Η υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ προκαλεί κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Αυστραλίας: Διακομματικά η Καμπέρα ζητεί την αποφυλάκισή του με πρώτο τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε [videos]

FILE PHOTO A mural of imprisoned Australian editor, publisher, and activist Julian Assange by artist Scottie Marsh is painted on the side of a building in the CBD of Sydney, Australia, 24 July 2023. EPA/BIANCA DE MARCHI AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Περισσότεροι από 60 Αυστραλοί ομοσπονδιακοί βουλευτές και γερουσιαστές κάλεσαν ρητά τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, προειδοποιώντας για «οξεία και διαρκή κατακραυγή στην Αυστραλία» εάν εκδοθεί ο ιδρυτής του WikiLeaks.

Με μια μικρή διακομματική αντιπροσωπεία που πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, ο Guardian μπορεί να αποκαλύψει ότι το ταξίδι κέρδισε την ανοιχτή υποστήριξη 63 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας της Αυστραλίας.

Σε επιστολή τους, οι 63 βουλευτές και οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ του ταξιδιού στις ΗΠΑ και «είναι αποφασιστικά της άποψης ότι η δίωξη και η φυλάκιση του Αυστραλού πολίτη Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να σταματήσει».

Είπαν ότι το θέμα είχε «τραβήξει για πάνω από μια δεκαετία» και «είναι λάθος για τον κ. Ασάνζ να διώκεται περαιτέρω και να του αρνούνται την ελευθερία, αν σκεφτεί κανείς τη διάρκεια και τις συνθήκες της κράτησης που έχει ήδη υποστεί.

«Δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, είναι άδικο, και λέμε ξεκάθαρα –καθώς οι φίλοι πρέπει να είναι πάντα ειλικρινείς με τους φίλους– ότι η παρατεταμένη καταδίωξη του κ. Assange εξαλείφει το ουσιαστικό θεμέλιο του σεβασμού που τρέφουν οι Αυστραλοί για το δικαστικό σύστημα της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», ανέφερε η επιστολή.

Ο Ασάνζ παραμένει στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου καθώς πολεμά μια απόπειρα έκδοσής του από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες – συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί κατασκοπείας. Οι κατηγορίες σχετίζονται με τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και διπλωματικά τηλεγραφήματα, το 2010 και το 2011.

Ο Ασάνζ αναζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2019. Ο Αυστραλός πολίτης συνελήφθη όταν ο Ισημερινός ανακάλεσε το διπλωματικό του καθεστώς και έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή, εν μέσω μιας σειράς νομικών προκλήσεων κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ

Οι Αυστραλοί βουλευτές και γερουσιαστές δήλωσαν ότι συμφωνούν με τα σχόλια του πρωθυπουργού, Άντονι Αλμπανέζε, ότι «φτάνει πια… και ότι τίποτα δεν εξυπηρετείται από τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ».

Χαιρέτησαν επίσης την πρόσφατη υποστήριξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντάτον, λέγοντας ότι αυτή η δικομματική θέση «ταίριαζε με την ευρεία διακομματική και ανεξάρτητη υποστήριξη εντός του ίδιου του αυστραλιανού κοινοβουλίου, η οποία με τη σειρά της αντανακλά τις ισχυρές απόψεις της αυστραλιανής κοινότητας».

«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ εκδοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα υπάρξει μια έντονη και διαρκής κατακραυγή στην Αυστραλία».

Η επιστολή οργανώθηκε από  μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Bring Julian Assange: ο ανεξάρτητος βουλευτής Andrew Wilkie, ο βουλευτής των Εργατικών Josh Wilson, η Liberal βουλευτής Bridget Archer και ο γερουσιαστής των Πρασίνων David Shoebridge.

Ο συνολικός αριθμός των υπογραφόντων – 63 Αυστραλοί ομοσπονδιακοί πολιτικοί – αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη διακομματική συναίνεση για το θέμα. Συγκρίνεται με τους 48 που υπέγραψαν μια επιστολή στον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Merrick Garland, τον Απρίλιο.

Νέοι υποστηρικτές του σκοπού περιλαμβάνουν τον Shayne Neumann και τη Louise Pratt του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος και τη Melissa Price του αντιπολιτευόμενου Συνασπισμού.

Οι Αυστραλοί πολιτικοί σημείωσαν «με ευγνωμοσύνη τη σημαντική υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της νομικής δίωξης του κ. Ασάνζ από μέλη του Κογκρέσου, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκούς και την κοινωνία των πολιτών και από τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου. και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία».

«Σε αυτή τη βάση ζητάμε από το Κογκρέσο, τα μέλη του Τύπου και άλλους σχετικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες να μιλήσουν τώρα για να υποστηρίξουν τον τερματισμό της δίωξης και της κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ», έγραψαν.

Οι Αυστραλοί πολιτικοί δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η «σωστή και καλύτερη πορεία δράσης» θα ήταν να σταματήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τη δίωξη.

Εναλλακτικά, είπαν, «μια απόφαση απλώς να εγκαταλείψει τη διαδικασία έκδοσης θα είχε το λογικό, δίκαιο και συμπονετικό αποτέλεσμα να επιτρέψει στον Ασάνζ να απελευθερωθεί από μια παρατεταμένη και σκληρή περίοδο κράτησης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έχει προηγουμένως απορρίψει τις καταγγελίες της αυστραλιανής κυβέρνησης ότι η καταδίωξη του Ασάνζ είχε διαρκέσει πολύ.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Αυστραλία τον Ιούλιο, ο Blinken είπε ότι κατανοούσε «τις ανησυχίες και τις απόψεις των Αυστραλών».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι «πολύ σημαντικό που οι φίλοι μας εδώ» στην Αυστραλία κατανοούν τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον «υποτιθέμενο ρόλο του Ασάνζ σε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών στην ιστορία της χώρας μας».

Ο Μπλίνκεν είπε ότι ο Ασάνζ φέρεται να «προκάλσε  πολύ σοβαρή βλάβη στην εθνική μας ασφάλεια».

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται για ένα ανεξάρτητο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Albanese πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός κρατικού δείπνου, στις 25 Οκτωβρίου.

Ο αδερφός του Ασάνζ, Γκάμπριελ Σίπτον, είπε: «Οι Αυστραλοί λένε ότι είμαστε υπέροχοι σύντροφοι με τους Αμερικανούς φίλους μας, αλλά η θεραπεία του Τζούλιαν λέει διαφορετικά. Εναπόκειται στον πρωθυπουργό να λάβει αυτό το μήνυμα και να χρησιμοποιήσει την υποστήριξη από το εκλογικό σώμα για να απελευθερώσει τον Τζούλιαν».

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Κεκλεισμένων των θυρών Μασκ και Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο: Συζητούν για την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να προστατεύσουν την ανθρωπότητα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: