Η νέα διαδρομή του ρωσικού πετρελαίου στην εποχή των κυρώσεων: «Κόλπα» και εκπτώσεις, χωρίς δυτική ασφάλιση

epa10715547 Russian crude oil tanker ship Clyde Noble is seen berthed at the Karachi Port, Pakistan, 28 June 2023. EPA, REHAN KHAN




Οι ρωσικές προμήθειες αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 50% φέτος την άνοιξη, παρά την επιβολή κυρώσεων από τις χώρες της G7 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφεραν οι Financial Times την Κυριακή (24 Σεπτεμβρίου) επικαλούμενοι στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Kpler.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία εισήγαγαν ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο να περιορίσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο είναι πιθανό να αυξηθούν λόγω των συνεχών αυξήσεων στις τιμές του αργού και της μείωσης της έκπτωσης στο δικό της πετρέλαιο, αναφέρει το δημοσίευμα των FT, επικαλούμενο εκτιμήσεις της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου (KSE).

Σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνόλου των θαλάσσιων ροών ρωσικού αργού ταξίδεψαν χωρίς δυτική ασφάλιση τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανάλυση των ναυτιλιακών και ασφαλιστικών αρχείων από τους Financial Times.

Η Ρωσία μείωσε τις θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ και πετρελαίου κίνησης κατά σχεδόν 30% σε περίπου 1,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τις πρώτες 20 ημέρες του Σεπτεμβρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του Αυγούστου. Η προσωρινή απαγόρευση της Ρωσίας στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ προς τις περισσότερες χώρες, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες.

Νέα διαδρομή εξαγωγής

Τέσσερις έμποροι δήλωσαν στο Reuters ότι οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου παρέδωσαν τα πρώτα φορτία αργού CPC Blend στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ανοίγοντας μια νέα εξαγωγική οδό, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να βρει νέους πελάτες και να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Η Μόσχα έχει βρει νέες αγορές για το πετρέλαιό της παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις χώρες της G7 από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει ανακατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ έχει στείλει και φορτία σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δύο ρωσικές εταιρείες – η μεγάλη πετρελαϊκή Lukoil και η ανεξάρτητη παραγωγός CenGeo – πούλησαν το πετρέλαιό τους στα ΗΑΕ, δήλωσαν οι τέσσερις έμποροι.

Και οι δύο προμήθευσαν CPC Blend, μια ποιότητα που παράγεται κυρίως στο Καζακστάν και προμηθεύεται στις παγκόσμιες αγορές μέσω του ρωσικού λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας Yuzhnaya Ozereyevka.

Τα ΗΑΕ δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) δήλωσε νωρίτερα ότι το πετρέλαιο CPC Blend δεν υπόκειται σε κυρώσεις εάν είναι προέλευσης Καζακστάν και πρότεινε στους αγοραστές του μείγματος να αναζητήσουν πιστοποιητικά προέλευσης.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ για το CPC Blend ισχύει μόνο για τους αγοραστές που τηρούν τις κυρώσεις.

Οι δύο έμποροι, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν, δήλωσαν ότι το αργό CPC από τη Ρωσία πωλήθηκε με έκπτωση σε σχέση με τα φορτία από το Καζακστάν.

Με πληροφορίες από EURACTIV.gr

Αυτά τα ωραία, κατά τα άλλα… Πώς οι Έλληνες ολιγάρχες της ναυτιλίας έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια; Εκμεταλλεύονται την άνανδρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: