«Φως» για ειρήνη στον ξεχασμένο εμφύλιο της Υεμένης: Επέστρεψαν στη Σανάα επειτα από «θετικές» συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, οι εκπρόσωποι των Χούθι

File Photo Αντάρτες Χούθι στην Υεμένη EPA/YAHYA ARHAB




Εκπρόσωποι των σιιτών ανταρτών Χούθι επέστρεψαν σήμερα στη Σανάα έπειτα από «θετικές» συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν συγκεκριμένες πρόοδοι με την πλούσια μοναρχία του Κόλπου που εμπλέκεται στον πόλεμο στην Υεμένη, χώρα που είναι αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Εκπρόσωποι των Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, είχαν μεταβεί στο Ριάντ την Πέμπτη για την πρώτη ανακοινωμένη επίσκεψή τους στη χώρα από το 2015, όταν η Σαουδική Αραβία ανέλαβε επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμού εναντίον των ανταρτών.

Οι αξιωματούχοι των Χούθι «επέστρεψαν συνοδευόμενοι από τον διαπραγματευτή του Ομάν στην πρωτεύουσα Σανάα έπειτα από πενθήμερες διαπραγματεύσεις στο Ριάντ», μετέδωσε το al Masirah, το τηλεοπτικό δίκτυο των ανταρτών.

«Θα υπάρξει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων», επεσήμανε στην πλατφόρμα X ο Άλι αλ Κουμ, μέλος του πολιτικού συμβουλίου των Χούθι, χωρίς να κάνει λόγο για συγκεκριμένες προόδους στο Ριάντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες ήταν «σοβαρές και θετικές» και επικράτησε «αισιοδοξία» σε ό,τι αφορά την πιθανότητα «να ξεπεραστούν τα εμπόδια» μεταξύ των Χούθι και των Σαουδαράβων.

Σε ανακοίνωσή του στο X χθες Τετάρτη το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε «τα θετικά αποτελέσματα» των συνομιλιών που είχαν θέμα «την κατάρτιση οδικού χάρτη με στόχο να υποστηριχθεί η διαδικασία ειρήνης στην Υεμένη».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Άμυνας, αδελφός του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «υπογράμμισε ότι το βασίλειο εξακολουθεί να στηρίζει την Υεμένη και τον αδελφό λαό της».

Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί

Αυτή η επίσκεψη των ανταρτών στο Ριάντ δεν ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν μεταβεί στη Σανάα πριν πέντε μήνες, όμως πραγματοποιήθηκε εν μέσω αναθέρμανσης των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, περιφερειακό της αντίπαλο.

Εξάλλου συνομιλίες διεξάγονται τακτικά στο σουλτανάτο του Ομάν.

Την Κυριακή οι αντάρτες είχαν δηλώσει ότι ελπίζουν να σημειωθούν πρόοδοι στο Ριάντ.

Οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες είχαν χαιρετίσει οι ΗΠΑ, αφορούσαν συγκεκριμένα θέματα, όπως η πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων της κυβέρνησης των Χούθι, η απελευθέρωση κρατουμένων και η απόσυρση των δυνάμεων του συνασπισμού από την Υεμένη.

Οι αντάρτες κατέλαβαν το 2014 τη Σανάα εκδιώκοντας την κυβέρνηση, και στη συνέχεια μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης.

Το 2015 επενέβη στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία για να στηρίξει την κυβέρνηση της Υεμένης.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος ανησυχεί κυρίως για το ενδεχόμενο ευρείας κλίμακας λιμού καθώς η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια συνεχώς μειώνεται.

Καθώς η επέμβασή του δεν βοήθησε να εκδιωχθούν οι Χούθι, το Ριάντ προσπαθεί να απομακρυνθεί από αυτή τη σύγκρουση, που του κοστίζει χρήματα και πλήττει τη διεθνή του εικόνα.

Ειδικοί του ΟΗΕ έχουν κατηγορήσει όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές για εγκλήματα πολέμου.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σαναά, Υεμένη

Συντονισμός Τουρκίας, Ιράν και Κατάρ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ κατά της Ευρώπης, για τη βεβήλωση του Κορανίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: