Μεγάλη εξέλιξη, και η Ινδία στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ: Η κοινή διακήρυξη Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Νετανιάχου [video]

Οι ηγέτες της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοστάκης και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου Πηγή Μέγαρο Μαξίμου




Κύπρος Ελλάδα και Ισραήλ επαναβεβαίωσαν τον στόχο να εντείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η ενέργεια, ασφάλεια, άμυνα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και διασπορά, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας – Ισραήλ, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει αποφάσεις για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη το αργότερο εντός των επόμενων έξι μηνών.

Παράλληλα, σε κοινές τους δηλώσεις μετά από την Τριμερή στο Προεδρικό Μέγαρο, οι τρεις ηγέτες, ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσαν ότι εξετάζεται η επέκταση του θεσμού των συναντήσεων «3+1» με τη συμμετοχή της Ινδίας. Όπως ανακοινώθηκε, η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο είτε στην Ελλάδα είτε στο Ισραήλ.

Στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο οικοδεσπότης της Τριμερούς, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας μέσω μεταφραστή, αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας, για να τονίσει πως «συμφωνήσαμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πρωταρχικό πυλώνα συνεργασίας στην περιοχή ιδίως υπό το φως των πρόσφατων των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας που υπαγορεύουν την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση και αυξημένη διασυνδεσιμότητα».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου όσο και της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ειδικότερα, στο το θέμα του αερίου, τόνισε ότι «σύντομα θα πρέπει αποφασίσαμε για το πώς το Ισραήλ θα εξαγάγει το αέριο του και οι ίδιες οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από την Κύπρο.

«Εξετάζουμε την πιθανότητα να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα», είπε, για να προσθέσει πως «αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν, πιστεύω, τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, νομίζω εντός τριών μηνών».

Από την πλευρά του ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το θέμα της ενέργειας ως κοινού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε ότι σημαντικές επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας και στις τρεις χώρες.

«Συνεπώς έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν προς την ΕΕ και να σεβαστούμε λύσεις που έχουν τις ευλογίες των δύο κυβερνήσεων, αλλά και να εξεταστούν από την αγορά», είπε.

Η κοινή δήλωση των τριών ηγετών

Εμείς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσότακης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Βενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του κράτους του Ισραήλ, έχοντας συναντηθεί στη Λευκωσία σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2023, για την 9η τριπλή σύνοδο μεταξύ των Οι χώρες μας και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη δυναμική συνεργασία της πλατφόρμας Trilateral Partnership. Η δέσμευσή μας αντικατοπτρίζει τις κοινές μας αξίες και τα συνεχώς αυξανόμενα κοινά συμφέροντα, με στόχο τη συμβολή στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Όπως υπογραμμίστηκε σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι τρεις χώρες μας παραμένουν αφοσιωμένοι στην υποδοχή άλλων ομοϊδεάτων στην αποφασιστική μας προσπάθεια να δημιουργήσουμε και να προωθήσουμε τις συνεργίες προς όφελος των χωρών και των λαών μας, καθώς και της περιοχής μας.

Αναθεωρήσαμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε μια πληθώρα πυλώνων συνεργασίας, οι οποίοι αναπτύσσονται τα οκτώ χρόνια από την έναρξη αυτού του τριμερούς φόρουμ και επιβεβαίωσαν τον στόχο μας να προωθήσουμε τις συνεργασίες σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η άμυνα, η αντίδραση έκτακτης ανάγκης, το περιβάλλον, ο τουρισμός, Υγεία, Τεχνολογία και Καινοτομία και Διασπορά.

Συμφωνήσαμε ότι ο ενεργειακός τομέας, και ειδικότερα, το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελούν σταθερή βάση για τη συνεργασία στην περιοχή, με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του νόμου της θάλασσας και του σεβασμού όλων των κρατών για να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ανάγκης για διαφοροποίηση ενέργειας και διασύνδεση, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, επιβεβαιώσαμε το κοινό συμφέρον να προωθήσουμε τις προοπτικές για έναν αξιόπιστο ενεργειακό διάδρομο από την ανατολική Μεσόγειο λεκάνη στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίσαμε τη σημασία της περαιτέρω προώθησης των ενεργειακών συνεργειών με ομοϊδεάτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των EMGF και περιφερειακών έργων, όπως ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως η διασύνδεση της ευρωδιανίας και οι πιθανοί αγωγοί φυσικού αερίου/υδρογόνου.

Αντιμετωπίζοντας την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, συμφωνούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας μέσω περιφερειακών συνεταιριστικών έργων, στην Ε & Α, στις καινοτόμες τεχνολογίες ενέργειας και στην προώθηση περαιτέρω περιφερειακών ενεργειακών συνδεσιμότητας. Στο πλαίσιο των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας την πρόσφατη βοήθεια που παρέχεται από το Ισραήλ, επιβεβαιώνουμε την αμοιβαία δέσμευσή μας να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να ενισχύσουμε περαιτέρω τον συντονισμό και τις κοινές μας ικανότητες για το σκοπό αυτό.

Επίσης, επιβεβαιώσαμε την αξία της μορφής 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία μπορεί να προσφέρει απτά παραδοτέα, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της κλιματικής δράσης, της ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης και της αντιτρομοκρατίας. Συμφωνήθηκε να συνεργαστεί για τη διοργάνωση υπουργικής συνάντησης 3+1 αργότερα φέτος.

Δεδομένης της θετικής ορμής που απελευθερώθηκε από τις ιστορικές συμφωνίες του Αβραάμ και τις νέες ευκαιρίες που δημιούργησε, διερευνήσαμε τρόπους σύνδεσης της εργασίας που έγινε στην τριμερή πλατφόρμα μας με άλλες περιφερειακές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του φόρουμ NEGEV.

Η ενίσχυση και η διεύρυνση του κύκλου της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, αδιανόητη μόλις πριν από λίγα χρόνια, κατέχει την υπόσχεση για μια πιο ασφαλή και ευημερούσα περιοχή και δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός Mitsotakis και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Christodoulides σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Κύπρου και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του να συμπεριλάβει έναν ενισχυμένο ρόλο στην ΕΕ στις προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις πλευρές εξέφρασαν ακλόνητη υποστήριξη για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου, με βάση το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εξέφρασαν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες στη ζώνη buffer κοντά στην Pyla, λαμβάνοντας υπόψη την δήλωση Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα αυτό. Στο πνεύμα αυτό, υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερές ή κλιμακωτές ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να βλάψουν τις προοπτικές για έναν διακανονισμό.

Συμφωνήσαμε ότι ένας διακανονισμός που θα επανασυνδέει το νησί, με βάση το σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπριακών, δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου στο σύνολό της, αλλά και σημαντικά συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα του η περιοχή.

Καταδικάζουμε σταθερά και αδιαμφισβήτητα όλες τις μορφές τρομοκρατίας, καθώς και την υποκίνηση στη βία και το μίσος.

Κάλεσαμε τους περιφερειακούς εταίρους μας και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να περιορίσουμε την τρομοκρατία και να κρατήσουμε όλες τις οντότητες που προωθούν και υποστηρίζουν την υπεύθυνη. Πρόσφατα τρομοκρατικά οικόπεδα εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων ενθαρρύνθηκαν από ξένους ηθοποιούς που στοχεύουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Αυτές οι κακόβουλες προσπάθειες απομακρύνθηκαν χάρη στις ελληνικές και κυπριακές αρχές και απέδειξαν την κοινή απειλή της τρομοκρατίας και τη σημασία της στενής συνεργασίας μας στον αγώνα εναντίον του.

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

Ευχαριστώ Νίκο και Bibi, ευχαριστώ καταρχάς για τη φιλοξενία. Είναι πάντα μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι εδώ, στην Κύπρο. Είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την ισχύ αυτής της τριμερούς σχέσης που έχουμε δημιουργήσει. Έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική και, πιστεύω, πολύ επιτυχημένη για τις χώρες και τους λαούς μας.

Είχαμε σήμερα, για ακόμα μια φορά, την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος, σε πολλά από τα οποία αναφερθήκατε, αλλά και για τη δυνατότητα να επεκτείνουμε αυτή την τριμερή εταιρική σχέση, ώστε πιθανώς να συμπεριλάβουμε άλλες χώρες σε ένα σχήμα 3+1, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά, αλλά άλλες χώρες όπως η Ινδία, η οποία, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχουμε φυσικό ενδιαφέρον να κοιτάξει προς τη Δύση και να επεκτείνει το γεωπολιτικό αλλά και το εμπορικό της αποτύπωμα στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πιο συστηματικά, ενδεχομένως προσκαλώντας τον Ινδό Πρωθυπουργό να λάβει μέρος στην επόμενη τριμερή μας συνάντηση.

Εστιάσαμε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενέργειας. Είναι, προφανώς, ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έχουμε συζητήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν παράγει φυσικό αέριο, αλλά αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντικές επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε πώς το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λύσεις οι οποίες απολαμβάνουν τη στήριξη των δύο κυβερνήσεων, αλλά έχουν επίσης δοκιμαστεί στις απαιτήσεις της αγοράς, θα έχουν σίγουρα την υποστήριξή μας.

Πάντοτε ήμασταν σθεναροί υποστηρικτές της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των χωρών μας. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς επιδιώκουμε να επεκταθούμε περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Και, ασφαλώς, σε ό,τι αφορά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όλοι μας δοκιμαστήκαμε το φετινό καλοκαίρι από τις πυρκαγιές, ιδίως η Ελλάδα. Ευχαριστούμε το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Δώσαμε κι εμείς το «παρών» όταν η Κύπρος ζήτησε την υποστήριξή μας, σε μία δύσκολη περίοδο για τους γείτονές μας, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενδεχομένως θεσμοθετώντας τη συμμετοχή του Ισραήλ σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτικής προστασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε.

Αλλά, βεβαίως, και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς η τεχνολογία θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Συνομιλούμε ήδη με το Ισραήλ για λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας προσφέρουν δυνατότητες έγκαιρου εντοπισμού. Αν χρειάζεστε μία χώρα που αντιμετωπίζει πολλές πυρκαγιές ώστε να εκπαιδεύσετε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σας να τις εντοπίζουν, η Ελλάδα θα ήταν, δυστυχώς, μία από τις πρώτες επιλογές.

Πρέπει, ωστόσο, να έχουμε επίγνωση ότι η πολιτική προστασία θα ανέβει στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Πρόκειται για μια πραγματική απειλή που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε ζωές, σε περιουσίες, αλλά και στο φυσικό μας περιβάλλον. Και προφανώς, περισσότερη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα μόνο θα μας ωφελήσει.

Επιτρέψτε μου επίσης να τονίσω αυτό που επισημάνατε και οι δυο σας: τις πολύ ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων των τριών χωρών μας, το γεγονός ότι ο τουρισμός μεταξύ των χωρών μας ανθεί, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης του εμπορίου και των άμεσων ξένων επενδύσεων μεταξύ των τριών χωρών μας. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω και προσβλέπουμε στη διερεύνηση της βελτίωσης του τριμερούς εμπορίου και των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των πολιτών μας.

Τέλος, όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, έχουμε ισχυρές σχέσεις, ειδικότερα η Ελλάδα με την Κύπρο -είναι μια πολύ προφανής και μακροχρόνια σχέση- αλλά και με το Ισραήλ. Υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε στην άμυνα. Στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι συνεργαζόμαστε πολύ αποτελεσματικά. Μερικές φορές πράγματα που δεν γίνονται δημοσίως γνωστά δείχνουν το βάθος της σχέσης μας, όταν πρόκειται για τις αντιτρομοκρατικές μας πρωτοβουλίες.

Επιτρέψτε μου να κλείσω υπενθυμίζοντας το παλιό ρητό που λέει ότι «αν θέλετε να πάτε γρήγορα, πηγαίνετε μόνοι σας, αλλά αν θέλετε να πάτε μακριά, πηγαίνετε μαζί». Εμείς σίγουρα θέλουμε να πάμε μακριά και θα πάμε μαζί. Αλλά μπορούμε επίσης να πάμε και γρήγορα και μακριά, αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι για αυτή την ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση, προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας, στο Ισραήλ.

Koινη γραμμή Χριστοδουλίδη- Μητσοτάκη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό: Tι ειπώθηκε στη συνάντησή τους στο Προεδρικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: