Εσωκομματικές αιχμές Τσακαλώτου (έπρεπε να σταθούμε όλοι μαζί στους πλημμυροπαθείς) και επίθεση κατά Μητσοτάκη (Δεν μπορεί να οργανώσει μεθύσι σε μια μπυραρία)

FILE PHOTO: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Tην απογοήτευσή του για τη χαμένη ευκαιρία να παρουσιαστεί το όλον κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συντεταγμένα, δίπλα στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και εμφανίστηκε αντίθετος στις κατά μόνας επισκέψεις υποψηφίων εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μηνύματα.

Στις δηλώσεις του σύμφωνα με την ενημέρωση του κόμματος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να οργανώσει ένα μεθύσι σε μια μπυραρία», και πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή παραδείγματος: Το να δίνουμε χρήματα στις αποζημιώσεις και όχι στην πρόληψη, είναι και ακριβό και αναποτελεσματικό». Ακολούθως εξήγησε: «Πρέπει λοιπόν να χτίσεις σε δύο επίπεδα: το πρώτο είναι το υπόβαθρο, δηλαδή να υπάρχει χωροταξία παντού, κτηματολόγια, δασικοί χάρτες κλπ. Αυτό δεν υπάρχει εξαιτίας του φοβερού μίγματος νεοφιλελευθερισμού και πελατειακού κράτους της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για παράδειγμα, είχε ανεβάσει δασικούς χάρτες, και η ΝΔ τους κατέβασε για πελατειακούς λόγους. Το δεύτερο επίπεδο, είναι να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Θεσσαλία: από το τι πρέπει να παράγουν μέχρι τα αντιπλημμυρικά έργα, τις βιομηχανικές διεργασίες, με ένα κράτος που θα έχει συνέχεια. Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε καταγραφή των ρεμάτων, ενώ υπάρχουν υπηρεσίες όπως το Αστεροσκοπείο ή το ΓΕΩΤΕΕ που υποχρηματοδοτούνται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Συνεπώς, χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό κράτος με ισχυρή περιφερειακή διάσταση. Να φύγουμε από τη λογική της καταστολής».

  • Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος παντού. Ακόμα και εντός του κόμματος». Επανέλαβε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, κάτι που θα ισχύει και εάν εκλεγεί πρωθυπουργός και εξήγησε: «γιατί δεν μπορεί, για παράδειγμα, να συνεχίσει να έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός την ΕΡΤ, να έχει σε κάθε υπουργείο τον βασικό υπουργό αλλά από κάτω να έχει έναν υφυπουργό που να τον ελέγχει, δεν μπορεί να μη δουλεύει το υπουργικό συμβούλιο. Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί και χρειάζεται, και στο επίπεδο του κράτους, μια συλλογική ηγεσία που να συζητάει, να προγραμματίζει τις παρεμβάσεις της. Και μια πολύ ισχυρή περιφερειακή διάσταση. Γιατί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν συνομιλεί καν με τους επιστήμονες, έχουμε γυρίσει, είπε, πίσω στην εποχή του Γαλιλαίου, τότε που τον κατηγορούσε ο Πάπας για τη θεωρία του ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Έτσι και η κυβέρνηση έφτασε να κατηγορεί το Αστεροσκοπείο ότι έχει πολιτικές σκοπιμότητες!».

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το κόμμα πρέπει να έχει όραμα, να έχει μια συλλογική ηγεσία και συλλογικές διεργασίες, να έχει άποψη και να παρεμβαίνει, να συζητάει πολιτικά, ιδεολογικά, να δίνει χωρίς δεύτερη σκέψη τις ιδεολογικές μάχες σε όλα τα επίπεδα. Ένα κόμμα που θα πείθει τον κόσμο ότι λέει αυτά που εννοεί και εννοεί αυτά που λέει. Μόνο έτσι θα επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και τη στήριξη του κόσμου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: