Οι εξελίξεις στην Κύπρο στο μενού της συνάντησης των ΥΠΕΞ Βρετανίας-Τουρκίας: Απαραίτητος εταίρος μας η Τουρκία υπερθεματίζει ο απαράδεκτος James Cleverly

Οι υπουργεοί Εξωτερικών Βρετανίας -Τουρκίας James Cleverly,(Α) και Χακάν Φιντάν photo via X (twitter)




Συνάντηση με τον ομόλογό του του Ηνωμένου Βασιλείου, James Cleverly, είχε στην Άγκυρα απόψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Τούρκος υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αξιολόγησαν μαζί με τον Βρετανό υπουργό τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Ερωτηθείς για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Χακάν Φιντάν, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πιστή στις συμφωνίες που έχει υπογράψει. «Οι οδικοί χάρτες που καταρτίστηκαν, οι υποχρεώσεις που αναμένονται από τα μέρη είναι προφανείς. Το θέμα προχωράει σε αυτό το πλαίσιο» δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον οδικό – σιδηροδρομικό άξονα Εμιράτων – Κατάρ – Ιράκ – Τουρκίας, που παρουσιάζει η Τουρκία ως εναλλακτικό στον διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC). «Το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό» είπε ο Χακάν Φιντάν.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο εταίρο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Μετέφερα τις προσδοκίες μας στον υπουργό» επισήμανε.

Όπως είπε, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις χώρες που δρούμε από κοινού στο θέμα αυτό» είπε.

Συμφωνήσαμε για την αναζωογόνηση του διαδρόμου σιτηρών στη σύγκρουση στην Ουκρανία, προσέθεσε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με την τουρκική βοήθεια στην πληττόμενη από τις πλημμύρες Λιβύη, ο Χακάν Φιντάν είπε πως σε πρώτο στάδιο, στάλθηκαν 158 άτομα προσωπικού έρευνας και διάσωσης. «Επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια θα αποσταλεί στην περιοχή. Οι ειδικοί μας στο πεδίο διέσωσαν 6 άτομα από τα ερείπια».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, James Cleverly, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Τουρκία είναι απαραίτητος εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι ζωτικής σημασίας για την κοινή μας ασφάλεια και ευημερία. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και την περιοχή και εξαιρετικά σημαντική για τον κόσμο γενικότερα» τόνισε.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Απείχαν από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλία για την κατοχική Τουρκία: Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές εξηγούν γιατί δεν υπερψήφισαν την έκθεση

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: