Οι πλημμύρες στη Λιβύη απειλούν και τον αρχαιολογικό χώρο της Κυρήνης: Ποιά είναι η μυθική αρχαιοελληνική πόλη που ίδρυσαν Θηραίοι άποικοι τον 7ο αιώνα π.Χ [photos – video]

Archaeological Site of Cyrene (Libya) Author: Giovanni Boccardi Copyright: © UNESCO Source: Giovanni Boccardi




Ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Κυρήνης προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν την ανατολική Λιβύη.

Το θέμα ανέδειξε με αναρτήσεις της στο Twitter η Κλαούντια Γκαζίνι, αναλύτρια της ΜΚΟ Crisis Grοup.

«Οι πλημμύρες που έπληξαν την ανατολική Λιβύη την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν ζημιές στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Κυρήνης (τοπικά γνωστής ως Shahhat). Η Κυρήνη είναι μια εκπληκτική αρχαία ελληνική και μεταγενέστερα ρωμαϊκή πόλη με θέα στην ακτή, 60 χιλιόμετρα δυτικά της Ντέρνα. Επισκέφτηκα το σημείο και εντόπισα αυτά», γράφγει η Γκαζίνι και προσθέτει: «Κάτοικος της περιοχής μου λέει ότι εάν το νερό συνεχίσει να διέρχεται τπν αρχαιολογικό χώρο, μπορεί να επηρεαστεί ο εξωτερικός τοίχος αντιστήριξης προκαλώντας περαιτέρω ζημιά».

Λίγη ιστορία

Η Κυρήνη στην αρχαιότητα ήταν ελληνική αποικία στη Βόρεια Αφρική. Ιδρύθηκε το 630 π.Χ. από κατοίκους της Θήρας με αρχηγό τον Βάττο Αριστοτέλη, ενώ πήρε το όνομά της από την πηγή Κύρη, που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα. Γρήγορα αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε κέντρο του ελληνικού πολιτισμού στη Βόρεια Αφρική, ενώ αποτελούσε επίσης μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Τον 3ο αιώνα π.Χ., στην πόλη ιδρύθηκε η φιλοσοφική Σχολή της Κυρήνης από τον Αρίστιππο, μαθητή του Σωκράτη.

Η πόλη έδωσε στην ανατολική περιοχή της Λιβύης το όνομα Κυρηναϊκή, το οποίο και διατηρέιται έως σήμερα.

Η Κυρήνη αποτελεί από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Για την ίδρυση της Κυρήνης υπάρχουν επαρκείς μαρτυρίες, μιας και μνημονεύεται στην ιστορία του Ηροδότου,.

Μάλιστα διεσώθη στην Κυρήνη και αντίγραφο του ψηφίσματος των Θηραίων για τον αποικισμό της Κυρήνης με πολλές σημαντικές λεπτομέρειες γύρω από την αποστολή.

Σύμφωνα με τον μυθιστορία, ήταν η Πυθία στους Δελφούς πού έδωσε στους Θηραίους την εντολή να αποικίσουν τα παράλια της Λιβύης.

Οι κάτοικοι της Θήρας, μολονότι έλαβαν την εντολή του μαντείου αδιαφόρησαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί στην πόλη τους μεγάλη ξηρασία, που προκάλεσε έντονο επισιτιστικό πρόβλημα.

Στην αποστολή των κατοίκων σης Θήρας στο πυθικό μαντείο σχετικά με το αίτιο του προβλήματος, η απάντηση ήταν ουσιαστικά η επανάληψη της εντολής του Απόλλωνα για αποικισμό της Λιβύης.

  • Οι κάτοικοι της Θήρας λοιπόν, αφού πρώτα βρήκαν οδηγό στο πρόσωπο ενός ψαρά οστράκων από την Κρήτη που γνώριζε την Λιβύη, έστειλαν προπομπούς για να αναγνωρίσουν την περιοχή.

Αυτοί κατόρθωσαν να φτάσουν στην νήσο Πλατέα, μπροστά από τη Λιβυκή ακτή και επέστρεψαν στην Θήρα. Τότε οι κάτοικοι της νήσου ετοίμασαν ψήφισμα για υποχρεωτικό αποικισμό για ένα μέλος από κάθε οικογένεια μαζί με όσους θα αναχωρούσαν εθελοντικά. Στο ψήφισμα παράλληλα υπήρχε ένα σύνολο ρυθμίσεων και μέτρων, αλλά και κατάρες σε όσους δεν συμμορφώνονταν με την εντολή για αποικισμό.

Οι ελάχιστοι άποικοι που συγκεντρώθηκαν, υπό την αρχηγία κάποιου Αριστοτέλη (παραδίδεται ότι δεν συμπλήρωναν ούτε δύο πεντηκόντορους) έφτασαν στην νήσο αλλά απογοητεύτηκαν και αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Θήρα.

  • Όμως οι κάτοικοι του νήσου τους εμπόδισαν με τη βία να αποβιβαστούν. Επέστρεψαν λοιπόν στη νήσο Πλατέα και μόλις δύο χρόνια αργότερα τόλμησαν να αποβιβαστούν στην ξηρά, στην στενή λεκάνη που ονομάζονταν Αζίρη και λίγο αργότερα, μετά από συμφωνία με τους ντόπιους Λίβυες, προχώρησαν σε πιο εύφορα εδάφη και ίδρυσαν την πόλη της Κυρήνης, το 631 π.Χ

Ο οικιστής Αριστοτέλης έγινε ο πρώτος βασιλιάς της πόλης με το όνομα Βάττος ( πιθανόν λιβυκός βασιλικός τίτλος ).

 

 

Φιλοσοφία
Η Κυρήνη υπήρξε η γενέτειρα του Ερατοσθένη, ενώ με την πόλη σχετίζονται και άλλοι φιλόσοφοι, όπως ο Αρίστιππος, ο Καλλίμαχος, ο Καρνεάδης και ο Συνέσιος, επίσκοπος Πτολεμαίας.

Αρχαιολογικά ευρήματα

Στην πόλη σώζονται αρχαία μνημεία, όπως ο ναός του Απόλλωνα (7ος αιώνας π.Χ.), ο ναός της Δήμητρας και ένας ναός του Δία, ο οποίος καταστράφηκε μερικώς μετά από εντολή του Μουαμάρ Καντάφι το 1978. Υπάρχουν ακόμη τα ερείπια του ναού της Εκάτης και των Διόσκουρων, καθώς επίσης και το αρχαίο νεκροταφείο με σημαντικά μνημεία και επιτύμβιες στήλες. Κοντά στη Κυρήνη, βρέθηκε και το άγαλμα της αναδυόμενης Αφροδίτης, απομίμηση παλιότερου της ελληνιστικής εποχής, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης. Το 2005, Ιταλοί αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο ανακάλυψαν 76 άθικτα ρωμαϊκά αγάλματα του 2ου αιώνα, τα οποία εντοπίστηκαν κάτω από ένα βοηθητικό τείχος ναού, που είχε γκρεμιστεί στο σεισμό του 375.

Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια, Historical Quest

«Ο Παρθενώνας της Μακεδονίας»: Παραδίδεται έως τέλη του έτους το αναστηλωμένο Ανάκτορο του Φιλίππου στις Αιγές* Το σύμβολο ισχύος της Μακεδονικής ηγεμονίας, εκεί όπου ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: