Η καταραμένη δεύτερη θητεία και το πάθημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή: Ο μοναχικός καβαλάρης εξ Αμερικής απειλεί με …”επανάσταση”,

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης στο Eυρωπαϊκό συνέδριο με θέμα “Οι προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον”, έγινε στο Ωδείο Αθηνών, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Αθήνα

Η επέλαση του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε να βάλει κάτω από το χαλί μεγάλα και σοβαρά θέματα, που θα έπρεπε να απασχολούν την κοινή γνώμη. Οι πάσης φύσεως εκπομπές τον κυνηγούν, από το γυμναστήριο, μέχρι την άνοδό του σε δικινητήριο αεροπλάνο, προκειμένου να εποπτεύσει από ψηλά τα καμένα δάση του Έβρου.

Μοναχικός καβαλάρης που λένε. Αποφεύγει σαν το διάολο το λιβάνι τις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και κάλεσε την Αχτσιόγλου να περιοδεύσουν μαζί σε απάντηση στην πρόσκληση για ένα debate ανάμεσα στους δύο του δευτέρου γύρου.

Όλοι τώρα γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος ο ΣΥΡΙΖΑ της Δευτέρας θα είναι ένα άλλο κόμμα. Προς τα που θα πορευτεί ουδείς γνωρίζει, μια όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Μέσα σε αυτή την αναταραχή ξεχάστηκαν οι πλημμύρες του Θεσσαλικού κάμπου, το καμένο μοναδικό δάσος της Δαδιάς, και όσες άλλες φυσικές καταστροφές προέκυψαν στη διάρκεια του καλοκαιριού.

  • Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μίλησε για μια ακόμη αναποδιά, που έσκασε στους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας του όμως αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν από την μεταπολίτευση και ύστερα θα διαπιστώσει ότι, κάθε επανεκλογή  οδηγούσε στα χειρότερα και όχι στα καλύτερα.

Η δεύτερη θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ξεκίνησε το 1977 κράτησε μέχρι τον Μάιο του 1980, λόγω της μεταπηδησης του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο διάδοχός του Γεώργιος Ράλλης, στην 18μηνη θητεία του, έπεσε στην ξέρα γεγονότων, που σημάδεψαν την μικρής διάρκειας περίοδό του. Από τις φωτιές σε δάση και στα εμβληματικά πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας, Μινιόν, Κατράντζος, μέχρι τον πληθωρισμό και το πολύνεκρο δυστύχημα  στο στάδιο Καραϊσκάκη.

Ακολούθησε η δεύτερη θητεία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1985. Εδώ τα πράγματα έγιναν χειρότερα με αποκορύφωμα το σκάνδαλο Κοσκωτά  και την περίφημη δίκη στο ειδικό δικαστήριο, που ακολούθησε.

Στη συνέχεια είχαμε την δεύτερη θητεία του Κώστα Σημίτη το 2000 ήταν αυτή που από την μια μας οδήγησε στο ευρώ και από την άλλη σε μια πρωτοφανή ακρίβεια λόγω της μετάβασης από την δραχμή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αποτέλεσμα να αρχίσει ο δημοσιονομικός κατήφορος μια και οι αυξήσεις που δόθηκαν, δεν είχαν καμία σχέση με το καθηλωμένο ΑΕΠ.

Ακολούθησε η περίοδος του Κώστα Καραμανλή που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Από την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην  Αθήνα το 2004, μέχρι την πρωτιά στην Eurovision και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

Όμως η δεύτερη θητεία του ήταν άδοξη και ο προάγγελος της χρεοκοπίας. Τα έξοδα είχαν ξεφύγει και ο δανεισμός με πολύ υψηλά επιτόκια για την κάλυψή τους, οδηγούσε μαθηματικά σε οικονομικό αδιέξοδο.

Μπροστά σε αυτή την απελπιστική κατάσταση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη διετία παρέδωσε τα κυβερνητικά όπλα καταφεύγοντας στις κάλπες. Την κυβερνητική σκυτάλη ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου με το σύνθημα λεφτά υπάρχουν, για να οδηγήσει μέσα σε λίγους μήνες τη χώρα, στις αγκάλες του ΔΝΤ και της Τρόικας.

  • Για να έρθουμε στο σήμερα που είναι και το φλέγον. Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μην υποστεί καμία φθορά στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Όμως ήδη δημοσκοπικά φαίνεται το άστρο του να τρεμοπαίζει. Κι αυτό, μολονότι δεν έχει απέναντί του κάποια αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Το τι μέλλει γενέσθαι  ουδείς γνωρίζει εκτός από όσους ισχυρίζονται ότι προβλέπουν το αύριο μας. Όμως για να συνοψίσουμε τις μέχρι τώρα κακές πολιτικά κινήσεις του κ. Μητσοτάκη. Το λεγόμενο ροτέισον των υπουργικών θώκων ανακάτεψε την τράπουλα στο χειρότερο μια και οι μετακινήσεις αποδείχθηκαν αδύναμες που αντί να διορθώσουν λάθη, τα μεγιστοποιούν.

Από τα κουρασμένα παλικάρια της πολιτικής  των δεύτερων θητειών, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι στις δυτικές δημοκρατίες και όχι αυτές που κάνουν εκλογές γιαλαντζί που διατηρούν στην εξουσία εφ όρου ζωής τους επικεφαλείς, οι δύο  πλήρεις θητείες σε όλα τα πολιτικα αξιώματα θα βοηθούσαν το όλο σύστημα, να γίνει αποδοτικότερο, και να λειτουργεί υπέρ και όχι σε βάρος του πολίτη…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Ελλάδα του 2023 είναι δυστυχώς μία Ανοχύρωτη Πολιτεία: Είναι κοινό μυστικό ότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, κι αυτό αξίζει να το λάβουν υπόψη τους οι ψηφοφόροι, γίνεται πάρτι…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: