Πέντε περιοχές στο στόχαστρο του «Daniel» τις επόμενες 24 ώρες, αγωνία για πλημμύρες στα καμένα* Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας [videos]

FILE PHOTO: Πυκνές νεφώσεις στην πόλη του Ναυπλίου,. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Αγωνία για πλημμυρικά φαινόμενα επικρατεί σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές καθώς η καοκαιρία Daniel επελαύνει.

Μία από αυτές είναι η Εύβοια, όπου από το μεσημέρι της Δευτέρας βρέχει ασταμάτητα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ , επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στη Λίμνη Ευβοίας καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται μεγάλος όγκος νερού.

Ο Δήμος, τα μηχανήματα των κοινοτήτων αλλά και μηχανήματα που διαθέτουν ιδιώτες είναι σε ετοιμότητα, εφόσον χρειαστεί.

Και η Θεσσαλία πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας πάντως αν και έβρεχε τόσο στη Λάρισα όσο και στους άλλους τρεις νομούς της Θεσσαλίας δεν είχε δημιουργηθεί κάποιο σημαντικό πρόβλημα μέχρι στιγμής.

Οι ισχυρές, επίμονες βροχές καταστούν τις πλημμύρες πρώτο κίνδυνο στην τρέχουσα κακοκαιρία, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Έως και την Τετάρτη οι μεγάλοι όγκοι νερού θα πρέπει να μας κρατήσουν σε επιφυλακή.




Την Tρίτη περιμένουμε αρκετή συννεφιά με πολλές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα σε Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Πιερία, Φθιώτιδα και Φωκίδα. Οι άνεμοι ανατολικοί – βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 24 με 26 βαθμούς, εως 30 μόνο στο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί εως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 20 εως 25 βαθμούς.

Στο «στόχαστρο» κυρίως πέντε περιοχές

Βροχές σε ολόκληρη τη χώρα αναμένει και η μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ Χριστίνα Σούζη, που τοποθετεί τα μεγάλ ύψη βροχής σε Πιερία, Φθιώτιδα, Β. Εύβοια, Θεσσαλία και Σποράδες.

Απανωτά μηνύματα

Προειδοποιητικά μηνύματα του 112 ξεκίνησαν να αποστέλλονται από το απόγευμα της Δευτέραςμε παραλήπτες κατοίκους μεγάλων γεωγραφικών ενοτήτων, καθώς η κακοκαιρία «Daniel» αρχίζει να δείχνει τα δόντια της.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Θεσσαλίας, Σποράδων, Ευβοίας και Φθιώτιδος έλαβαν μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις) τα οποία θα διαρκέσουν από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και για το επόμενο 24ώρο.

20: 18 Τα φαινόμενα έως το απόγευμα της Δευτέρας είχαν επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών περιοχών, του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου.

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς. Επίσης, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 6.30 μ.μ. καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά.




Στις περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής συμπεριλαμβάνονται επίσης ο Θεολόγος Φθιώτιδας με 84 χιλιοστά, η Πορταριά Μαγνησίας με 78 χιλιοστά, η Μακρυκάπα Εύβοιας με 70 χιλιοστά και η Τραγάνα Φθιώτιδας με 67 χιλιοστά.

Στο μεταξύ σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας οπως η Κεφαλονιά έχει δημιουργηθεί ένα μάλλον απόκοσμο σκηνικό με τον απογευματινό ουρανό και τη θάλασσα να μην ξεχωρίζουν τις ώρες της δύσης, όπως μαρτυρεί το βίντεο της ΗJ:

 

19:20 – Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις βραδινές ώρες και για τo επόμενο 24ωρο, εστάλη στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης όπου βρέχει από το πρωί. Νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στα κινητά των κατοίκων σε Πιερία.

 

19:11 – Σε εξέλιξη βρίσκονται  έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του νομού Λαρίσης, καθώς έχει ξεκινήσει η έντονη βροχόπτωση και η πτώση της θερμοκρασίας. Στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών της Λάρισας έφθασε πριν από λίγο μήνυμα προειδοποίησης από το 112 για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων από τις βραδινές ώρες σήμερα.

15: 30 – Στον νομό Φθιώτιδας συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 3:00 το μεσημέρι όταν αυτοκίνητο με 43χρονο οδηγό παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά στη Ροδίτσα Λαμίας.




Η ξαφνική νεροποντή που προηγήθηκε φούσκωσε τον χείμαρρο, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην καταλάβει τον κίνδυνο και να παρασυρθεί για αρκετά μέτρα από τα νερά.

Ο ίδιος σκαρφάλωσε στην οροφή και οι πυροσβέστες κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν.

Επιπλέον, ισχυρό μπουρίνι έπληξε στις 3:00 μετά το μεσημέρι την Κέρκυρα και δημιούργησε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς επίσης και στη λειτουργία του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, 8 πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια.

Περιοχές τόσο στην πόλη της Κέρκυρας όσο και στα περίχωρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Από θαύμα σώθηκαν ο ιδιοκτήτης και πελάτες ταβέρνας στον παραλιακό δρόμο της Γαρίτσας μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, όταν δέντρα έπεσαν στην επιχείρηση. Στον χώρο βρίσκεται η Πυροσβεστική για την απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων.

Ισχυρή βροχόπτωση σημειώνεται από το μεσημέρι και στο Ληξούρι Κεφαλονιάς (από όπου και τα δύο τελευταία βίντεο της Hellas Journal)  η οποία συνοδεύτηκε και από χαλαζόπτωση.

Η πρόβλεψη του Αστεροσκοπείου

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

  • Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές να είναι ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται πάνω από 500 mm βροχής. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

 

  • Επιπλέον, αναμένονται ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ), σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Από νωρίς το πρωί σήμερα τα φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά θα επεκταθούν σχεδόν στο σύνολο της χώρας με το πρώτο «κύμα» έντονης κακοκαιρίας να αναμένεται από τα ξημερώματα της Τρίτης.







 

 

Oδηγίες για προστασία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα: Πώς θα προστατευτείτε σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: