Είμαστε στο έλεος των στοιχείων της φύσης και της διαχρονικής κρατικής ανεπάρκειας: Στην κριτική βαθμολογούμαστε όλοι με άριστα… Στα έργα;

Λεωφορείο μέσα στα νερά δίπλα σε σπίτι που έχει υποστεί ζημιές, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, στο χωριό Πλατανιάς στο νότιο Πήλιο, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ, Λάρισα

Η Θεσσαλία, ένας επίγειος παράδεισος, ο παράδεισος της Ελλάδας, ο βασικός τροφοδότης όλης της χώρας με κάθε είδους προϊόντα, ζει το δικό της δράμα εξαιτίας των πρωτόγνωρων ακραίων καιρικών φαινόμενων.

Γεωργία, κτηνοτροφία, βιομηχανία και κάθε είδους υποδομή έχουν υποστεί ζημιές ανεπανόρθωτες. Το πιο τραγικό όμως είναι η απώλεια ανθρωπίνων ζωών κάτι που με τίποτε δεν επανορθώνεται. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει να μετρούμε πληγές και να καταλογίζουμε ευθύνες. Ευθύνες που σίγουρα υπάρχουν και είναι βαριές και ασήκωτες.

Ασφαλώς το πιο εύκολο πράγμα στη ζωή είναι να κάνεις κριτική από πρωίας μέχρι νυκτός (ειδικά στη κυβέρνηση) για όσα στραβά κι ανάποδα παρακολουθείς να συμβαίνουν γύρω σου. Και το πιο δύσκολο είναι να κάνεις εσύ ο ίδιος κάτι ουσιαστικό προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Στην κριτική βαθμολογούμαστε όλοι με άριστα. Στην αυτοκριτική σχεδόν κανένας δεν περνά πάνω από τον πήχη…. Όλοι αναφέρονται σε παρανομίες, (και καλά κάνουν) και δικαιωματικά απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Κάτι απολύτως φυσιολογικό, καθώς η Θεσσαλία κολυμπά στις λάσπες και η καταμέτρηση και κυρίως η αποκατάσταση των ζημιών μοιάζει με βουνό απροσπέλαστο.

Ωστόσο ακόμα κι αυτές τις τραγικές ώρες καλό θα είναι να διερωτηθούμε ποιες μπορεί να είναι και οι δικές μας μικρές ή μεγάλες ευθύνες.

  • Πόσοι Έλληνες άραγε δεν έχουν κτίσει έστω και μια παράγκα παράνομη διαταράσσοντας την ισορροπία του οικοσυστήματος; Σε ρέματα, σε βιότοπους και σε περιοχής που απαγορεύετε δια ροπάλου κάθε οικιστική δραστηριότητα! Και ύστερα έρχονται οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους και νομιμοποιούν κάθε παρανομία!

Συγγνώμη που τέτοιες ώρες γίνομαι δυσάρεστος, αλλά είπαμε: Αν δεν σπάσουμε αυγά ομελέτα δεν κάνουμε! Αυτοί είμαστε Κυρίες και Κύριοι και πρέπει να διορθωθούμε όλοι μας, πάραυτα! Ασφαλέστατα την κύρια ευθύνη για όσα τραγικά ζει σήμερα η Θεσσαλία τη φέρει η κυβέρνηση. Όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση.

Όλες οι κυβερνήσεις της λεγόμενης μεταπολίτευσης. Στην προκειμένη περίπτωση βαρύτατες είναι οι ευθύνες και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος έχει την κύρια ευθύνη για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να νοιώθει ασφαλής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σίγουρα τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Οι επιστήμονες χρόνια προειδοποιούν ότι πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Παρ΄ όλα αυτά εμείς συνεχίσαμε να δημιουργούμε το ίδιο πρόχειρα όπως παλιά. Σκληρά και αμείλικτα τα ερωτήματα. Μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε; Μπορούσαμε να αντιδράσουμε καλύτερα;

Ασφαλώς και μπορούσαν να γίνουν πολλά που δε έγιναν. Το πάρτι των εργολάβων-κατασκευαστών και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος είναι πολύ καλά γνωστό σε όλους μας. Και σωπαίναμε, μα κι όταν μιλούμε κινδυνεύουμε εμείς οι ίδιοι! Το πολιτικό κατεστημένο έχει δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς αδιαφάνειας που είναι σχεδόν απροσπέλαστοι από την δικαιοσύνη. Κακά τα ψέματα, η δικαιοσύνη έχει κάποιους παράξενους τρόπους να διερευνά τα κακώς κείμενα.

  • Όσο και να προσπαθήσουμε δεν θα βρούμε ούτε ένα μεγαλοεργολάβο που να μπήκε φυλακή μαζί με αυτούς που τον κάλυπταν για τις εγκληματικές παραλήψεις τους.

Αν γίνονταν όσα έπρεπε να γίνουν θα γλυτώναμε από αυτόν τον Αρμαγεδδώνα; Όχι είναι η απάντηση. Ωστόσο οι επιπτώσεις από αυτήν την πρωτοφανή θεομηνία θα ήταν οπωσδήποτε πολύ μικρότερες και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Συμπέρασμα: Επείγει να ληφθούν μέτρα ουσιαστικά και άμεσα. Από τώρα και στο εξής, δήμοι, περιφέρειες και κοινότητες, αλλά και εμείς οι απλοί πολίτες να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με πόσα λαμπιόνια θα βάλουμε στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην πλατεία και πόσες φαντασμαγορικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσουμε. Να γίνονται έργα ουσίας και όχι έργα βιτρίνας! Και να επιστρέψουμε όλοι ξανά στις ρίζες μας! Να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο για να δούμε πως μπορούμε όλοι μαζί να βάλουμε ένα λιθαράκι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών σε κάθε επίπεδο. Δεν είμαστε στο παρά πέντε.. Στο και πέντε βρισκόμαστε…. Να  βάλουμε όλοι πλάτη να περάσουμε τον κάβο. Χωρίς φανφάρες και λόγια μεγάλα. Οι καιροί ου μενετοί.

* Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι Έλληνες Κύπριοι της Διασποράς επέστρεψαν πάλι στην Πατρίδα για προσκύνημα: Όμως είναι λάθος τα ψηφίσματα υπέρ της φιλοτουρκικής “λύσης” της Διζωνικής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: