Οι ύπουλοι όροι της «Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» και ο κίνδυνος στην πρώτη κρίση να αντιληφθούμε ότι δεχτήκαμε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε χαιρετισμό στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του 1974, στην Άχνα. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Στόχος μας στο Κυπριακό πρέπει να είναι η απελευθέρωση. Και φυσικά όχι με πόλεμο ή με στρατιωτικά μέσα, αλλά μόνο με διαπραγματεύσεις.

Εργαλείο για το σκοπό αυτό είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ορίζουν ότι η λύση πρέπει να είναι μια «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Δ.Δ.Ο.) με πολιτική ισότητα». Δυστυχώς δεν μπορούμε να αρνηθούμε αυτή την πραγματικότητα. Μπορεί όμως ο στόχος της απελευθέρωσης να επιτευχθεί με τη Δ.Δ.Ο.;

Θα πρέπει όμως πρώτα να ορίσουμε και να συμφωνήσουμε τι εννοούμε με τoν όρο απελευθέρωση.

  • Πρώτη προϋπόθεση είναι πρώτα και κύρια απαλλαγή από την κατοχή με την αποχώρηση του στρατού κατοχής και την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
  • Δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, περιλαμβανομένης της ελεύθερης διακίνησης, του δικαιώματος περιουσίας και της ελεύθερης εγκατάστασης με μόνους περιορισμούς διευθετήσεις που θα εγγυώνται τη διζωνικότητα της Ομοσπονδίας.
  • Τρίτη προϋπόθεση η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το σύνταγμα της Δ.Δ.Ο. πρέπει να προνοεί την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) σε ομοσπονδία, που θα την αποτελούν τα δυο συστατικά και όχι συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη υποδηλούν ίδρυση νέου κράτους, ενώ τα συστατικά κράτη υποδηλούν τα μέρη που θα αποτελούν το κράτος, που θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδία.

Ο όρος «συνιστώντα κρατίδια» είναι έμπνευση του Sir David Hannay, που ικανοποιούσε την Τουρκία και δημιουργούσε μια εποικοδομητική ασάφεια, που έδινε την ευκαιρία στους έτοιμους να αποδεχτούν μια κακή λύση, ότι η Δ.Δ.Ο θα ήταν μετεξέλιξη της Κ.Δ. και όχι δημιουργία νέου κράτους.

Με το τρόπο αυτό η Κ.Δ. θα καταργείτο με την υπογραφή μας και η εποικοδομητική ασάφεια θα ίσχυε μέχρι την πρώτη κρίση, οπότε θα αντιλαμβανόμαστε ότι χάσαμε την διεθνώς αναγνωρισμένη Κ.Δ.

Η πλευρά μας πρέπει να διασφαλίσει με σαφείς διατάξεις, ότι το κράτος που θα μετεξελιχθεί σε Δ.Δ.Ο., θα αποτελεί συνέχιση της Κ.Δ. και όχι διαδοχή της Κ.Δ. Στην περίπτωση της συνέχισης της Κ.Δ., η Κ.Δ. θα συνεχίσει να υφίσταται με αλλαγή της συνταγματικής του δομής.

Στην περίπτωση της διαδοχής η Κ.Δ. και η κυριαρχία της θα αντικατασταθεί από νέο κράτος.

  • Αυτές τις εποικοδομητικές ασάφειες και τον κίνδυνο κατάργησης της Κ.Δ. εξήγησε σε άρθρο του στον τύπο ο έγκριτος και ένας άριστος των αρίστων νομικός, πρώην Β. Γενικού Εισαγγελέως, κ. Νίκος Χαραλάμπους, από το οποίο πήρα τις πληροφορίες που αναφέρω.
  • Ο κ. Ν. Χαραλάμπους εξηγεί ακόμη ότι σε περίπτωση «διαδοχής του κράτους», τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του παλαιού κράτους δεν μεταφέρονται αυτόματα στο νέο κράτος.

Αν λοιπόν η συμφωνία για τη Δ.Δ.Ο. προνοεί ότι θα αποτελείται από δύο «συνιστώντα» και όχι «συστατικά» κράτη, πίσω από την πρόνοια αυτή θα κρύβεται η «διαδοχή» της Κ.Δ. και όχι η μετεξέλιξη και «συνέχιση» της Κ.Δ.

Σε τέτοια περίπτωση αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, στην ουσία θα καταργηθεί η Κ.Δ., θα δημιουργηθεί ένα νέο κράτος και στην πρώτη κρίση θα αντιληφθούμε ότι δεχτήκαμε κατάργηση της Κ.Δ.. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της Κ.Δ. δεν θα μεταφερθούν στο νέο κράτος.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η Δ.Δ.Ο. ως νέο κράτος μπορεί να μη αποδεχτεί τη διεθνή συμφωνία για την ΑΟΖ της Κ.Δ. κι έτσι εκτός από την απώλεια της Κ.Δ., η Δ.Δ.Ο. θα απωλέσει και την ΑΟΖ της, πράγμα που διακαώς επιδιώκει και θα επιβάλει μέσω του «συνιστώντος» κρατιδίου της η Τουρκία.

Και όταν αρχίσει το γαϊτανάκι των κρίσεων θα αντιληφθούμε ότι οι κρίσεις θα αντιμετωπίζονται διεθνώς σε άλλη βάση. Θα αντιληφθούμε ότι η Κ.Δ. θα μετατραπεί σε κοινότητα και όπως είπε ο αείμνηστος Τάσσος θα «αναζητά κηδεμόνα»

Ο κίνδυνος κατάργησης της Κ.Δ. είναι αναπόφευκτος, αν αποδεχτούμε τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Αναστασιάδη- ΄Ερογλου.

Στην κοινή δήλωση Αναστασιάδη-΄Ερογλου της 14/2/2014 αναφέρεται επί λέξει: «….the united Cyprus federation shall be composed of two constituent states of equal status». Δηλαδή «……η Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα (όχι συστατικά) κράτη………»

Πίσω από την απλή αυτή φράση της δήλωσης κρύβεται η κατάργηση της Κ.Δ. αμέσως μόλις η συμφωνία εγκριθεί από τα δημοψηφίσματα.

Οι ηγεσίες των κομμάτων και οι διάφορες ομάδες πολιτών, που επείγονται να υπογράψει η πλευρά μας συμφωνία, που να περιλαμβάνει τις ως τώρα συγκλίσεις, που κατοχυρώνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες καθώς και άλλες παραχωρήσεις, θέλουν, λένε, να πετύχουν την επανένωση και να αναχαιτίσουν τη διχοτόμηση.

Θα αντιληφθούν όμως, ότι δεν θα επανενώσουμε την Κύπρο, αλλά θα καταργήσουμε την Κ.Δ., θα νομιμοποιήσουμε τη διχοτόμηση και την κατοχή, θα χάσουμε την ΑΟΖ μας και η Τουρκία θα πετύχει όλους τους στόχους της.

Τώρα που έχουμε απαλλαγεί από τους ηγέτες και τις ηγεσίες που έκαμαν τις απαράδεκτες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις έχουμε μια νέα ευκαιρία.

Μπορεί και πρέπει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ), Νίκος Χριστοδουλίδης, να δηλώσει ότι αποδέχεται τη Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να ζητήσει λύση με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προνοιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κ.Δ. Και να δηλώσει ότι το νέο σύνταγμα πρέπει να προνοεί μετεξέλιξη της Κ.Δ.

Ο νέος ΠτΔ πρέπει να κάμει μια νέα αρχή και να επιμένει στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Η Κ.Δ. πρέπει να διασωθεί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θέλουν συγκλίσεις για να εγκλωβίσουν τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου: Και δεν ομιλούν ποτέ για την αδιαλλαξία της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: