Η νέα Τριμερής Συνάντηση στη Λευκωσία: Ο ρόλος της Κύπρου στις μυστικές επαφές με τους Άραβες ήταν τεράστιος ομολόγησε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ

FILE PHOTO Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu EPA, MENAHEM KAHANA, POOL




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Η Λευκωσία, η Αθήνα και το Τελ Αβίβ, δίνουν συνέχεια στην περιφερειακή τους συνεργασία, με την πραγματοποίηση της αναβληθείσας τριμερούς συνάντησης του περασμένου Ιουλίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό στην κυπριακή πρωτεύουσα, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα η Τριμερής Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ σε επίπεδο ηγετών. Όπως συναφώς σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, την Κυριακή θα φθάσει στην Κύπρο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος θα έχει την ίδια μέρα διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθούν –μεταξύ άλλων, θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και Ενέργειας.

  • Όπως είναι γνωστό, η τριμερής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου αλλά αναβλήθηκε λόγω επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε προγραμματίσει μετά την τριμερή της Λευκωσίας να μετέβαινε και στην Άγκυρα, για να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Αλλά κι αυτή η επίσκεψη αναβλήθηκε. Επρόκειτο για μια συνάντηση κομβικής σημασίας ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχει μια προσπάθεια, με πρωτοβουλία της Άγκυρας, για αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.

Σε ο,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες, η Λευκωσία δρομολογεί και νέες.

Εντός του τρέχοντας έτους, λοιπόν, όπως έχει γίνει γνωστό, θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά τρεις τριμερείς. Η πρώτη είναι αυτή της ερχόμενης Δευτέρας.  Μετά τις επισκέψεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, διαδοχικά σε Ιορδανία και Παλαιστίνη, έχει ανακοινωθεί πως θα πραγματοποιηθούν και με τα κράτη αυτά τριμερείς συναντήσεις.

Είναι σαφές πως το πάζλ σιγά-σιγά ολοκληρώνεται με τις συνεργασίες αυτές, που για να έχουν σημασία θα πρέπει να στηρίζονται σε ισχυρές διμερείς σχέσεις.  Η Λευκωσία θεωρεί τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, ένα σημαντικό πολιτικό και γεωστρατηγικό εγχείρημα, το οποίο μπορεί να αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Βοηθά στη σταθερότητα και προτάσσει κοινά συμφέροντα, που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της περιοχής και κάθε χώρας χωριστά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει απέναντι της μονίμως την τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα, έχει συμφέρον να αναπτύξει αυτά τα σχήματα, να «τσιμεντώσει» συνεργασίες. Είναι πρόδηλο ότι αποτελούν όλα αυτά εργαλεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

  • Συνέντευξη Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στον Αντένα Κύπρου αποκάλυψε τον ρόλο της Κύπρου στις μυστικές επαφές της χώρας του με αραβικά κράτη, ενώ της αναγνωρίζει πιθανό ρόλο και στις ήδη συνομολογούμενες Συμφωνίες του Αβραάμ.

Σε ερώτηση της Διευθύντριας Ειδήσεων του ΑΝΤ1, Έλλης Κοτζαμάνη, για τις Συμφωνίες του Αβραάμ, και πόσο ικανοποιημένος είναι ο ίδιος από την αποτίμηση τους μέχρι στιγμής, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε:

Νομίζω πως αποτελούν μια ιστορική αλλαγή. Μια παγκόσμια αλλαγή. Προχωρήσαμε από το να έχουμε μόλις δύο συμφωνίες – η πρώτη με την οποία είχαμε ξεκινήσει ήταν με την Αίγυπτο, είχε γίνει ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Μπέγκιν και τον Πρόεδρο Σαντάντ (1979), και η δεύτερη με τον Βασιλιά Χουσεΐν (Ιορδανία) – και μετά για ένα τέταρτο του αιώνα δεν είχαμε τίποτα.

Προσωπικά είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι η δική μου κυβέρνηση κατάφερε να συνομολογήσει, με αμερικανική βοήθεια, ειρηνευτικές συμφωνίες με τέσσερα αραβικά κράτη, δύο κράτη του Αραβικού Κολπου, το Μαρόκο και το Σουδάν. Και πιστεύουμε πως μπορούμε να το οδηγήσουμε σε ανώτερο επίπεδο και να επεκτείνουμε περαιτέρω τις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Και αυτό θα είναι πολύ καλό, όχι μόνο για ‘μας και για τους Άραβες γείτονές μας, αλλά νομίζω πως είναι καλό και για την περιοχή. Δημιουργεί οικονομικές προοπτικές, τεράστιες οικονομικές προοπτικές, που δεν υπήρχαν προηγουμένως, και νομίζω πως από αυτό όλοι θα επωφεληθούν. Νομίζω πως και η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου τόνισε, πάντως, πως μυστικές επαφές πραγματοποιούνται συνεχώς, και πως είναι σωστό η αποκάλυψη τέτοιων επαφών να γίνεται στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προέβη σε αποκάλυψη για το ρόλο της Κύπρου σε τέτοιες συναντήσεις.

«Υπήρξαν απεριόριστες εμπιστευτικές επαφές που έγιναν ανάμεσα στο Ισραήλ και Άραβες ηγέτες, μουσουλμάνους ηγέτες. Για την ακρίβεια, πολλές από αυτές έλαβαν χώρα στην Κύπρο. Η κυβέρνηση της Κύπρου υπήρξε πολύ βοηθητική όλα αυτά τα χρόνια. Πολύ φιλόξενη και πολύ διακριτική και εμπιστευτική στην υποβοήθηση αυτών των συναντήσεων.

Περιλαμβανομένων και κάποιων οι οποίες οδήγησαν στις Συμφωνίες του Αβραάμ. Εάν δεν το γνωρίζατε αυτό μέχρι σήμερα, σας το λέω. Αλλά, ήμασταν πολύ προσεκτικοί να μην τις αποκαλύπτουμε πριν να είναι η κατάλληλη στιγμή. Για την ακρίβεια ούτε και τώρα σας λέω τις λεπτομέρειες αυτών των συναντήσεων».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι δολοφόνοι του Δώρου Λοΐζου κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι, σαράντα εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία του από την ΕΟΚΑ Β΄: Η κυπριακή Δικαιοσύνη συνεχίζει να σιωπά ένοχα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: