Αιθιοπία και Ερυθραία συνεχίζουν από κοινού τα εγκλήματα πολέμου κατά των αμάχων στο Τιγκράι, καταγγέλλουν στελέχη του ΟΗΕ [videos]

File Photo epa10281846 Redwan Hussien Rameto (2-L), Representative of the Ethiopian government, and Getachew Reda (2-R), Representative of the Tigray People’s Liberation Front (TPLF), sign a peace agreement EPA/Alet Pretorius




Εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξακολουθούν να διαπράττονται στην Αιθιοπία σχεδόν ένα χρόνο αφότου η κυβέρνηση και περιφερειακές δυνάμεις από το Τιγκράι συμφώνησαν να βάλουν τέλος στις μάχες, αναφέρουν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε έκθεσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση αυτή που διήρκεσε δύο χρόνια και τερματίσθηκε επισήμως πέρυσι το Νοέμβριο. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνταν για ωμότητες, όπως σφαγές, βιασμούς και αυθαίρετες κρατήσεις, αλλά αμφότερες αρνούνταν πως ευθύνονται για συστηματικές καταχρήσεις.

«Ενώ η υπογραφή της συμφωνίας μπορεί να έκανε σε μεγάλο βαθμό τα όπλα να σωπάσουν, δεν έχει διευθετήσει τη σύγκρουση στο βόρειο τμήμα της χώρας, ιδιαίτερα στο Τιγκράι, ούτε έχει φέρει μια συνολική ειρήνη», ανέφερε σε δήλωση που συνοδεύει την έκθεση ο Μοχάμεντ Τσάντε Οτμάν, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αιθιοπία.

«Η κατάσταση στην Αιθιοπία παραμένει εξαιρετικά σοβαρή», πρόσθεσε.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή αναφέρει πως οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Τιγκράι «είναι σοβαρές και συνεχίζονται» και προσθέτει ότι σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων από τις Αμυντικές Δυνάμεις της Ερυθραίας.

Η Ερυθραία, η οποία έστειλε στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της αιθιοπικής κυβέρνησης στη διάρκεια της σύγκρουσης, έχει απορρίψει κατηγορίες κατοίκων και οργανώσεων για τα δικαιώματα ότι στρατιώτες της διέπραξαν καταχρήσεις στο Τιγκράι.

Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται πως παραβιάσεις «υποκινήθηκαν ή έγιναν ανεκτές από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει αποτύχει στο καθήκον της να προστατεύσει τον πληθυσμό της από παραβιάσεις από ένα ξένο στρατό ή από την πολιτοφυλακή Αμχάρα που είναι παρούσα στις περιοχές του Δυτικού και του Νότιου Τιγκράι».

Στην έκθεση αναφέρεται πως οι Αιθιοπικές Εθνικές Αμυντικές Δυνάμεις, οι Αμυντικές Δυνάμεις της Ερυθραίας και συμμαχικές περιφερειακές ειδικές δυνάμεις διεξάγουν μια «εκτεταμένη και συστηματική επίθεση» εναντίον άμαχων πληθυσμών.

«Διαπιστώνεται ότι μέλη αυτών των δυνάμεων διέπραξαν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του φόνου, των βασανιστηρίων, του βιασμού, πράξεις σεξουαλικής φύσης ανάλογης σοβαρότητας, σεξουαλική σκλαβιά, φυλακίσεις σε καθεστώς δουλείας ή άλλες σοβαρές στερήσεις της ελευθερίας…», αναφέρεται στην έκθεση.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν επανειλημμένα αρνηθεί πως οι στρατιώτες τους διαπράττουν εκτεταμένα εγκλήματα μόνοι τους ή με τις δυνάμεις της Ερυθραίας, και έχουν υποσχεθεί να ερευνήσουν καταγγελίες για μεμονωμένες καταχρήσεις.

Οι αρχές της αιθιοπικής περιφέρειας Αμχάρα έχουν επίσης αρνηθεί πως οι δυνάμεις τους έχουν διαπράξει ωμότητες στη γειτονική περιφέρεια Τιγκράι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Γενεύη, Ελβετία

ΓΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: