Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επανάληψη των συνομιλιών για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία: Η Λευκωσία και η Αθήνα παρακολουθούν ατάραχες;

Olivér VÁRHELYI, European Commissioner for Neighbourhood and Enlargement. Copyright: European Union




Το βρετανικό πρακτορείο Reuters σε ανταπόκριση από την Άγκυρα μεταδίδει ότι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και την Τουρκία θα ξαναρχίσουν τις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan).

Η Τουρκία είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. εδώ και 24 χρόνια, αλλά οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια λόγω των ανησυχιών της Ε.Ε. για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε για επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Άγκυρας και είπε ότι η πλήρης ένταξη παραμένει βασικός στρατηγικός στόχος για την Τουρκία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μετά τις συνομιλίες με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Oliver Varhelyi, ο Φιντάν είπε ότι αυτός και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση, η οποία έχει στόχο να παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση για αγαθά μεταξύ των πλευρών.

«Οι αντιπροσωπείες θα αρχίσουν να συγκαλούνται από την επόμενη εβδομάδα και οι προσπάθειες θα επιταχυνθούν», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν υπάρχουν προοπτικές για την Τουρκία να συμμετάσχει στον στόχο της διεύρυνσης της ΕΕ το 2030 που σκιαγράφησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (Charles Michel), ο Varhelyi είπε ότι προτεραιότητα είναι να «αλλάξουμε την ατμόσφαιρα», μετά τις διαφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων κρατών μελών, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου, με τεταμένες σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Είπε ότι η επίσκεψή του “επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα άνοιγμα” από την Άγκυρα για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είχε δει “μια σειρά από πολύ θετικά μηνύματα” από την Τουρκία πρόσφατα για το θέμα, αλλά μια “θετική ατζέντα” πρέπει πρώτα να καθοριστεί.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Reuters, Tuvan Gumrukcu – Turkey, EU to revive talks to modernise customs union, minister says

Οι “εκθέσεις γεγονότων” για τα επεισόδια στη Χλώρακα και τη Λεμεσό έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου: Στα χέρια του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: