Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας και η συνάντηση Ερντογάν με Γκουτιέρες στα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η αυριανή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεςστο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ, οι επιδιώξεις της Λευκωσίας από τη Νέα Υόρκη, αλλά και της Τουρκίας για την Πύλα, είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων του σημερινού Τύπου στην Κύπρο.

Επίσης στα πρωτοσέλιδα προβάλλονται η μεγάλη αναμονή για ειδικούς γιατρούς και ψυχιατρικές κλινικές στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα για ρεκόρ συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Κανόνες εμπλοκής θέλει η Τουρκία για την Πύλα» επικαλείται στο κύριο της θέμα πληροφορίες της εφημερίδας σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη επικίνδυνο παιχνίδι για την Πύλα, με την Τουρκία να επιδιώκει να εξασφαλίσει για την περιοχή «κανόνες εμπλοκής» αντί για χωριστή συμφωνία που θα διέπει το καθεστώς της ειρηνευτικής δύναμης (SOFA).

Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι σίγουρο το πρόστιμο για την Κύπρο για ρύπους στις μεταφορές. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν ατεκμηρίωτες αναρτήσεις που τρομοκρατούν πολίτες με επίκεντρο κυρίως το γραμμικό πάρκο Πεδιαίου στον Στρόβολο.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ρεκόρ συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα» γράφει στο κύριο του θέμα ότι στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι στην Κύπρο καταγράφεται ο υψηλότερος βαθμός συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα στην Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια σημαντική διαφορά μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων.

Αλλού αναφέρεται σε επίμονο φλερτ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ΔΗΣΥ. Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι η κυπριακή ναυτιλία προσφέρει 50 εκ. ευρώ για τους πληγέντες των καταστροφών στην Ελλάδα.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Τα βλέμματα στραμμένα στον Ερντογάν» γράφει ότι η αυριανή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι αυτή που θα δώσει απαντήσεις ως προς το κατά πόσο υπάρχει προοπτική για μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι σε βαθιά νερά μπαίνει η κυπριακή ναυτιλία για συμμετοχή της Κύπρου και στις μεταφορές σιτηρών. Αλλού γράφει ότι Κύπρια μητέρα που διαμένει στην Κρήτη άφησε ανεπιτήρητα στο σπίτι οκτώ παιδάκια.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Μεγάλη η αναμονή για ειδικούς γιατρούς και ψυχιατρικές κλινικές» και γράφει ότι οι αρμόδιοι ψάχνουν λύσεις για να μην ταλαιπωρείται άλλο ο κόσμος με την ΠΑΣΥΝΟ να ζητεί μετάθεση νοσηλευτών/τριών στη Λεμεσό αντί να επανδρωθεί ξενώνας στα Λατσιά.

Γράφει σε άλλο θέμα ότι ισχυρή άποψη όσον αφορά την ανάγκη για λήψη μέτρων για την ακρίβεια στον τομέα της ενέργειας εκφράζουν οι Κύπριοι σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δραματικές αλλαγές στα κατεχόμενα και στη δημογραφική δομή.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
Λευκωσία, Κύπρος

«Κάνε ότι κοιμάσαι»: Βραβείο Καλύτερης Τηλεοπτικής Σειράς στον Διεθνή Διαγωνισμό Seoul International Drama Awards 2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: