Eπιστρέφει στις ΗΠΑ ο Αμερικανός Στρατιώτης που πέρασε παράνομα στη Βόρεια Κορέα: Aπελάθηκε από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ [βίντεο]

Ο Τράβις Κινγκ ο οποίος είχε περάσει παράνομα τα σύνορα της Βόρειας Κορέας. Photo screenshot via YouTube. ABC News




Ήταν 18 Ιουλίου όταν ο Αμερικανός στρατιώτης Τρέιβις Κινγκ, επισκεπτόμενος με ένα γκρουπ τουριστών την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, παραβίασε τρέχοντας τη Διαχωριστική Γραμμή που χωρίζει στα δύο την Κορεάτικη Χερσόνησο και πέρασε παράνομα στη Βόρεια Κορέα, με την τύχη του να αγνοείται για αρκετό διάστημα.

Χθες Τετάρτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ KCNA ανέφερε ότι «τα αρμόδια όργανα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας αποφάσισαν να απελάσουν τον στρατιώτη του αμερικανικού ναυτικού Τρέιβις Κινγκ, ο οποίος βρέθηκε παράνομα στην επικράτεια της χώρας».

Έγινε γνωστό ότι παραδόθηκε από τις βορειοκορεάτικες αρχές στην πρεσβεία της Σουηδίας στην Πιονγιάνγκ, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο βόρειο κομμάτι της κορεάτικης χερσονήσου αφού η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει εκεί διπλωματική εκπροσώπηση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κίνα, όπου παραδόθηκε σε αμερικανική αντιπροσωπεία και βρίσκεται στο δρόμο για την πατρίδα του.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλλερ, αφού ευχαρίστησε τη σουηδική διπλωματική αποστολή για τη διαμεσολάβηση, ανακοίνωσε ότι ο Τρέιβις Κινγκ έχει συναντηθεί ήδη με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Πεκίνο Νίκολας Μπερνς, φαινόταν καλά στην υγεία του και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που θα έβλεπε και πάλι την οικογένειά του.

Ο 23χρονος στρατιώτης επρόκειτο να επαναπατριστεί τον περασμένο Ιούλιο ως πειθαρχικό μέτρο για προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη νοτιοκορεάτικη δικαιοσύνη για βιαιοπραγία και καταστροφή δημόσιας περιουσίας, όταν προκάλεσε ζημιές σε περιπολικό της αστυνομίας κατά τη διάρκεια ενός καβγά.

Κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να διαφύγει στη Βόρεια Κορέα.

Οι αρχές του ερμητικού καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσαν ότι ο Κινγκ κρατείται, ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο στρατιώτης αγνοείται και γνωστοποίησαν ότι εξέφρασε την επιθυμία να ζητήσει άσυλο στη χώρα εξαιτίας της «απάνθρωπης μεταχείρισης και των φυλετικών διακρίσεων που ήταν αναγκασμένος να υποστεί στον αμερικανικό στρατό».

Η εξέλιξη της υπόθεσης αποτελεί ένα μάλλον σπάνιο δείγμα συνεργασίας των κρατικών αρχών της Β. και Ν. Κορέας, των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακήρυξαν τον Κινγκ αιχμάλωτο πολέμου και περιορίστηκαν να ανακοινώσουν την εξαφάνισή του, ούτε η Πιονγκ Γιανγκ έκανε λόγο για κατασκοπεία ή κάτι παρεμφερές, αλλά αντιμετώπισε τελικά την κατάσταση ως θέμα παράνομης μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

O Τραμπ που απουσίαζε μεγάλος νικητής του debate των Ρεπουμπλικανών: Xαοτική διαδικασία με αλληλοκατηγορίες και βολές κατά του τέως προέδρου [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: