Γιατί πυροβολείτε την κυπριακή Αστυνομία για την αδράνεια της στη Χλώρακα και τη Λεμεσό; Είναι η εικόνα και ομοίωση της άθλιας κομματοκρατίας και ευνοιοκρατίας…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ομιλεί στους δημοσιογράφους, στη Βάβλα. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, Λευκωσία

Τα θλιβερά γεγονότα στην κοινότητα της Χλώρακας και στη Λεμεσό, με αφορμή το μεταναστευτικό, ανέδειξαν ξανά τις διαχρονικές ανίατες παθογένειες της κυπριακής Αστυνομίας.

Η εκκωφαντική ανεπάρκειά της στην αντιμετώπιση κουκουλοφόρων και στις δύο περιπτώσεις επέσυρε, όπως ήταν αναμενόμενο, την μήνιν όχι μόνο του Προέδρου Χριστοδουλίδη αλλά και της κοινωνίας των νομοταγών πολιτών.

Μερικές δεκάδες κουκουλοφόρων συνέτριψαν ξανά το κύρος της Δύναμης, εξευτέλισαν το κράτος και επέβαλαν την παρανομία στους δρόμους. Διερωτάται κάθε πολίτης: ΓΙΑΤΙ η  Αστυνομία επιτρέπει εκδηλώσεις κουκουλοφόρων; ΓΙΑΤΙ η κυπριακή Βουλή δεν τολμά να ποινικοποιήσει, επιτέλους, την κουκούλα ως φορέα παρανομίας και ανωμαλίας;

Για πολλοστή φορά εδώ και δεκαετίες, η μεν Αστυνομία γελοιοποιείται από μια δράκα ασύλληπτων κουκουλοφόρων, το δε κράτος εμφανίζεται εγκληματικά αδύναμο να επιβάλει τον Νόμο, την τάξη και, κυρίως, να διασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Πέρα από την εγκληματικότητα που ενδημεί, σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει, εκτός από τον Αττίλα, τον χειρότερο εφιάλτη:

Το μεταναστευτικό, ως εργαλείο, μέσο και τρόπο της Τουρκίας για να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση της νήσου, κατά το πρότυπο παλαιόθεν της συριακής Αλεξανδρέττας, και να προλειάνει το έδαφος για την κατάποση και της υπόλοιπης Κύπρου. Οι χιλιάδες μεταναστών, που παράνομα εισβάλλουν στο νησί, προέρχονται κυρίως από την εμπόλεμη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και, προπάντων, από την υποσαχάρια Αφρική: Καμερούν, Νιγηρία, Κόνγκο.

  • Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φανατικοί μουσουλμάνοι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλοί Τουρκομάνοι, μίσθαρνα όργανα της Τουρκίας στη Συρία, εισέβαλαν στην Κύπρο ως δήθεν κατατρεγμένοι.
  • Μετά τα όσα τραγελαφικά και ανεπίτρεπτα συνέβησαν, με την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, που διαπραγματεύθηκαν με Σύριο, ο οποίος απειλούσε να γυρίσει ανάποδα την Πάφο και να εισβάλει στα σπίτια Ελλήνων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξεμάνη.

Την περ. Κυριακή (3/9/2023), σε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό, δήλωσε ότι ντρέπεται για όσα έγιναν, δεν αρμόζουν στην Κύπρο, απαίτησε λήψη μέτρων για εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, και προειδοποίησε ωμά τους δύο αξιωματούχους ότι δεν θα υπήρχε άλλη περίοδος ανοχής. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας και η Δύναμη έγιναν δέκτες σκληρών επικρίσεων για ανικανότητα, ανεπάρκεια, υποτίμηση των κινδύνων, αδυναμία αντιμετώπισης των κουκουλοφόρων, κ.λπ.

Γιατί, όμως, όλοι πυροβολούν την Αστυνομία; Ποιοι είναι αυτοί που την κατηγορούν; Τα πολιτικά κόμματα και οι εκάστοτε Πρόεδροι. Μα, αυτοί, είναι η κατάρα, η γάγγραινα και η αιτία της θλιβερής εικόνας της. Η Αστυνομία της Κύπρου έχει μια μακρότατη ιστορία αποτυχιών, γελοιοποιήσεων, κυρίως διαφθοράς και συναγελασμού με τον υπόκοσμο και εγκληματικά στοιχεία.

Από την εποχή του Μακαρίου είναι υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων. Μία ήταν και είναι η πρακτική, την οποία όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις και τα περισσότερα κόμματα ασκούν:

Ευνοιοκρατία, ημετεροκρατία, αχρηστοκρατία, ανικανοκρατία, αναξιοκρατία, παρεμβάσεις, κομματικοί διορισμοί και προαγωγές, ρουσφέτια! Πρόεδροι και υπουργοί μιλάνε συχνά για «σάπια μήλα» στη Δύναμη. Πόσες μελέτες, πόσες δεσμεύσεις για πάταξη της σήψης και της διαφθοράς, πόσες εξαγγελίες ότι το έγκλημα θα παταχθεί και η Αστυνομία θα είναι ο εγγυητής της ασφάλειας του πολίτη.

Φούμαρα και λήροι! Η ίδια θλιβερή κατάσταση και στις Κεντρικές Φυλακές, άντρο παρανομίας, ναρκωτικών και διοργάνωσης εγκληματικών δραστηριοτήτων. Να θυμηθούμε την εντυπωσιακή απόδραση και περίπατο του ισοβίτη Κίτα, σε κεντρικό δρόμο της Λευκωσίας, που εξευτέλισε το κράτος και την Αστυνομία και οδήγησε σε παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού; Να θυμηθούμε τον μ. Πρόεδρο, Δ. Χριστόφια, που διαβεβαίωνε ότι θα εξαλείψει τη σήψη σε θεσμούς και υπηρεσίες τους κράτους;

Να αναφέρουμε τι έλεγε κομπαστικά ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (επί προεδρίας Κληρίδη), Ν. Κόσης; Σε συνέντευξή του («Σημερινή», 24.10.1999) υποστήριζε πως το μαχαίρι του νόμου «βρίσκεται ήδη στο κόκκαλο και δουλεύει». Από τότε πέρασαν 24 ολόκληρα χρόνια αλλά φαίνεται πως εκείνο το περιβόητο μαχαίρι ή νυστέρι ή ο νόμος ο παλληκαράς, ακόμα δουλεύει αλλά, μάλλον, μας δουλεύει κανονικά. Και αναποτελεσματικά.

Πριν από 22 χρόνια -για να μην αναφερθούμε σε παλαιότερες εποχές…- κατάδικος δραπετεύει και γελοιοποιεί κράτος και Αστυνομία. Ο τότε Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης και ο τότε Υπουργός Ν. Κόσης εξήγγειλαν μέτρα και «τομές» για να εμπεδωθεί το τρωθέν αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Δεν έγινε απολύτως τίποτε.

Όπως δεν έγινε και επί προεδρίας Τάσσου και στη συνέχεια κατά τη δεκαετία Αναστασιάδη. Εκθέσεις επί εκθέσεων Βρετανών και άλλων ξένων εμπειρογνωμόνων αναφέρονταν στην «Αστυνομία του 21ου αιώνα». Διαδοχικοί Αρχηγοί Αστυνομίας κατέθεταν το όραμά τους για μια σύγχρονη, αποτελεσματική, αδιάφθορη Δύναμη με πάταξη της διαφθοράς.

  • Ο Σύνδεσμος αστυνομικών «Ισότητα», μετά τα γεγονότα στη Χλώρακα, με οργή κατήγγειλε ότι εδώ και πολλούς μήνες επισήμανε προς την ηγεσία της Δύναμης και σε αρμοδίους:

«Έλλειψη προσωπικού πρώτης γραμμής λόγω κακοδιαχείρισης οργανογράμματος. – Έλλειψη στήριξης από την Ηγεσία για να επιβάλουμε τον νόμο και την τάξη με ανάλογη βία. – Έλλειψη κρατητηρίων για μαζικές συλλήψεις παραβατών. – Έλλειψη γενικού πλάνου καταστολής. – Έλλειψη μόνιμων αντιοχλαγωγικών μονάδων στις επαρχίες. – Έλλειψη εξοπλισμού».

Γιατί η ηγεσία και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι κωφεύουν στα καίρια αλλ’ είναι ταχύτατοι στην εκτόξευση κατηγοριών; Δεν είναι όλα μαύρα και άραχλα στην Αστυνομία. Υπάρχουν πολλά άξια και ικανά, άριστα εκπαιδευμένα και μορφωμένα στελέχη και απλά όργανα που, ευόρκως, με συνέπεια, επαγγελματισμό, φιλότιμο, σεβασμό στον πολίτη και στον ρόλο τους ως οργάνων του Νόμου και της τάξης, επιτελούν το δύσκολο έργο που τους ανέθεσε η Πολιτεία.

Γιατί, λοιπόν, η Δύναμη δεν ανταποκρίνεται στο πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο της; Πέρα από τη διαχρονική υποστελέχωσή της (χρειάζονται ακόμα τουλάχιστον 600 νέοι αστυνομικοί), κυβερνήσεις και κόμματα έδεσαν κυριολεκτικά τα χέρια της Δύναμης. Πότε και πώς οι αστυνομικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν «λελογισμένη βία» για αντιμετώπιση χούλιγκαν, οχλαγωγούντων, παραβατών, παρανόμων, κουκουλοφόρων;

Το κατάντημα της κυπριακής Αστυνομίας οφείλεται σε σοβαρούς, διαχρονικούς και ανίατους λόγους: Είναι η πυώδης και δηλητηριώδης γάγγραινα της κομματοκρατίας, η Λερναία Ύδρα της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς, το τέρας της αχρηστοκρατίας, ο πουρκουαδισμός της αναξιοκρατίας και της ημετεροκρατίας.

Ερωτάται και ο νυν Πρόεδρος της Κύπρου: Είναι έτοιμος να αναμετρηθεί και να συντρίψει αυτά τα τέρατα και να αποκαθάρει, να εξυγιάνει και να αναβαθμίσει σε ατομικό, διοικητικό και επιχειρησιακό επίπεδο την Αστυνομία, ώστε να εμπεδώσει ταυτόχρονα και το αίσθημα ασφάλειας και τον εντεύθεν σεβασμό των πολιτών στη Δύναμη;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Από το Τρικουπη-στάν στο Χλωρακι-στάν και το “ιταμό τελεσίγραφο” στην Κυπριακή Δημοκρατία: Στη μπανανία Κύπρο επελαύνει ασυγκράτητος ένας τρίτος, εφιαλτικός Αττίλας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: