Η Βουλγαρία οχυρώνει πυραυλικά τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας: Προληπτική δράση με άμεσες αναφορές στη Ρωσία

File Photo epa01720513 Members of the Bulgarian Navy take part in a military parade at Alexander Batemberg Square, Sofia, Bulgaria EPA/VASSIL DONEV




Η Βουλγαρία έχει αρχίσει να εξοπλίζει την ακτοφυλακή της με πυραύλους ώστε «κανείς να μην τολμήσει να πλησιάσει τις πόλεις της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών στο Facebook.

Ο Ντένκοφ πρόσθεσε ότι το κράτος πρέπει να αναπτύξει τις ναυτικές του δυνάμεις ώστε να είναι επαρκώς προετοιμασμένο για την υπεράσπιση της χώρας.

«Προς το παρόν, δεν βλέπουμε άμεση απειλή για τα βουλγαρικά λιμάνια, αλλά η δύναμη απαντάται με δύναμη. Γι’ αυτό αρχίσαμε να αγοράζουμε πυραύλους για την ακτοφυλακή, ώστε κανείς να μην τολμήσει να πλησιάσει τις πόλεις μας στη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε ο Ντένκοφ.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε την επίθεση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά της Βάρνας το 1915.

«Έχει σταλεί ένα μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία προσπαθεί να κάνει τη Μαύρη Θάλασσα μια ρωσική λίμνη, ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε είναι να απαντήσουμε στη δύναμη με δύναμη. Πριν από πολλά, πολλά χρόνια, η Βάρνα βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ντένκοφ.

Η επίθεση πυροβολικού του ρωσικού στόλου εναντίον της μεγαλύτερης βουλγαρικής πόλης της Μαύρης Θάλασσας συνέβη στις 14 Οκτωβρίου 1915, όταν οι κάτοικοι της Βάρνας βρίσκονταν στους δρόμους για να γιορτάσουν μια από τις χριστιανικές τους γιορτές, το Petkovden. Τα πυρά σκότωσαν εννέα πολίτες και τραυμάτισαν 38. Στις 13 Δεκεμβρίου 1916, κατά τη διάρκεια μιας άλλης γιορτής, την Ημέρα του Αντρέεφ, το Μπάλτσικ βομβαρδίστηκε επίσης.

«Οι Ρώσοι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα πει ότι μετά την Ουκρανία ακολουθούν οι δημοκρατίες της Βαλτικής και η Μολδαβία. Είναι καιρός οι Βούλγαροι πολίτες να ανοίξουν τα μάτια τους ότι υπάρχει ένας επιτιθέμενος που θέλει να πάρει πίσω την αυτοκρατορική επιρροή», δήλωσε ο Ντένκοφ.

Το βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει σήμερα τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο φύλαξης, τρεις κορβέτες και πολλά ναρκαλιευτικά.

Το 2025 και το 2026, το βουλγαρικό Ναυτικό θα παραλάβει δύο νέα περιπολικά πλοία, τα Brave και Courageous, τα οποία ναυπηγούνται επί του παρόντος στο βουλγαρικό ναυπηγείο MTG «Dolphin». Οι προθέσεις για την αγορά δύο μεταχειρισμένων υποβρυχίων από χώρες εταίρους στο ΝΑΤΟ δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα, αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία σαφήνεια για το θέμα αυτό.

Στις 22 Αυγούστου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στον Ντένκοφ ότι η επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα εγείρει το ζήτημα των συνεκτικών προσπαθειών των μελών του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη στρατηγική θάλασσα.

Νωρίτερα, ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Τόντορ Ταγκάρεφ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ναυτική σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί πλοία του πολεμικού του ναυτικού για να εμποδίσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Τον Αύγουστο, ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο εκτόξευσε προειδοποιητικά πυρά για να σταματήσει ένα πλοίο ξηρού φορτίου με σημαία Παλάου στη Μαύρη Θάλασσα.

Με πληροφορίες από euractiv.gr

Εκβιάζει μέχρι το τέλος η Ρωσία για τα τρόφιμα: Ο Λαβρόφ επικρίνει τις προτάσεις Γκουτέρες για την επιστροφή της Μόσχας στη συμφωνία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: