Έπεσε από τον ουρανό και προσγειώθηκε με τα πόδια ο τραμπικός Κεν Πάξτον: Ο Ρεπουμπλικάνος πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας γλίτωσε την παύση

epa10862931 Texas Attorney General Ken Paxton watches during the closing remarks of his impeachment trial, in the Senate at the Texas Capitol in Austin, Texas, USA, 15 September 2023. EPA, Adam Davis




Ο Κεν Πάξτον, ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης στο Τέξας, Ρεπουμπλικάνος με επιρροή, μέγας αντίπαλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν στα δικαστήρια, γλίτωσε χθες Σάββατο την παύση του από το αξίωμα, έπειτα από ψηφοφορία στη Γερουσία της πολιτείας του.

Ο εξηντάρης υπερσυντηρητικός πολιτικός, που θεωρείται άνθρωπος στενά συνδεδεμένος με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διχάζει το ίδιο του το στρατόπεδο και η έκβαση της υπόθεσής του θεωρείτο αβέβαιη.

Τον Μάιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Τέξας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την παραπομπή σε δίκη ενόψει της πιθανής παύσης του. Όμως η Γερουσία, όπου κρίθηκε η τύχη του, προτίμησε να τον αθωώσει.

Αφού αναδείχθηκε το 2014 επικεφαλής του συστήματος δικαιοσύνης του Τέξας, είδε να του ασκείται δίωξη το 2015 για οικονομική απάτη, χωρίς να έχει δικαστεί μέχρι τώρα. Αυτό δεν τον εμπόδισε να επανεκλεγεί το 2018, κατόπιν το 2022.

Στο αξίωμα αυτό, έχει καταθέσει περίπου πενήντα προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, προσπαθώντας να ανατρέψει τις πολιτικές της μεταξύ άλλων για τη μετανάστευση, τη φορολογία και το περιβάλλον.

Το 2020, μέλη της ομάδας του κατήγγειλαν κατάχρηση εξουσίας από τον κ. Πάξτον. Αφού απολύθηκαν, οι «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» αυτοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας καταχρηστικές απολύσεις. Στις αρχές της χρονιάς, ο κ. Πάξτον έκλεισε συμφωνία για να τερματιστούν οι προσφυγές τους, με αντάλλαγμα αποζημιώσεις 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ζήτησε τον λογαριασμό να τον πληρώσει η πολιτεία. Αυτό ακριβώς οδήγησε στην έναρξη έρευνας επιτροπής του πολιτειακού Κογκρέσου του Τέξας.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Χιούστον, United States

«Τα 80 είναι τα νέα 40, δεν το ξέρετε;» – Κορυφαία απάντηση του Λευκού Οίκου για τη «μεγάλη ηλικία» του Τζο Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: