Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο: Τι δείχνει ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας

File Photo:  Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Επιδείνωση σημειώθηκε στο οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) που δίνει στη δημοσιότητα το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως αναφέρεται, τ​​​​​​ον Σεπτέμβριο 2023, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε, με τον ΔΟΣ να μειώνεται κατά 1,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι «παρά τις αυξομειώσεις, ο ΔΟΣ έχει κυμανθεί πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (100 μονάδες) κατά τους εννέα μήνες του έτους, υποδηλώνοντας ανθεκτική εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, συνοδευόμενη όμως από αβεβαιότητα και προκλήσεις».

Η πτώση του ΔΟΣ, προστίθεται, «προήλθε από την περαιτέρω αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση τον κατασκευαστικό τομέα».

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του ΠΚ στις υπηρεσίες οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν λιγότερο ευνοϊκά την πρόσφατη οικονομική τους κατάσταση, με αποτέλεσμα την οριακή υποχώρηση του κλίματος στον τομέα.

Η επιδείνωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο προήλθε από τις δυσμενέστερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων, όπως είναι οι πρόσφατες πωλήσεις και τα τρέχοντα αποθέματα.

Στη μεταποίηση το κλίμα σημείωσε μικρή κάμψη, κυρίως λόγω της προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Την ίδια ώρα, το κλίμα στις κατασκευές βελτιώθηκε οριακά, εξαιτίας των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για την απασχόληση στον τομέα κατά το επόμενο τρίμηνο.

Αναφέρεται ότι το καταναλωτικό κλίμα τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο του έτους.

«Συγκριτικά με τον Αύγουστο, οι καταναλωτές τοποθετήθηκαν πιο αρνητικά σε σχέση με την πρόσφατη και τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους. Επιπρόσθετα, τον Σεπτέμβριο, οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο επιδεινώθηκαν σημαντικά, ενώ οι προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας παρέμειναν στα αρνητικά επίπεδα του Αυγούστου», προστίθεται.

Παράλληλα, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας σημείωσε άνοδο τον Σεπτέμβριο, λόγω αύξησης της αβεβαιότητας ανάμεσα σε καταναλωτές και σε επιχειρήσεις, κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Σημειώνεται ότι η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / (ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΑΓΚ)
Λευκωσία, Κύπρος

Συνεδριάζει το υπουργικό για να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024: Ο πρώτος της κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: