Γούντι Αλεν εφ΄όλης της ύλης: Θετικά και υπερβολές του Metoo, το ανόητο στην κουλτούρα ακύρωσης, η κρίση στον κινηματογράφο, οι άδικες κατηγορίες εναντίον του [videos]

US filmmaker Woody Allen arrives at the Lido for the 80th annual Venice International Film Festival, in Venice, Italy, 04 September 2023. The film festival runs from 30 August to 09 September 2023. EPA/ETTORE FERRARI




Ο Γούντι Άλεν εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα #MeToo ενώ προώθησε τη νέα του ταινία, προσθέτοντας ότι μερικές φορές βρίσκει την κουλτούρα των ακύρωσης «ανόητη».

Η καριέρα του σκηνοθέτη έχει βυθιστεί πρόσφατα από μια πρόσφατη επανεστίαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια κατηγορία εναντίον του το 1993, όταν η υιοθετημένη κόρη του, Ντίλαν Φάροου, είπε ότι την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά σε μια σοφίτα τη στιγμή της μάχης για την κηδεμονία μεταξύ του Άλεν και της θετής μητέρας της Dylan, Mia Farrow.

Οι κατηγορίες ερευνήθηκαν δύο φορές και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ο Άλεν πάντα υποστήριζε την αθωότητά του. Ωστόσο, οι επαναδιατυπώσεις των ισχυρισμών από την Dylan και τον αδελφό της Ronan Farrow, έχουν οδηγήσει πολλούς να καταδικάσουν τον Allen.

Μιλώντας στο Variety πριν από την πρεμιέρα της 50ης ταινίας του, Coup de Chance (Stroke of Luck), ο Άλεν, 87 ετών, είπε ότι παρέμεινε υπέρμαχος του #MeToo, αλλά με επιφυλάξεις.

«Νομίζω ότι κάθε κίνηση όπου υπάρχει πραγματικό όφελος, όπου κάνει κάτι θετικό, ας πούμε για τις γυναίκες, είναι καλό», είπε. «Όταν γίνεται ανόητο, είναι ανόητο. Διάβασα περιπτώσεις όπου είναι πολύ ωφέλιμο, όπου η κατάσταση ήταν πολύ ευεργετική για τις γυναίκες, και αυτό είναι καλό. Όταν διαβάζω κάποιες περιπτώσεις σε μια ιστορία στην εφημερίδα όπου είναι ανόητο, τότε είναι ανόητο».

Κληθείς να διευκρινίσει, ο Άλεν συνέχισε: «Είναι ανόητο, ξέρετε, όταν δεν είναι πραγματικά ένα φεμινιστικό ζήτημα ή ένα ζήτημα αδικίας προς τις γυναίκες. Όταν είναι πολύ ακραίο στην προσπάθεια να το μετατρέψεις σε ένα ζήτημα, ενώ, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα το θεωρούσαν ως οποιοδήποτε είδος επιθετικής κατάστασης».

Το 2018, η συμφωνία τεσσάρων φιλμ του Άλεν με την Amazon ακυρώθηκε εν μέρει προφανώς ως αντίδραση στα αστεία σχόλια του σκηνοθέτη ότι θα μπορούσε να είναι το αγόρι της αφίσας για το κίνημα #MeToo. Ο Άλεν μήνυσε αργότερα το στούντιο για 68 εκατομμύρια δολάρια (η υπόθεση διευθετήθηκε ιδιωτικά το 2019, σύμφωνα με αναφορές).

 

Μιλώντας το Σαββατοκύριακο, ο Άλεν στάθηκε σε αυτές τις παρατηρήσεις, λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι είναι αλήθεια. Έχω κάνει 50 ταινίες. Πάντα είχα πολύ καλούς ρόλους για γυναίκες, είχα πάντα γυναίκες στο συνεργείο, πάντα τις πλήρωνα το ίδιο ακριβώς ποσό που πληρώναμε τους άνδρες, δούλευα με εκατοντάδες ηθοποιούς και ποτέ, μα ποτέ δεν είχα ούτε ένα παράπονο από καμία από αυτές.

“Κανένας δεν είπε ποτέ: “Δουλεύοντας μαζί του, ήταν κακός ή παρενοχλούσε.” Αυτό απλά δεν ήταν ένα θέμα. Οι εκδότες μου ήταν γυναίκες. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Δεν ήταν ποτέ στο μυαλό μου με κανέναν τρόπο. Προσλαμβάνω αυτόν που πιστεύω ότι είναι καλός για τον ρόλο. Όπως είπα, έχω δουλέψει με εκατοντάδες ηθοποιούς, άγνωστες ηθοποιούς, αστέρια, ηθοποιούς μεσαίου επιπέδου. Κανείς δεν παραπονέθηκε ποτέ και δεν υπάρχει τίποτα για να παραπονεθεί».

Πιεσμένος να σχολιάσει τη μίνι σειρά του 2021 στην οποία οι Farrows προώθησαν την υπόθεσή τους εναντίον του Allen, Allen v Farrow, ο Allen είπε ότι «η αντίδρασή του ήταν πάντα η ίδια. Η κατάσταση έχει ερευνηθεί από δύο μεγάλα ανακριτικά όργανα. Και τα δύο, μετά από μακρές λεπτομερείς έρευνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι κατηγορίες δεν είχαν καμία αξία.

«Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτό. Το γεγονός ότι διατηρείται με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως αρέσει στους ανθρώπους η ιδέα ότι διατηρείται. Ξέρετε, ίσως υπάρχει κάτι ελκυστικό για τους ανθρώπους. Μα γιατί; Γιατί; Δεν ξέρω τι μπορείτε να κάνετε εκτός από τη διερεύνηση, την οποία έκαναν τόσο σχολαστικά. Μίλησαν με όλους τους ενδιαφερόμενους και κατέληξαν και οι δύο στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα».

Το Coup de Chance είναι ένα γαλλόφωνο θρίλερ που διαδραματίζεται στο Παρίσι, αλλά ο Άλεν είπε ότι αν έκανε άλλη ταινία, αυτή θα ήταν στη Νέα Υόρκη. Οι ηθοποιοί των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν χωριστεί σε ομάδες που συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν, όπως η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Νταϊάν Κίτον και η Έμα Στόουν και εκείνες – όπως ο Κόλιν Φερθ, ο Τίμοθι Σαλαμέτ και η Ρεμπέκα Χολ – που δεν τον υποστηρίζουν.

Ωστόσο, ο Άλεν είπε στο Variety ότι το casting δεν ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο όσον αφορά το να ξεκινήσει μια τέτοια ταινία. «Δεν είναι αρκετά δύσκολο να είσαι παράγοντας. Δεν είναι αρκετά δύσκολο, ώστε με τα χρόνια, συνεχίζω να κάνω ταινίες. Εννοώ ότι αυτό που ήταν πολύ προκλητικό ήταν ο Covid. Αυτή ήταν μια μεγάλη πρόκληση.

«Ξέρω ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν τα ίδια για μένα. Κάνω τις ταινίες μου. Αυτό που άλλαξε είναι η παρουσίαση των ταινιών. Ξέρεις, δουλεύω και είναι η ίδια ρουτίνα για μένα. Γράφω το σενάριο, μαζεύω λεφτά, κάνω την ταινία, τη γυρίζω, την μοντάρω, βγαίνει. Η διαφορά δεν είναι από την κουλτούρα ακύρωσης. Η διαφορά είναι στον τρόπο που παρουσιάζουν τις ταινίες. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή».

Ο Άλεν απηχούσε επίσης συναισθήματα συνομήλικων, συμπεριλαμβανομένου του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ότι ο κινηματογράφος δεν απολαμαβάνει αυτή την περίοδο ακμή.

«Υπήρχαν τρεις ή τέσσερις ταινίες που πέθαινα να δω. Κάθε εβδομάδα θα υπήρχε μια ταινία από τον Truffaut και τον Fellini και τον Ingmar Bergman και τον Kurosawa. Τώρα, πολύ λίγες ευρωπαϊκές ταινίες παίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Νομίζω ότι δεν είμαστε σε ένα υπέροχο μέρος πολιτιστικά, σίγουρα όχι στον κινηματογράφο».

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα

Οι ροκ Aerosmith αποχαιρετούν μετά από 50 χρόνια μουσική: Κάνουν το γύρο της Αμερικής ξεκινώντας από τη Φιλαδέλφεια [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: