Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας έριξε τις τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια: Φόβοι για αύξηση πληθωρισμού

File Photo Πίνακας Χρηματιστηρίου via Gerd Altmann Pixabay




Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (6/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι επενδυτών και αναλυτών για τον πληθωρισμό από την εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου κοντά στα 90 δολάρια.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας περιπλέκει τη μάχη της Fed και της ΕΚΤ, ενώ οι εμπλεκόμενοι στις αγορές προεξοφλούσαν ότι κάπου εδώ πλησιάζει η κορύφωση των επιτοκίων.

«Η επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2% στο τέλος του 2025 είναι το ελάχιστο που πρέπει να επιτύχουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Klaas Knot.

«Οι επιλογές μας είναι ανοιχτές για τη συνεδρίαση στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως και για τις επόμενες συναντήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. «Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε κοντά ή πολύ κοντά στο υψηλό σημείο των επιτοκίων» συμπλήρωσε.

Σε εγχώριο επίπεδο, κατά 2,7% αυξήθηκε το ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία προχώρησε, ταυτόχρονα, σε οριακή αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το πρώτο τρίμηνο, χαμηλώνοντας τον πήχη στο 2% από 2,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Τα στοιχεία της Ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν σημαντική αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, κατά 7,9%, αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 2% σε ετήσια βάση και οριακή αύξηση εξαγωγών κατά 0,1% και εισαγωγών κατά 0,6%.

Οι επιδόσεις αυτές βρίσκονται εντός των προβλέψεων του προϋπολογισμού για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, ωστόσο είναι υποδεέστερες σε σχέση με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2022.

Επίσης, Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων Ευρώ πραγματοποίησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.553 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,48 φορές και η απόδοση διαμορφώ-θηκε στο 3,81% (3,84% στην προηγούμενη έκδοση).

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,23%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,68%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,76%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,13%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,10%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 75 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1273,48 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,24%.

ΟΜΌΛΟΓΑ

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,63%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 5 bps στο 4,37%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 4 μονάδες, στο 3,68% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 7 μονάδες βάσης, στο 3,96%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Νέα άνοδο παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,45%, στα 87,08 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,24%, βρίσκεται στα $90,26.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές απώλειες έναντι του ευρώ, της βρε-τανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0743 δολ./ευρώ.

Με πληροφορίες από ertnews.gr/ Παντελή Μάνου
Eλλάδα Αθήνα 

Στο 3,81% η απόδοση των ετήσιων εντόκων του Ελληνικού Δημοσίου: Υπερκαλύφθηκε 2,5 φορές το ποσό της δημοπρασίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: