-Βουλγαρίας-Τουρκίας για την εξισορρόπηση της ρωσικής ισχύος.

Αυτοί οι φόβοι τώρα, αν μη τι άλλο, έχουν επιδεινωθεί, παρατηρεί ο αρθρογράφος. Όπως ειδικότερα σημειώνει, η πλωτή οδός της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας κόμβο για το εμπόριο ενέργειας και γεωργίας, στο βαθμό που διατηρεί ένα μεγάλο μέρος του κόσμου εφοδιασμένο με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά.

Τώρα, ωστόσο, οι ολοένα και πιο απελπισμένες προσπάθειες της Ρωσίας να πνίξει την ουκρανική οικονομία αρχίζουν να επηρεάζουν και τα συμφέροντα της Τουρκίας, αναζωπυρώνοντας τον  μακραίωνο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο ιστορικών αντιπάλων.

Όπως εξηγεί ο αρθογράφος, ο Putin και ο Erdogan βρίσκονται από καιρό ‘με το δάχτυλο στην σκανδάλη’ καθώς έχουν εμπλακεί σε μια περίπλοκη σχέση που στηρίζεται σε θέματα που κυμαίνονται από τα δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας μέχρι τον πόλεμο στη Συρία.

Η Τουρκία αρχικά ήθελε να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας που θα βοηθούσε τη Ρωσία να κρατήσει ανοιχτές τις εμπορικές γραμμές της, αλλά η επιθετικότητα του Putin έχει γίνει τώρα ένας αυξανόμενος πονοκέφαλος για την Άγκυρα.

Τα άμεσα προβλήματα είναι διττής φύσεως  για την Άγκυρα:

  • Πρώτον, ο πόλεμος επηρεάζει τα δικά της πλοία και τις γραμμές ανεφοδιασμού, κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί μια ιδανική κατάσταση για μια χώρα που παλεύει με έναν υψηλό πληθωρισμό.
  • Δεύτερον, το εμπάργκο σιτηρών της Ρωσίας ρίχνει σκιά στις προσπάθειες του Erdogan να εμφανίζεται  ως ηγέτης μιας αντιδυτικής συμμαχίας (κυρίως μουσουλμανικών) εθνών σε όλη την Αφρική και την Ασία, καθώς η Μόσχα ρίχνει το βάρος της στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού εμπορευμάτων.

Σε μια πιθανή ένδειξη δυσφορίας με τη στάση του  Κρεμλίνου, ο Erdogan υποστηρίζει τώρα ανοιχτά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και προφανώς έσπασε μια συμφωνία αιχμαλώτων με τον Putin τον Ιούλιο, επιτρέποντας σε πέντε υψηλού προφίλ Ουκρανούς διοικητές του Azov να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η Ρωσία έχει αποχωρήσει μονομερώς από τη συμφωνία για τα σιτηρά που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είχε αποκαταστήσει τη ροή της θαλάσσιας κυκλοφορίας στη Μαύρη Θάλασσα και βοήθησε στη μείωση των υψηλών τιμών των γεωργικών προϊόντων.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Τουρκίας, εξασφάλισε ότι σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας, προκειμένου να κατευθυνθούν σε σημαντικές αναδυόμενες αγορές.

Επισημαίνεται ότι η πίεση προς τον Putin να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επαναφέρει τη συμφωνία για τα σιτηρά αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας του Erdogan την επόμενη εβδομάδα, με τον Ömer Çelik, εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος AKP, να αφήνει να εννοηθεί ότι «μετά από αυτή την επίσκεψη ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις».

ΠΗΓΗ: Politico, κείμενο Gabriel Gavin – Russia and Turkey vie over Black Sea, as Erdoğan prepares to visit Putin

Το Προεδρικό Μέγαρο τίμησε καθυστερημένα τον τομεάρχη της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Παρίδη: Ο Πρόεδρος μίλησε για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία στον τόπο της θυσίας του ήρωα!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: