Οι επιδιώξεις του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη: Επανέναρξη συνομιλιών, ενέργεια, ποιοτικές επενδύσεις κυρίως από ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνει τους δημοσιογράφους, Φωτογραφία Hellas Journal




Τρεις είναι οι επιδιώξεις της πλευράς μας κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, όπως είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η πρώτη αφορά τη δημιουργία προοπτικών για επανέναρξη των συνομιλιών, η δεύτερη αφορά τα ενεργειακά και η τρίτη αφορά τη προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, κυρίως, από τις ΗΠΑ, κάνοντας παράλληλα λόγο για κρίσιμη εβδομάδα διεργασιών στη Νέα Υόρκη.

Αναλυτικά 

Σε ενημέρωση που προέβη σήμερα προς τα ΜΜΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σειρά επαφών που θα έχει κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη όσο και σε αυτές που θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, σημειώνοντας ότι αυτές έχουν στόχο τρεις επιδιώξεις που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πρώτη, είπε, αφορά το Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για τον διορισμό απεσταλμένου από τον ΓΓ των ΗΕ και τη δημιουργία προοπτικών για επανέναρξη των συνομιλιών.

Η δεύτερη αφορά τα ενεργειακά που θα είναι επίσης στο επίκεντρο των συναντήσεων, λόγω και των συγκυριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και της προσπάθειας της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση και δημιουργία νέων διαδρόμων.

Πρόσθεσε ότι σε συνέχεια των όσων συμφωνήθηκαν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι αυτό τον στόχο έχουν και οι συναντήσεις που θα έχει με τις εταιρείες Exxon και Chevron, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις εντός του 2024.

Τρίτη επιδίωξη, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφορά την προσπάθεια για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, κυρίως αμερικανικών.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις πολλές διμερείς επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του, αλλά και τις τριμερείς συνόδους σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που θα έχει μαζί με τον Έλληνα ομόλογο του, με Ιορδανία, Ισραήλ και Αίγυπτο και που αποσκοπούν να ετοιμάσουν αντίστοιχες συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Υπενθύμισε ακόμη στην από κοινού απόφαση Κύπρου και Ελλάδας με το Ισραήλ για ενσωμάτωση και της Ινδίας στον μηχανισμό συνεργασίας.

Πρόσθεσε ότι η επόμενη τριμερής Σύνοδος με την Ιορδανία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο πριν το τέλος του 2023, όπως επίσης προγραμματίζεται και αντίστοιχη με την Αίγυπτο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαγγείλει μονομερή μέτρα που θα είναι επωφελή για την καθημερινότητα των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ότι αναλόγως των εξελίξεων στη Νέα Υόρκη πιθανόν να ανακοινωθούν σύντομα.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα μέτρα που αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα ετοιμάστηκαν μετά από συζητήσεις που είχε η δική μας πλευρά με προσωπικότητες από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με την κοινωνία πολιτών και που μπορούν να υλοποιηθούν.

Εξάλλου, σε ερώτηση είπε ότι με τις ΗΠΑ εργαζόμαστε για την προσέλκυση επενδύσεων κυρίως σε συγκεκριμένους τομείς, όπου υπάρχει ενδιαφέρον από τον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα.

Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έτσι ώστε στις συναντήσεις τους με τον ΓΓ των ΗΕ να μεταφέρουν την ετοιμότητα της ΕΕ σε σχέση με το Κυπριακό.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι καθοριστικής σημασίας η συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο την ερχόμενη Τρίτη, συνάντηση, είπε, που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του ΓΓ στο Κυπριακό, ενώ επανέλαβε ότι το δικό του μήνυμα είναι ξεκάθαρο και αφορά τον διορισμό απεσταλμένου από πλευράς ΓΓ για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν δεδομένα που δεν αποκλείουν εξελίξεις εντός της βδομάδας ή και αργότερα.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει ελπίδες σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ευελπιστεί για τη δημιουργία δεδομένων που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε για την επανέναρξη των συνομιλιών, έτσι ώστε να πετύχουμε την υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητα μας, την επίλυση του Κυπριακού.

Κληθείς να πει αν η λήψη μέτρων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα σχετίζεται με τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα μέτρα έχουν τύχει επεξεργασίας και θα ανακοινωθούν, προσθέτοντας ότι είναι ο χρόνος της ανακοίνωσης που εξαρτάται από τις εξελίξεις.

Σε άλλο σημείο είπε, επίσης, ότι εξαιρετικής σημασίας κρίνεται και η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο, σημειώνοντας ότι η δική του συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί μετά για να εξεταστούν τα αποτελέσματα της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι η συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας είναι και η πιο καθοριστική σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αναφορικά με το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η δική μας πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, και πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις θέσεις μας.

Ερωτηθείς για το θέμα πραγματοποίησής κοινής συνάντησης του ιδίου με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για την τριμερή, η δική μας βούληση είναι δεδομένη, ενδεχομένως να γίνει τώρα προς το τέλος της επίσημης εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης ή μπορεί ο ΓΓ να κρίνει ότι μπορεί να γίνει σε επόμενο στάδιο. Δεν το αποκλείω», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Πύλας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εξακολουθούν να γίνονται διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τα ΗΕ και ότι υπάρχει συναντίληψη με τα ΗΕ, σημειώνοντας ότι στόχος μας είναι να μην αμφισβητηθεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να μη δημιουργηθούν δεδομένα που θα προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στο κατοχικό καθεστώς.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζητά συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ μέσω τουρκικού καναλιού: «Να μιλήσουμε για τις ανησυχίες μας», να διαφυλάξουμε τις συγκλίσεις του Κραν Μοντανά, επιμένει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: